S.K.NIEKOCHANE X-ten wekend akcja w Silesii CC

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 19, 2009 8:22

Borys dziś o 11 ma zabieg.

Mnie i eirene też nie będzie na tej akcji, w ten weekend akurat nie możemy.

rozczochrany

Od: Czw mar 05, 2009 16:37

Post » Wto maja 19, 2009 8:26

Mika daj przepis jak robisz to mięsko, ale taki dokładny, proszę. Moje straszne dziecko się obraziło, że my nie robimy mięska dla bezdomniaczków :wink: Zrobiła bym trochę, ale nie wiem jak. Te słoiki gotujecie potem tak? Napisz, napisz, napisz, bo mi straszne dziecko dziurę zrobi na wylot. Ona się rwie do tego schronu jak dzika, ostatnio wymyśliła, zainspirowana wypowiedzią jednej z dziewczyn na forum, że na komunię powie zaproszonym gościom, że nie chce kwiatów, tylko karmę kocią dla niekochanych 8O :P Komunia dopiero za dwa lata, ale... baardzo mi się podoba jej tok myślenia 8)
A, i poinformowała mnie wczoraj, że jak dorośnie, to będzie ciocią Małą 8O ...ja nie wiem jak ona to zrobi...
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Wto maja 19, 2009 8:31

heheeh no ja zawsze tymczasikom kupuje albo udka z kuraka albo lepiej filet z kuraka i kroje to na male kawaleczki. (jak mam udko to wydlubuje miesko tylko ;) ) i wrzucam do garnka, wrzucam tez troche ryzu , dodaje troche siemienia lnianego i gotuje to razem na wolnym ogniu ;)

jesli chcesz to CI podrzuce kiedys kg miesa od Julity to bedziesz mogla zrobic kolejne 7 sloikow dla maluchoiw:P

mika_xx

Od: Pon lis 27, 2006 22:51

Post » Wto maja 19, 2009 9:01

Eeee, ja sobie kupie mięso, tylko dokładne proporcje poproszę. I... co to jest siemię lniane i gdzie się to kupuje? 8O
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Wto maja 19, 2009 9:03

siemie lniane to takie cos dla niemowlakow chyba? co dobrze dziala na zoladek? nie czytalam dokladnie co pisze na opakowaniu hehe nie pamietam gdzie to kupilam, ale jak ktos wie gdzie to mozna kupic to napiszcie;) mi sie wydaje ze chyba w jakims markecie kupilam, bo w aptece to nei wiem czy to sprzedaja..

a proporcje to na oko robie :) jak mam np 2 platy filetu z kuraka to kroje to cale i dodaje tak ryzu zeby gdzies na 1 cm bylo na dnie garnka . ryz potem pecznieje wiec jego i tak jest duzo.. nawet nie wiem czy nie za duzo ;)

choc moze ktos ma inny przepis?

mika_xx

Post » Wto maja 19, 2009 9:05

A pasteryzujesz te słoiki, czy one takie 7 słoików mają na jeden raz?
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Wto maja 19, 2009 9:11

no nie pasteryzuje bo nie umiem:/ wiec ja je zamrozilam;)

probowalam pasteryzowac ale chyba sie nie nadaje do tego ;)
bo generalnie uzywam sloikow z pokrywka "KLIK" i nie gotowalam sloikow, a jak wrzucilam goracy ryz z miechem do srodka to to wybrzuszenie KLIK sie wchlonelo wiec moze sie zapasteryzowalo? ale jakos mnie to nie przekonuje wiec wolalam zamrozic ;)

mika_xx

Post » Wto maja 19, 2009 9:23

Kimi biedulka :( oj szukam ja transportu albo sama znowu przyjadę i ją też wam zabiorę... (Chyba że wcześniej znajdziecie jej domek oczywiście)
ObrazekObrazek

zirrael

Od: Wto sty 17, 2006 11:06

Post » Wto maja 19, 2009 9:26

Siemie lniane to takie ziarenka albo proszek, to sie kupuje w tych sklepach zielarskich albo ze zdrowa zywnościa. Na pewno w supermarketach i w aptekach tez bedzie!
To chyba jest dla ludzi z chorym zołądkiem, bo to taki klajster co oblepia ścianki i chroni przed nadkwasota czy cos w tym stylu :?
Nie wiem co ma oblepiac kotom...

mirandaaa1

Od: Wto mar 25, 2008 13:24

Post » Wto maja 19, 2009 9:28

chyba u kotow tez oblepia te scianki:P
tzn wiem ze chroni przed niestrawnoscia i przed biegunkami?

w kazdym razie tak mi zalecili gotowac maluchom ;)

mika_xx

Post » Wto maja 19, 2009 9:34

Noooo, na pewno im nie zaszkodzi :D

mirandaaa1

Od: Wto mar 25, 2008 13:24

Post » Wto maja 19, 2009 9:39

mirandaaa1 pisze:Siemie lniane to takie ziarenka albo proszek, to sie kupuje w tych sklepach zielarskich albo ze zdrowa zywnościa. Na pewno w supermarketach i w aptekach tez bedzie!
To chyba jest dla ludzi z chorym zołądkiem, bo to taki klajster co oblepia ścianki i chroni przed nadkwasota czy cos w tym stylu :?
Nie wiem co ma oblepiac kotom...

dziala chyba ogolnie oslonowo i kojaco
a ja robilam sobie kiedys maseczke z siemienia lnianego ale nie musze Wam opisywac jak sie tą pape bosko nakladalo i zmywalo i jak wygladalam ja i moja lazienka :lol:

pomponmamo Twoje straszne dziecko dobrze kombinuje
oby takich cioci Malych bylo jak najwiecej :D
moze kiedys uda nam sie Mala sklonowac, nauka idzie naprzód :ryk:
Obrazek

Lola_

Od: Śro gru 12, 2007 19:45

Post » Wto maja 19, 2009 10:23

a ja się znowu wtrącę w kwestii słoiczków. Słoiki twistowe ( to te KLIK ), jak wieczko wklęsło, to są dobrze zamknięte. Dla pewności można to wsadzić do większego garnka, nalać wody tak 2 - 3 poniżej zakrętki i gotować tak 15 - 20 min. wtedy moim zdaniem nie trzeba tego mrozić, chyba, że naprawdę mają być otwierane za 2 - 3 miesiące. Takie zagotowane potem tylko schować w lodówce lub w zacienionym miejscu. Powodzenia

Yossariana

Od: Śro kwi 01, 2009 12:27

Post » Wto maja 19, 2009 10:27

no to wlasnie mi sie wklesly juz bez gotowania a ten co gotowalam tez. To moze dobrze jest .. ale juz je zamrozilam, nastepnym razem nie bede :P

mika_xx

Post » Wto maja 19, 2009 10:30

W weekend jeszcze się uczę, a chętnie bym z Wami pobyła w Silesii, mogę natomiast wydrukować i pociąg ulotki. Druk jednak tylko czarno biały. z podrzuceniem ulotek nie byłoby problemu

Yossariana

Od: Śro kwi 01, 2009 12:27

[poprzednia][następna]