Zosia torbielowatosc... Ulka ma roczek..

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 29, 2009 19:46

Marcelibu pisze:
aga9955 pisze:
Gosiu ona nie dostaje ipakitine (chyba) w kazdym razie ja odradzam. ALusal tak ale Zosia ma wyniki jonogramu w normie wiec nie ma koniecznosci stosowania, alusal stosujemy wtedy kiedy fosofr szybuje zbyt wysoko. Poki co u Zosi nie ma tego problemu. Samo stosowanie alusalu bez podwyzszonego wskaznika fosoforu nie jest bezpieczne do konca ze wzgledu na zawartosc w samym leku wapnia. Zosia je karme nerkowa wiec generalnie ipakitine tez nie jest konieczne.

Czyli jeśli poziom fosforu i wapnia jest OK, to Ipakitine jest wręcz niewskazana?
No, to ja odstawiam Meosiowi. Co prawda regularnie mu nie daję :roll: .

Zrob mu Monia poziom fosforu wapnia i potasu. Jak je karme nerkowa to odpusc podawanie ipakitine.
Jak podjada frykasy a wyniki poziomu jonogramu wyszlyby nieprawidlowe to wtedy mozna pomyslec o alusalu lub ipakitine (ktore niekoniecznie lubie bo koty roznie to toleruja) Zreszta z tego co pamietam wyniki Meosia to jonogram musi wyjsc w normie:) bo jego nerkowe parametry sa calkiem dobre:)
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Śro kwi 29, 2009 19:52

Marcelibu pisze:
aga9955 pisze: (...)Daga zaraz rodzi. Ja poczytam i wszystko jej powiem:)

Dagis nogi w supelek prosze:) to dopiero 37 tydzien.

:D :ok: .
Ale w razie, gdyby Ula chciała urodzić się wcześniej, to już nic jej nie grozi. Choć na pewno lepiej, żeby jeszcze posiedziała w brzuszku u Mamusi. Bądźcie zdrowe Obydwie!!!!

Ja co prawda przytupuje bo to moja corka chrzestna i juz wiem ze zeswiruje na jej punkcie:) ale nich jeszcze chwile poczeka:)

Moja Ula....nawet imie ma mojej coreczki ktorej juz nie bede miala...
Obrazek

aga9955

Post » Śro kwi 29, 2009 20:53

moje drogie Kobietki! Zosia nie dostaje ipakitine bo wcina dzielnie troveta :D
co do Ulki to mysle ,ze jeszcze tydzien , bo musimy Zosi wyniki wystopowac a nozki na supełek zawiaze heheheheh i bedziem rodzic jak bedzie w miare ok , rozmawiałam z moja córka i tlumaczylam jej ,ze niestety musi jeszcze poczekac :lol: :lol: z wyjsciem na swiat :wink:
Obrazek

Dagires

Od: Pt gru 12, 2008 15:41

Post » Śro kwi 29, 2009 21:11

aga9955 pisze:
Marcelibu pisze:
aga9955 pisze:
Gosiu ona nie dostaje ipakitine (chyba) w kazdym razie ja odradzam. ALusal tak ale Zosia ma wyniki jonogramu w normie wiec nie ma koniecznosci stosowania, alusal stosujemy wtedy kiedy fosofr szybuje zbyt wysoko. Poki co u Zosi nie ma tego problemu. Samo stosowanie alusalu bez podwyzszonego wskaznika fosoforu nie jest bezpieczne do konca ze wzgledu na zawartosc w samym leku wapnia. Zosia je karme nerkowa wiec generalnie ipakitine tez nie jest konieczne.

Czyli jeśli poziom fosforu i wapnia jest OK, to Ipakitine jest wręcz niewskazana?
No, to ja odstawiam Meosiowi. Co prawda regularnie mu nie daję :roll: .

Zrob mu Monia poziom fosforu wapnia i potasu. Jak je karme nerkowa to odpusc podawanie ipakitine.
Jak podjada frykasy a wyniki poziomu jonogramu wyszlyby nieprawidlowe to wtedy mozna pomyslec o alusalu lub ipakitine (ktore niekoniecznie lubie bo koty roznie to toleruja) Zreszta z tego co pamietam wyniki Meosia to jonogram musi wyjsc w normie:) bo jego nerkowe parametry sa calkiem dobre:)

Tak, Aguś, Meonik ma jonogram w normie. To odpuszczam mu Ipakitine.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro kwi 29, 2009 21:12

Dagires pisze:moje drogie Kobietki! Zosia nie dostaje ipakitine bo wcina dzielnie troveta :D
co do Ulki to mysle ,ze jeszcze tydzien , bo musimy Zosi wyniki wystopowac a nozki na supełek zawiaze heheheheh i bedziem rodzic jak bedzie w miare ok , rozmawiałam z moja córka i tlumaczylam jej ,ze niestety musi jeszcze poczekac :lol: :lol: z wyjsciem na swiat :wink:

:D :ok:
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Śro kwi 29, 2009 21:18

aga9955 pisze:
Marcelibu pisze:
aga9955 pisze: (...)Daga zaraz rodzi. Ja poczytam i wszystko jej powiem:)

Dagis nogi w supelek prosze:) to dopiero 37 tydzien.

:D :ok: .
Ale w razie, gdyby Ula chciała urodzić się wcześniej, to już nic jej nie grozi. Choć na pewno lepiej, żeby jeszcze posiedziała w brzuszku u Mamusi. Bądźcie zdrowe Obydwie!!!!

Ja co prawda przytupuje bo to moja corka chrzestna i juz wiem ze zeswiruje na jej punkcie:) ale nich jeszcze chwile poczeka:)

Moja Ula....nawet imie ma mojej coreczki ktorej juz nie bede miala...

