Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
jul-kot pisze: Kastrujemy kocury nie tylko po zmianie zapachu moczu, czekamy jeszcze, aż przynajmniej raz regularnie obsikają, do tyłu, z podniesionym i trzęsącym się ogonem.
jul-kot pisze:Doświadczeni weterynarze podają w książkach, że jednym z ważnych czynników sprzyjających powstawaniu syndromu urologicznego, a więc chorób nerek i układy moczowego kończących się stanem zapalnym i zatkaniem cewki moczowej jest zbyt wczesna kastracja (zwłaszcza kocurów, które mają cienką i długą cewkę moczową).
jul-kot pisze:Witaj!
To co pisałem o sterylizacji dotyczy również kastracji. U kotki chodzi o pełny rozwój fizyczny i psychiczny, dlatego nie powinno się sterylizować zbyt wcześnie, co najmniej po pierwszej rui, lub nawet później
TŻ Oberhexe pisze:Dla odmiany długofalowe badania statystyczne nie potwierdziły korelacji między syndromem urologicznym a wczesną kastracją...
jul-kot pisze: podałem argumenty za późniejszą kastracją.
Jakie są te za wcześniejszą?
jul-kot pisze:Witam!
Taki argument mnie nie przekona, bo należałoby udowodnić, że to wcześniejsze przestawienie się jest dla organizmu kota korzystne
jul-kot pisze:Znam te argumenty. Co to znaczy długofalowe badania statystyczne?Żeby ich wyniki były wiarygodne, trzeba by było wziąć tysiąc kocurów i każdy z nich musiałby mieć dwa życia: jedno po wczesnej kastracji, drugie po późnej. Zyć obok siebie w dokładnie tych samych warunkach, to samo jeść, chorować na te same choroby. Wtedy uwierzyłbym statystyce.
jul-kot pisze: Kastrujemy kocury nie tylko po zmianie zapachu moczu, czekamy jeszcze, aż przynajmniej raz regularnie obsikają, do tyłu, z podniesionym i trzęsącym się ogonem.
Kastrowałem też sporo kilkuletnich kocurów bezdomnych, obsikujacych jak smoki. Przechodził im ten nawyk, dwa z nich mam teraz w domu, nigdy po kastracji niczego nie obsikały. Jeden nie robił tego nawet przed kastracją, chociaż jego mocz cuchnął niemiłosiernie, robił grzecznie do kuwety.
Pozdrawiam, Juliusz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, kasiek1510 i 105 gości