PAKT CZAROWNIC 9 WIELKIE RZECZY!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 31, 2009 23:20

Właśne z :evil: bałam Panią TFU grażynę na wątku sisi :smokin:
Dlaczego nikt wcześniej tego nie zrobił :conf: :evil:

PA :smokin:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Śro kwi 01, 2009 7:43

Nikt tego nie zrobił droga Ayo, bo widocznie nikt nie jest tak chamski jak Ty i rozumie ze kobieta chciala pomóc

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Śro kwi 01, 2009 8:04

No prońciem bardzo, cóż za miłe przyjęcie :D. Siostra prezes ( 8O ) uświadomiła mi, że Axla jest prawie czarna (szylkretowa) więc się łapię do kółka rurzańcowego pt Pakt Czarownic. a ponadto już Bułhakow opisał moją imienniczę, a poza tym Kirke to była hehe czarodziejka z wyspy Ajaja. Basiu, po stokroć mi miło! 8)
Z dniem !-04-2009 czuję się pipką, tfu członkiem :roll: PC, oczekuję numeru konta.
Zapraszam do Grudziądza na podziwianie mojego duetu footer, który , niewątpliwie, oczarowuje gości , ha!
Obrazek
Obrazek

kirke18

Od: Pt mar 31, 2006 10:17

Post » Śro kwi 01, 2009 10:21

kirke18 pisze:Z dniem !-04-2009 czuję się pipką, tfu członkiem :roll: PC, oczekuję numeru konta.
Zapraszam do Grudziądza na podziwianie mojego duetu footer, który , niewątpliwie, oczarowuje gości , ha!
Duet futrzasty u Kirke jest zniewalajaco powalajacy!
Co do awantury na watku Sisi nie chce sie wypowiadac. Liczy sie zdrowie Sisi.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Śro kwi 01, 2009 15:44

Coś dziś nerwa mam :roll:
A to wszystko przez TŻ!
A ta zgaga ma dziś w dodatku urodziny :roll:
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Śro kwi 01, 2009 16:51

Poradnia Językowa PWN, 01.04.2009

czarownica
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć, jaka jest dokładna geneza słowa czarownica w języku polskim. Z jakich czasów i ewentualnie języków pochodzi?
Pozdrawiam.

Czarownica jest wyrazem rodzimym, polskim, poświadczonym dość wcześnie, bo już w tekstach z XV w. występowała w znaczeniu ‘czyniąca czary; kobieta rzucająca uroki, guślarka’. Jest to rzeczownik utworzony od przymiotnika czarowny (XV w.) ‘czyniący czary’ formantem -ica, derywowany sufiksem -ny od czasownika czarować (XV w.) ‘czynić czary, rzucać uroki’, wtórnie ‘wzbudzać zachwyt’ (XIX w., zapewne pod wpływem fr. charmant) i najnowsze ‘oszukiwać, wprowadzać w błąd’, a ten z kolei od rzeczownika czar (XV w.), z prsł. *čarъ.
Przykłady użyć wyrazu czarownica: „Czarownice szatanami mamią i mniemają, aby nocą na bydle jeździły i po rozmaitych się miejscach włóczyły” (P. Skarga); „O północy czarownice na ożogu [tzn. na pogrzebaczu – Red.] lecą przez kominy. Na rozstajnie, na bagna i na Łysą górę” (F. Zabłocki); „Gdy deszcz ustał w maju, czarownica przyczyną; zdechł wół jeden drugi, czarownicę winią.” (K. Opaliński). W końcu także „Czarownica, brzydkie i złe babsko.” (S. B. Linde).
- Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Śro kwi 01, 2009 20:50

Dorota 8O
Zaskoczyłaś mnie!
Definicja prawie trafna 8)
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Śro kwi 01, 2009 22:23

Kolejne "definicje" dotyczące CZAROWNIC:

Czarownica - w niektórych wierzeniach ludowych: kobieta zajmująca się czarną magią, kojarzona z siłami nieczystymi - często z szatanem. Męskim odpowiednikiem jest czarownik. W folklorze pojawiają się także dobre czarownice, które zajmują się tą czystą i dobrą magią. Postaci czarownic możemy spotkać m. in. w europejskiej mitologii ludowej, jednakże tam funkcjonuje raczej pod pojęciem wiedźmy i ma nieco mniej pejoratywne znaczenie.

W 1484 papież Innocenty VIII wydał bullę Summis desiderates będącą podsumowaniem wcześniejszych uchwał potępiających czary i zezwoleniem karania śmiercią czarownic i czarowników. Innocenty VIII powołał się w niej na słowa Biblii Nie pozwolisz żyć czarownicy. (Wj.,22,17.)

Motyw czarownicy jest obecny także w kulturze europejskiej różnych epok, m.in. w Makbecie W. Szekspira. Poemat symfoniczny Antonína Dvořáka z 1896 nosi tytuł Czarownica południa.

i jeszcze to:

Ojciec dyrektor o Czarownicy
Czarownica - element elity społecznej istot pseudodziwnych. Wyróżnia się wyjątkowo brzydkim wyglądem zewnętrznym (najczęściej ma nos zniekształcony w bardzo charakterystyczny sposób) oraz umiejętnością zmieniania wszystkiego co napotka w ropuchy. Można spotkać w towarzystwie czarnego kota, z miotłą, mopem, ewentualnie odkurzaczem lub innym urządzeniem sprzątającym. Mieszka zazwyczaj na odludziu w bardzo oryginalnym domku lub raczej szopie umieszczonej na kurzej stopce. Walczyć można z nią przy pomocy wkładu do długopisu lub innym urządzeniem który ma się akurat przy sobie.