Zawiązane na dwa supełki, Ulka kociara po mamie i tacie,babci Ani i Matuli Chrzestnej Adze wiec rozumie, ze jeszcze trzeba poczekac !
Obrazek

Dagires

Post » Śro kwi 29, 2009 21:50

No to dopiero będzie Mega-Kociara! :D

Bardzo sie ciesze, ze wyniki spadają :D
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Czw kwi 30, 2009 21:31

nie jest dobrze , dzis pojechalismy zalozyc welflon i nie bylo sie gdzie wkłuc :( , żyłki popuchnięte , zrobiły sie zrosty po ostatnich dwóch welflonach , postanowilismy podawac podskórnie , łapki smarujemy mascia z wit.A moze to cos pomoze , do tego dochodzi bardzo niskie cisnienie i chyba zmiejszymy dawke Fortekoru na 1/4 tabletki (Zosia wazy 3800gr. a poł tabletki niby jest do 5 kilo) hmmmm zobaczymy...pewnie i tak jak tylko sie łapy pogoja to wlejemy z tydzien dozylnie a potem badanie krwi i znow nwerwy przed wynikami ehhhh
Obrazek

Dagires

Post » Czw kwi 30, 2009 21:51

Duże kciuki :ok:
Ja daje Rychowi 1/4 fortekoru, a waży prawie 6kg. Jemu wystarcza.
Jutro przeryję moje papierzyska i zeskanuję to info o ipakitinie.
Rych dostaje Rubenal, ale nie wiem jeszcze jaki ma wpływ na wyniki, badamy za 2 tygodnie dopiero.
(z opisu leku : "jest to jedyny preparat o właściwościach przeciw zwłóknieniowych spowalniających progresję PNN. Ponadto spowalnia wzrost poziomu kreatyniny, pobudza apetyt, stabilizuje masę ciała, zmniejsza białkomocz , poprawia jakość życia, usprawnia perystaltykę jelit.")
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw kwi 30, 2009 22:13

Avian pisze:Duże kciuki :ok:
Ja daje Rychowi 1/4 fortekoru, a waży prawie 6kg. Jemu wystarcza.
Jutro przeryję moje papierzyska i zeskanuję to info o ipakitinie.
Rych dostaje Rubenal, ale nie wiem jeszcze jaki ma wpływ na wyniki, badamy za 2 tygodnie dopiero.
(z opisu leku : "jest to jedyny preparat o właściwościach przeciw zwłóknieniowych spowalniających progresję PNN. Ponadto spowalnia wzrost poziomu kreatyniny, pobudza apetyt, stabilizuje masę ciała, zmniejsza białkomocz , poprawia jakość życia, usprawnia perystaltykę jelit.")

Fortekor jest dla kotów z PNN z nadciśnieniem....
Nie można podawać kotom, które ciśnienie mają za niskie...
Nie wiem, czy w Poznaniu ktoś potrafi to zrobić profesjonalnie.
Tego nie powinno sie podawać w ciemno, bo są koty, które mają niskie ciśnienie i to im szkodzi..

Rubenal nie jest lekiem, to substytut diety, nie zbadano jeszcze jego działania..

Leczenie kotów z PNN w Polsce pozostawia dużo do życzenia, jest właściwie leczeniem w ciemno, jednemu kotu się udaje, innemu nie...

Właśnie jestem w trakcie leczenia kota, który ma PNN od dwóch lat, ostatnio zaostrzony stan znowu i znowu sie wkurzam, chodząc do lekarzy..
Ostatnio edytowano Pt maja 01, 2009 10:15 przez anna57, łącznie edytowano 1 raz
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Pt maja 01, 2009 7:55

Dagires pisze:nie jest dobrze , dzis pojechalismy zalozyc welflon i nie bylo sie gdzie wkłuc :( , żyłki popuchnięte , zrobiły sie zrosty po ostatnich dwóch welflonach , postanowilismy podawac podskórnie , łapki smarujemy mascia z wit.A moze to cos pomoze , do tego dochodzi bardzo niskie cisnienie i chyba zmiejszymy dawke Fortekoru na 1/4 tabletki (Zosia wazy 3800gr. a poł tabletki niby jest do 5 kilo) hmmmm zobaczymy...pewnie i tak jak tylko sie łapy pogoja to wlejemy z tydzien dozylnie a potem badanie krwi i znow nwerwy przed wynikami ehhhh

1/4 tabletki to max, ale dopytaj weta. Mój Hugcio, ponad 6 kg kota dostawał 1/4 i cały dzień przesypiał - dosłownie kot-szmatka.

Marcelibu

Post » Pt maja 01, 2009 8:47

mój Oski 4,5 kg też otrzymuje 1/4 fortekoru
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pt maja 01, 2009 10:15

cholera ....wiedzialam , ze mniej trzeba podawac , no ale lepiej pozno niz wale .Dzis dostala juz 1/4 tabletki i tak juz bedziemy podawac , poki co damy sie wygoic łapką ,bo ma w strasznie pokłute :(
Obrazek

Dagires

Post » Pt maja 01, 2009 10:17

Dagires pisze:cholera ....wiedzialam , ze mniej trzeba podawac , no ale lepiej pozno niz wale .Dzis dostala juz 1/4 tabletki i tak juz bedziemy podawac , poki co damy sie wygoic łapką ,bo ma w strasznie pokłute :(

To Zosia teraz dostaje podskorne kroplowki?
Obrazek

aga9955

Post » Pt maja 01, 2009 10:20

tak , bo nie mielismy gdzie welflonu wczoraj wkłuc .... :(
Obrazek

Dagires

[poprzednia][następna]