Cos skutecznego na alergie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 02, 2009 10:33 Cos skutecznego na alergie

Znacie może jakiś skuteczny środek na alergię? Jeżeli tak się zdarzy, że wszystkie 4 koty śpią z nami w łóżku (a akurat tej nocy tak było), to od rana cieknie mi z nosa. Zużyłam już ponad 50 chusteczek higienicznych. Taka reakcja nie trwa długo, ale przeszkadza mi normalnie funkcjonować (co zrozumiałe). Jestem szczęśliwa, że futrzaste towarzystwo śpi przy mnie i za nic nie usunęłabym ich z łóżka. Tyle, że potem za to płacę...

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob maja 02, 2009 10:43

Od zalecania leków to jest lekarz rodzinny, ale nie przez net ;)

Nie znam Cię, w życiu nie widziałam, nie wiem na co i czym się leczysz/leczyłaś
nie wyobrażam sobie, żebym była w stanie zalecić Ci lek :shock:

Wysięk zmniejszają preparaty wapnia
i to jest wszystko, co mogę Ci napisać.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Sob maja 02, 2009 10:53

Kup jakieś leki antyhistaminowe - loratadynę lub cetyryzynę (lepiej to pierwsze). W aptece są dostepne bez recepty najmniejsze opakowania (7 lub 10 tabletek).
Przykladowo: Claritine, Aleric, Flonidan, Loratadyna (loratadyna) lub Zyrtec, Allertec (cetyryzyna). Lepiej loratadynę, bo nie usypia i nie zaburza normalnego funkcjonowania. Ja po cetyryzynie chodzę zazwyczaj pólprzytomna.
Pozdrawiam,
Mo.
Obrazek Obrazek

Mo.nik

Od: Pt kwi 10, 2009 17:05

Post » Sob maja 02, 2009 10:58

I właśnie dlatego, że leki przeciwhistaminowe powodują działania niepożądane, należy się skonsultować z lekarzem :roll:
Z kotami chodzisz do weta, a siebie będziesz leczyć przez forum?
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Sob maja 02, 2009 10:59

Mo.nik pisze:Kup jakieś leki antyhistaminowe - loratadynę lub cetyryzynę (lepiej to pierwsze). W aptece są dostepne bez recepty najmniejsze opakowania (7 lub 10 tabletek).
Przykladowo: Claritine, Aleric, Flonidan, Loratadyna (loratadyna) lub Zyrtec, Allertec (cetyryzyna). Lepiej loratadynę, bo nie usypia i nie zaburza normalnego funkcjonowania. Ja po cetyryzynie chodzę zazwyczaj pólprzytomna.

Bardzo dziękuję.

vega013

Post » Sob maja 02, 2009 11:09

Beliowen pisze:I właśnie dlatego, że leki przeciwhistaminowe powodują działania niepożądane, należy się skonsultować z lekarzem :roll:
Z kotami chodzisz do weta, a siebie będziesz leczyć przez forum?

Dokładnie tak.

Jeżeli chodzi o koty, to z każdym drobiazgiem pędzę do weta.

Jeżeli chodzi o mnie, to:
1. Byłam u alergologa, ale nie zaakceptowałam udzielonej mi porady i nadal mieszkam z moim kociarstwem.
2. Dolegliwości występują sporadycznie, więc nie traktuję ich specjalnie poważnie. Ciągną się od lat, ale właśnie dzisiaj, pod wpływem nasilenia, i wiedząc, ze nie mam czego szukać u specjalisty, zdecydowałam się zapytać na forum.
3. Nie lubię chodzić do lekarza, jeżeli nie jestem poważnie chora. Katar od czasu do czasu można potraktować pigułami, byle były skuteczne.

vega013

Post » Sob maja 02, 2009 11:33

Ja bym jednak doradzila zastosowanie sie do porady alergologa.
Jezeli nie chcesz usuwac kotow, to chociaz nie spac z nimi.
Mnie tak doradzil dermatolog i alergolog.
Nie jest dobrze stosowac preparaty na wlasna reke. Nie mowiac o tym, ze mozna dorobic sie astmy jezeli doprowadza sie do takich sytuacji. a astma to juz ciezka sprawa.
lekarz nie jest od tego, zeby go lubic, ale od tego, zeby wyleczyc problem. to, co proponuja osoby z forum to jest tylko usuniecie objawow, ale problem zostaje. naprawde radzilabym albo konsultacje z dobrym alergologiem albo internista, a na pewno usuniecie kotow z lozka. bo jak bedzie astma to wtedy juz za pozno na dzialania, a to choroba nieprzyjemna bardzo