Czy mam dalej cytować :?: Dużo tego jest w necie - tylko nie wiem po co :roll: :?: :?: :?: :?: :?:

Może Dorota wyjaśnisz ideę Twojego posta - bo ja jakoś niekumata jestem :roll:

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Czw kwi 02, 2009 9:24

Dorota 8O Powaliłaś mnie! Szczególnie tym lataniem na pogrzebaczu :lol:

ewa74

Od: Pt paź 06, 2006 10:05

Post » Czw kwi 02, 2009 9:27

barba50 pisze:
kirke18 pisze:Się melduję z zapytaniem "czy moszna?" :)

Moszna, moszna :!: Jasne, że moszna :roll: Witaj wśród Czarownych Czarownic :D Zaraz Cię we wszystko wprowadzimy 8)

A ja przypominam Siostrom, że dzisiaj kończymy marcowe głosowanie :twisted: Nie wszystkie Czarownice spełniły swój obowiązek :P
Ewa74 - a może jeszcze zagłosujesz :?: No bo jeśli Wandul została przesunięta na kwiecień :?

Ostatnie wyniki (jeszcze mam nadzieję nie ostateczne) wyglądają następująco:

Jopop - 6 głosów
Coolcaty - 10 głosów
Wandul - 1 głos

Głosowały Czarowne Siostry: tiris, pipsi, dominikanna1, barba50, kotilisek, AYO, sherina, Aleksandra59, Patsy, tufcio, magdaradek, zielona.ona, ewa74, trinity36, Nasza Ukochana Siostra Prezes Villemo5, koteczekanusi, AniHili

Basiu, przepraszam! :oops: Z opóźnieniem doczytałam. :oops:

ewa74

Od: Pt paź 06, 2006 10:05

Post » Czw kwi 02, 2009 9:37

Witam Wladczynie Tajemnych Mocy! :lol: Mnie mocy zbraklo! Spaaaac.
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Czw kwi 02, 2009 9:42

ewa74 pisze:Basiu, przepraszam! :oops: Z opóźnieniem doczytałam. :oops:

Nie no, nie masz za co przepraszać, po prostu chciałam dać Ci przyjemność (taką mam nadzieję :wink: ) zagłosowania :D

A ja melduję, że kwietniowe składeczki właśnie "poszły" (mam dzisiaj dzień w którym forsa wychodzi z konta :oops: , bolesne to, ale chociaż kocie płatności są miłe, bo służą kotom 8) )
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku

barba50

Od: Nie kwi 03, 2005 12:01

Post » Czw kwi 02, 2009 9:44

Jako że głosowanie marcowe się zakończyło i mamy już kwiecień - zgodnie z obietnicą zgłaszam na kwiecień kandydaturę Wandul
z wrodzonego lenistwa ;) - zamiast pisać od nowa - zacytuję Siostrę Prezes i Jolę K.

Jola_K pisze:
villemo5 pisze:No i jak już tak na poważnie zaczęłam to:

ZGŁASZAM kandydaturę na marzec:
Wandul :)

Osoba z mocno utrudnionym dostępem do sieci, nie może liczyć na pomoc. Ma pod opieką koty czekające na sterylki. Więcej mam nadzieję napiszą o niej osoby, którym Wandul pomaga tymczasując koty. Poprosiłam o to :wink: Najlepiej, żeby rekomendacja szła z pierwszej ręki.

Na forum wątków raczej mało (na dogo podobno więcej). Dokopałam się do tego:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=82 ... ght=wandul

zglaszam sie do poparcia kandydatury Wandy, osoby z ktora od dwoch lat wspopracje, ktora tymczasowala wiekszosc z zywieckich kotkow, ktorym pomagala i wiele razy ratowala zycie, wykorzystujac swoje doswiadczenie - jest pielegniarka
pomaga kotom i psom, wiele szczeniorkow przeszlo przez jej dom

od wielu miesiecy nie ma dostepu do internetu, pewnie wielu mysli ze sie wycofala, a ona nadal ma u siebie grupke dzikusow, nie adoptowalnych, ktore od roku juz u niej mieszkaja - w tej grupie sa kotki bez sterylki i pewnie teraz przechodza kolejna rujke..

Wanda potrzebuje naszej pomocy, pomoc w postaci karmy, zwirku, lekow, pomoc przy kastracjach i sterylizacjach

dla zainteresowanych podam do niej bezposredni kontakt
mieszka w Bytomiu

z calego serca dziekuje za pomoc dla Wandy

Patsy

Od: Wto sty 15, 2008 22:12

Post » Czw kwi 02, 2009 9:49

A świeżutka Czarownica Kirke18 dostała numer paktowego konta.
Niech wpłaca i niech się czuje pełnoprawną, prawdziwą Czarownicą 8)
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku

barba50

Od: Nie kwi 03, 2005 12:01

Post » Czw kwi 02, 2009 14:27

Dzieki moje kochane Czarowniczki pracowite jak pszczoleczki! Ja na szczescie jestem juz po pracy! Uf!
ObrazekObrazek

villemo5

[poprzednia][następna]