Pirat. Bo liczy się wnętrze.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 31, 2009 20:50

Prążek pisze:napisz co dostawał? jakie leki? na jakiej podstawie stwierdził to co stwierdził?
zrób zdjęcia wyraźne oka, tego chorego

PW już poszło :ok:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Wto mar 31, 2009 22:35

Podniosę... z wieczorka :ok: :D

Cameo

Post » Wto mar 31, 2009 22:56

Cameo pisze:Mam opis:

"Pozapalny zrost tylny rogówki z tęczówką lub przetrwała bł. źreniczna/obrzęk rogówki śr. ok. 3mm centralnie z nadżerką, wnikanie naczyń od strony brzegu twardówki rogówkowego (?)"

:conf: :conf: :conf:

Cameo, kotka u mojej mamy też ma zrost rogówki z tęczówką po kk. Na oczku jest też malutka plamka, a poza tym widać, jak sie zorganizowały naczynia krwionośne. Jak była malutka oczko było fatalne, teraz już od kilku lat jest takie. Nie było pomysłu usuwania, raz na ok. rok-dwa lata coś się dzieje z tym oczkiem, tzn. potrzebna bywa kuracja antybiotykowa.

Oprócz tego raz na pół roku kicia ma robioną kurację Optimune (żel do oka), zeby utrzymywać dobre odżywienie rogówki.

Ostatnia moja znaleziona kicia (jest u Edziny na DT) tez ma zrost tęczówki z rogówką, dodatkowo ma minimalnie przyrośniętą trzecią powiekę, tez wszystko po nieleczonym kk :? rozmawiałam z wetką, móiła, ze u takiego kota trzeba bardziej zwracać uwagę na oczy, częściej kontrolować, czy nie pojawia sie nadciśnienie, początki jaskry, ale dopóki nic złego sie nie dzieje weci nawet nie sugerowali usunięcia oczka.

Kciuki za Piracika :ok:
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Wto mar 31, 2009 23:15

milenap pisze:Cameo, kotka u mojej mamy też ma zrost rogówki z tęczówką po kk. Na oczku jest też malutka plamka, a poza tym widać, jak sie zorganizowały naczynia krwionośne.

A ile jest tych naczyń w oczku?

milenap pisze:Ostatnia moja znaleziona kicia (jest u Edziny na DT) tez ma zrost tęczówki z rogówką, dodatkowo ma minimalnie przyrośniętą trzecią powiekę, tez wszystko po nieleczonym kk :? rozmawiałam z wetką, móiła, ze u takiego kota trzeba bardziej zwracać uwagę na oczy, częściej kontrolować, czy nie pojawia sie nadciśnienie, początki jaskry, ale dopóki nic złego sie nie dzieje weci nawet nie sugerowali usunięcia oczka.

Już lecę do wątku koteczki :D :wink:

Cameo

Post » Wto mar 31, 2009 23:20

Cameo pisze:
milenap pisze:Cameo, kotka u mojej mamy też ma zrost rogówki z tęczówką po kk. Na oczku jest też malutka plamka, a poza tym widać, jak sie zorganizowały naczynia krwionośne.

A ile jest tych naczyń w oczku?

Cameo, tych naczyń jest cała "wiązka". Tylko, że mnie wet tłumaczył to inaczej, mówił, ze to bardzo dobrze, ze tak sie stało, bo w ten sposób rogówka jest odżywiana i oko żyje, inaczej po prostu by obumarło.

Cameo pisze:
milenap pisze:Ostatnia moja znaleziona kicia (jest u Edziny na DT) tez ma zrost tęczówki z rogówką, dodatkowo ma minimalnie przyrośniętą trzecią powiekę, tez wszystko po nieleczonym kk :? rozmawiałam z wetką, móiła, ze u takiego kota trzeba bardziej zwracać uwagę na oczy, częściej kontrolować, czy nie pojawia sie nadciśnienie, początki jaskry, ale dopóki nic złego sie nie dzieje weci nawet nie sugerowali usunięcia oczka.

Już lecę do wątku koteczki :D :wink:

Cameo, tam w wątku nie ma o tym za dużo, ja byłam z kicią na pierwszym przeglądzie u "moich" wetów i wtedy rozmawiałyśmy o oczku, Edzina małą wzięła po pierwszym przeleczeniu.

milenap

Post » Wto mar 31, 2009 23:23

A co z tym wrzodem? :( mi tłumaczyli że naczynia "odżywiają" tego wrzoda...

Cameo

Post » Wto mar 31, 2009 23:35

Cameo, teraz już nie pamiętam dokładnie jak to było, Pati u mamy ma ok. 6 lat, a znalzałyśmy ją, jak miała ok. 5 tygodni.

Było bardzo intesnywne leczenie, nie tylko oczka, dostawała kilka rodzajów kropli z tego, co pamiętam, dośc długo to trwało, ale wrzód został wyleczony. A wet mnie tłumaczył, ze gdyby nie te naczynia, to rogówka by obumarła i wtedy oczko jest do usunięcia na bank.

Od tej pory Patii w ciągu 6 lat miała ze 3-4 razy jakiś delikatny stan zapalny oczka, oprócz tego 2 razy w roku kuracja Optimune i kontrola u weta.

Oczko się nie zmienia, nic się nie dzieje tak naprawde. Widac tą wadę oczka, ale nie jakoś bardzo. Jest plamka, ona się robi bardziej biała, mleczna, w miare upływu czasu od kuracji optimune, ale jak znów robimy, to wraca do normy.

milenap

Post » Wto mar 31, 2009 23:42

Dzięki Milenko, przypomniało mi się co mieli zrobić Piracikowi-keratotomię, czyli nacięcie rogówki... ale nie doszło do niej :( teraz "siedzę" na wyszukiwarce i szukam wątków :)

Cameo

Post » Wto mar 31, 2009 23:53

Cameo, trzymam kciuki za Piracika, mam nadzieje, ze wizyta u okulisty wyjaśni sprawe i da się wyleczyć oczko Piracika! :D

milenap

Post » Śro kwi 01, 2009 5:58

takze z Poznania kciuki :ok: :ok: :ok:
"Chciałem zreperować świat, a oto widzę, że sam jestem jednym z tych cholernych drani I świń..."
Obrazek

Nah

Od: Czw wrz 07, 2006 20:48

Post » Śro kwi 01, 2009 6:21

Cameo uszy do góry :D Z Turku kciuki też są :D
ObrazekObrazek
Obrazek

kasiakom

Od: Śro maja 03, 2006 20:55

Post » Śro kwi 01, 2009 6:51

Piraciku-tak się boję o Ciebie!!!!!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Śro kwi 01, 2009 6:55

Kamilko, trzymam kciuki bardzo mocno.
Może ten zabieg nacięcia rogówki pomoże.
Ściskam Was bardzo mocno :)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro kwi 01, 2009 7:33

Oj Piraciku :( Tak mi smutno :( Ale z Ciebie dzielny koteczek i zobaczysz szybko wrócisz do zdrówka i znajdziemy Ci najwszpanialszy domek :)
Tak więc nie wygłuiaj się Kocie i szybciutko zdrowiejemy, bo ciocia Cameo i innne cioteczki martwią się o Ciebie.
Bertunia[*], Klemcio[*], Olaf [*], Tyson[*] Kira [*] a teraz Tigra

mls

Od: Śro lis 15, 2006 19:24

Post » Śro kwi 01, 2009 7:35

Oj martwią się ,martwią Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

[poprzednia][następna]