Ewaa6

Od: Sob paź 30, 2004 14:37

Post » Sob maja 02, 2009 11:46

Ja bym jednak doradzila zastosowanie sie do porady alergologa.
Jezeli nie chcesz usuwac kotow, to chociaz nie spac z nimi.
Mnie tak doradzil dermatolog i alergolog.
Nie jest dobrze stosowac preparaty na wlasna reke. Nie mowiac o tym, ze mozna dorobic sie astmy jezeli doprowadza sie do takich sytuacji. a astma to juz ciezka sprawa.
lekarz nie jest od tego, zeby go lubic, ale od tego, zeby wyleczyc problem. to, co proponuja osoby z forum to jest tylko usuniecie objawow, ale problem zostaje. naprawde radzilabym albo konsultacje z dobrym alergologiem albo internista, a na pewno usuniecie kotow z lozka. bo jak bedzie astma to wtedy juz za pozno na dzialania, a to choroba nieprzyjemna bardzo

Ewaa6

Od: Sob paź 30, 2004 14:37

Post » Sob maja 02, 2009 11:57 Alergia.

Bardzo pomaga płukanie nosa solą fizjologiczną lub morską, można kupić w aptece.

Renata 55

Od: Śro kwi 11, 2007 17:19

Post » Sob maja 02, 2009 12:01

vega36 pisze:3. Nie lubię chodzić do lekarza, jeżeli nie jestem poważnie chora. Katar od czasu do czasu można potraktować pigułami, byle były skuteczne.

To proponuję preparaty wapnia zamiast piguł, serio
mniej działań niepożądanych, a doraźnie efekt dokładnie taki sam.

I faktycznie - można kochać koty, ale nie spać z nimi ;)
Odkłacza się rewelacyjnie pościel satynowa
a przyzwyczaić koty, żeby nie wyły pod drzwiami sypialni, też się da.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Sob maja 02, 2009 13:08

Ja przez ostatnie kilka lat męczyłam się strasznie, z alergią i kotami jednocześnie. Po wszystkich lekach antyhistaminowych czułam się jak naćpana. Ostatnio przy wizycie u lekarza dostałam jeden z leków wymienionych wyżej, przełamałam się i jest dużo lepiej.
Mam pytanie,a zanim pojawię się u lekarza miną trzy tygodnie, więc może tu jest jakiś lekarz, który udzieli mi odpowiedzi na pytanie, czy te leki można brać długoterminowo?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Sob maja 02, 2009 13:20

Jeszcze jedno, zanim się zdecydujesz na którykolwiek z tych leków, pamiętaj, że nie można po nich prowadzić samochodu. Mnie co prawda pani doktor powiedziała, że ten mój biorą lotnicy, jak muszą, ale szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie tego.
W ogóle dziwi mnie to, że one są bez recepty dostępne.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Sob maja 02, 2009 13:30

magicmada pisze:Mam pytanie,a zanim pojawię się u lekarza miną trzy tygodnie, więc może tu jest jakiś lekarz, który udzieli mi odpowiedzi na pytanie, czy te leki można brać długoterminowo?

Czasami wręcz trzeba
leki przeciwhistaminowe działają doraźnie - w dużym skrócie, blokując receptory histaminy powodują zmniejszenie objawów reakcji alergicznej
zwykle przyjmuje się do czasu aż czynnik alergizujący przestanie działać (czyli jak ktoś ma alergię na pyłki roślin, to do czasu aż przekwitną i przestaną pylić).

Edit
a dostępność bez recepty wielu leków mnie też zadziwia.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Sob maja 02, 2009 13:49

Jak mnie bardzo męczy to biorę jedną tabletkę z tych wymienionych (ostatnio Alerzinę). Ale też możliwe jest, że to nie tyle alergia, co mechaniczne podrażnienie śluzówki nosa (sierść nie uczula, tylko wydzielina skóry, która na niej się znajduje).

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Sob maja 02, 2009 15:24

Bardzo dziękuję za rady, szczególnie Mo.nik. TŻ pojechał do apteki, pani dołożyła jeszcze cirrusa na poprawę oddychania. Wzięłam piguły i już w tej chwili nie mam kataru w ogóle. Smaruję sudocremem podrażniony nos i czuję się świetnie.

vega013

[następna]