Wytrzymałość sieci rybackiej - pytanie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 16, 2009 7:54

Cos dla tych conie moga wiercić, albo maja okna uchylne.

http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_s ... que=HTML35

Obrazek
Uchylone okna są dużym niebezpieczeństwem dla kotów, ponieważ łatwo mogą się zaklinować i skaleczyć.Kratka zasłania niebezpieczne szczeliny powstałe w wyniku uchylenia okna i jest tak zamontowana, że uniemożliwia wspinania się przez kota.
Możliwość przyśrubowania albo przyklejenia, aby zabezpieczyć okno z każdej strony.
O ile to możliwe zaleca się wmontowanie kratki ochronnej do ram okiennych za pomocą dołączonych śrubek.Gwarantuje to trwałą i pewną ochronę dla Twojego kota. W wypadku kiedy mocowanie kratki za pomocą śrubek nie byłoby możliwe, można ją zamontować za pomocą pasków TESA-Power. Kolor: biały

Opakowanie zawiera jedną część (kratka na jedną stronę).

Zalecenia:

zalecenie1:

Przymocowanie na bocznej stronie okna
Wysokość 62,5 cm
Szerokość 8 - 16 cm
1 boczna część
zalecenie 2:
Przymocowanie nad bądź pod oknem
65 x 16 cm
1 sztuka
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Czw kwi 16, 2009 7:57

Aleksandra LM pisze:a ta siatke to sie mocuje tylko na kolkach? czy nalezy ja najpierw jakos na brzegach umocowac na pretach i dopiero prety do sciany w jakis tam sposob...??? :?:

Wszystko zależy od siatki.
Ta z korsz ma zrobiony bardzo gruby obręb i jeśli masz ja na wymiar, to po naciagnięciu nie trzeba dodatkowo jej usztywniać.
Obrazek

marcjannakape

Post » Czw kwi 16, 2009 18:52

fruuu pisze:
PcimOlki pisze:
fruuu pisze:....
pan w sklepie twierdzil ze spokojnie 200kg nacisku wytrzyma wiec nawet ....

Znaczy na jednym sznurku 200kg można zawiesic? Skąd on to wie i w jaki sposób było mierzone?
Jak miałem plastikową siatkę, ulubioną zabawą Pcimy było wspinanie się po niej do sufitu. Od tego wspinania siatka zaczeła się rwać i została zmieniona na solidniejszą.

nie na jednym sznurku tylko na sieci calej
nie wiem skad wie
to sklep ze sznurami/sieciami/linami/hakami jest, zakładam optymistycznie ze wie co sprzedaje ;)

edit: to siec rybacka jest

Ja zakładałbym pesymistycznie, że chce sprzedać co ma. Wolałbym się czepić detali na spoko, niż rozpaczy po stracie doświadczać.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw kwi 16, 2009 19:01

PcimOlki pisze:
fruuu pisze:
PcimOlki pisze:
fruuu pisze:....
pan w sklepie twierdzil ze spokojnie 200kg nacisku wytrzyma wiec nawet ....

Znaczy na jednym sznurku 200kg można zawiesic? Skąd on to wie i w jaki sposób było mierzone?
Jak miałem plastikową siatkę, ulubioną zabawą Pcimy było wspinanie się po niej do sufitu. Od tego wspinania siatka zaczeła się rwać i została zmieniona na solidniejszą.

nie na jednym sznurku tylko na sieci calej
nie wiem skad wie
to sklep ze sznurami/sieciami/linami/hakami jest, zakładam optymistycznie ze wie co sprzedaje ;)

edit: to siec rybacka jest

Ja zakładałbym pesymistycznie, że chce sprzedać co ma. Wolałbym się czepić detali na spoko, niż rozpaczy po stracie doświadczać.

gdyby tak bylo opchnal by mi grubsza (drozsza) siec ktora poczatkowo sama palcem pokazalam, a ktora ostatecznie zostala mi odradzona jako przesada. Poza tym w tym sklepie jak juz pisalam kilku forumowiczow siatke kupowalo wiec mam nadzieje ze moge zaufac...

fruuu

Od: Wto wrz 13, 2005 11:32

Post » Czw kwi 16, 2009 20:37

U mnie są sieci rybackie z bardzo małymi dziurkami (chyba 2x2cm albo mniej). Kupowane na Allegro, są dość cienkie, ale żaden z 10 kotów nie próbuje przegryzać. Dzisiaj dorwałam Tobiego jak się wspinał. Siatka wytrzymuje jak sie na niej opieram całym ciałem (powierzchniowo) albo punktowo dłońmi.
Raz kot nam wypadł z balkonu ponieważ z gorąca rozciągneła się stalowa linka mocująca siatkę - wbrew pozorom taka linka się mocno rozciąga, dlatego koniecznie trzeba pilnować naprężenia lub zamocować siatkę na drewnianej ramce.
Mocował u mnie tata, ale po wypadku kiedy Karol spadł dołożyliśmy po kilka wkrętów pomiędzy każdym mocowaniem, aby linka bardziej przylegała do ścian i sufitu. Teraz nie da się nawet ręki przełożyć przez szparę.
Obrazek

cariewna

Od: Czw cze 14, 2007 20:48

Post » Czw kwi 16, 2009 21:31

cariewna pisze:U mnie są sieci rybackie z bardzo małymi dziurkami (chyba 2x2cm albo mniej). Kupowane na Allegro, są dość cienkie, ale żaden z 10 kotów nie próbuje przegryzać. Dzisiaj dorwałam Tobiego jak się wspinał. Siatka wytrzymuje jak sie na niej opieram całym ciałem (powierzchniowo) albo punktowo dłońmi.

No to jest argument. :lol: Wprawdzie warunki pomiaru (masa własna mierzącego) nie są ściśle określone, można założyć większą od KŚ.

cariewna pisze:Raz kot nam wypadł z balkonu ponieważ z gorąca rozciągneła się stalowa linka mocująca siatkę - wbrew pozorom taka linka się mocno rozciąga, dlatego koniecznie trzeba pilnować naprężenia lub zamocować siatkę na drewnianej ramce....

....albo mocną sprężynę ściągającą dołożyć.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw kwi 16, 2009 22:46

u nas na balkonie (8piętro) siec rybacka dawała rade 5 lat!
when life gives you lemons, make lemonade ;-)
...how I wish you were here...

Druidess

Od: Wto paź 08, 2002 9:03

Post » Nie maja 03, 2009 21:35

marcjannakape pisze:Od wczoraj moje koty wreszcie mają pootwierane okna :)
I bardzo duże ukłony w stronę TŻeta Ewung. Bo osiatkowanie okazało sie nie być takie proste jakbyśmy sobie życzyli i najłatwiej byłoby machnąć ręką i wstawić moskitierę. Nie mniej Karol myśleć potrafi i mamy mini wybieg na zewnętrznym parapecie.
W kuchni mam wnękę okienną obitą blachą to nie było źle. Nie mniej w pokoju okazało się, że jest full styropianu, a pod nim ... powietrze :?
Ale zainwestowaliśmy trochę czasu i pieniążków i udało się :ok:

PK na drapaku-schodkach na tle osiatkowanego okna Obrazek
Obrazek DP fikająca na zewnętrznym parapecie między roletą a siatką.
Widok z pokoju na mini lożę moich kociastych Obrazek
Obrazek JW w kuchennej wnęce okiennej.
Obrazek

marcjannakape

[poprzednia]