Mordownia w Olkuszu - przekręt z 1% :[

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 10, 2009 15:37

Czyli przynajmniej w 2009 nic nie dostaną :-) A jak się rozwija (lub raczej zwija) sprawa schroniska?
Mateusz

mateusz_z_huty

Od: Nie gru 07, 2008 19:42

Post » Nie mar 15, 2009 23:06

Nie będę się upierał, że to po moim mailu, ale... Przegląd Olkuski... sprostował! http://www.przeglad.olkuski.pl/?link=biezacy&artykul=3063

Sprostowanie

W dotychczasowych naszych publikacjach poświęconych możliwości przekazywania 1% podatku na rzecz organizacji poż. publ. wymienione zostało Olkuskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt, 32-300 Olkusz, ul. Broniewskiego 5, Nr KRS: 0000310631. Informujemy, że powyższe stowarzyszenie nie było zarejestrowane jako organizacja poż. publ. na dzień na dzień 30.11.2008 r., a zatem nie znalazło się w Obwieszczeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 grudnia 2008 r. zawierającym wykaz organizacji, którym można przekazywać w tym roku 1-procentowy odpis.
Olkuskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt nie jest uprawnione do zbierania 1% podatku w roku 2009!!!
Mateusz

mateusz_z_huty

Post » Pon mar 16, 2009 18:27

mateusz_z_huty pisze:Czyli przynajmniej w 2009 nic nie dostaną :-) A jak się rozwija (lub raczej zwija) sprawa schroniska?

Tutaj krótkie posdumowanie jaki zamieściły na Dogomanii dziewczyny z Pro Animals:
"Schronisko nie przyjmuje nowych psów. Właściciel schroniska dostał zgodę Burmistrza (który wydał decyzję 31 grudnia 2008 ) tylko na: prowadzenie działalności w zakresie ochrony przed bezdomnymi zwierzętami z terenu miasta i gminy Olkusz; na prowadzenie schroniska dla zwierząt z terenu miasta i gminy Olkusz; na zapewnienie opieki zwierzętom, które przebywały w schronisku 31 grudnia.
Mimo tego UM w Olkuszu podpisało umowę bodajże ze schroniskiem w Bielsko Białej i tam wozi psy bezdomne (transportem zajmuje się właściciel olkuskiego schroniska), nie do schroniska olkuskiego.
Powiatowy wet olkuski wystąpił do SKO w Krakowie z pismem w którym występuje o "rozważenie możliwości stwierdzenia z urzędu nieważności" tej decyzji Burmistrza. Schronisku grozi więc likwidacja, dlatego trzeba pozostałym w nim psom znaleźć domy jak najszybciej.
No i trwają przesłuchania w sprawie zawiadomienia o przestępstwie złożonego przez BOZ (Schronisko w Olkuszu), do którego prokuratura dołączyła nasze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez urzędników PIW w Olkuszu polegającego na świadczeniu nieprawdy w protokołach kontrolnych."
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Pon mar 16, 2009 20:39

Kolejny artykuł dot. sytuacji "poolkuszowej". Dziennik Polski

Region | Chrzanów 2009.03.16 06:00
Cierpienia psiaków
SAMORZĄD. Budowa schroniska dla bezdomnych zwierząt w powiecie chrzanowskim to jedyny sposób na rozwiązanie problemu. Tak uważa Jacek Latko, burmistrz Libiąża. Większość gmin z tego terenu oddawała bezpańskie psiaki do schroniska w Olkuszu. Gdy okazało się, że jest przepełnione, zaczęły się kłopoty.
- Z tym boryka się wiele samorządów z Małopolski. Istniejące już schroniska nie chcą podpisywać kolejnych umów. Tymczasem liczba bezpańskich psów wałęsających się po ulicach nie maleje - tłumaczy Latko.
Wygłodzone, zmarznięte i często łączące się w większe grupy, mogą być zagrożeniem. Budowa schroniska skróciłaby cierpienia zwierząt, ale także rozwiązała problem samorządów, do których zwracają się mieszkańcy żądając wyłapania psiaków.
- Nie ukrywam, że rozglądamy się za miejscem na budowę schroniska w naszej gminie. Mamy już nawet jedną propozycję lokalizacji, która nie byłaby uciążliwa dla mieszkańców. W pobliżu nie ma bowiem zabudowań - mówi włodarz Libiąża. Będzie chciał przekonać kolegów samorządowców z tego terenu do wsparcia inwestycji. Już wiadomo, że to trudne zadanie.
- Przed nami ogromne unijne inwestycje, które wymagają wkładu własnego, w dodatku wobec kryzysu mogą spaść nasze dochody. Nie będziemy mieli środków na taką kosztowną inwestycję - mówi Ryszard Kosowski, burmistrz Chrzanowa.
Na razie jednak nie wiadomo, ile naprawdę kosztowałaby budowa schroniska. Mówiło się o kwocie 2 mln zł w przypadku placówki dla 200 zwierząt. To jednak tylko szacunkowe wyliczenia. Latko przekonuje, że trzeba zacząć poważnie o tym rozmawiać, bo koszty jakie ponoszą gminy z tytułu przekazywania psów do schronisk nie są małe. Dla przykładu ta gmina za jednego oddanego kundelka do schroniska w Raciborzu, z którym teraz podpisała umowę, zapłaci 1 tys. 342 zł. brutto. Nie wiadomo jednak czy wszystkie psy schronisko przyjmie. (SA)
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Sob mar 28, 2009 15:50

A jednak :(

http://www.krs-online.com.pl/olkuskie-s ... 96170.html

Status OPP: TAK
Data przyznania statusu OPP: 2009-02-17

Data aktualizacji: 2009-03-23

Mruczeek

Od: Sob kwi 19, 2008 10:35

Post » Nie mar 29, 2009 22:57

Mruczeek pisze:A jednak :(

http://www.krs-online.com.pl/olkuskie-s ... 96170.html

Status OPP: TAK
Data przyznania statusu OPP: 2009-02-17

Data aktualizacji: 2009-03-23

Byłem w zeszły czwartek w Olkuskim schronie. Kotów nie widziałem. Psy wegetują. Syf wszechogarniający. To Olkuskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierzą to jedna wielka ściema. Bezczelne towarzycho, teraz będzie jeszcze kasę zbierać a g**** robią. ŻENADA.
Mateusz

mateusz_z_huty

Post » Pon mar 30, 2009 0:19

Moje miasto również w na ten rok podpisało umowę z olkuskim schronem, na wyłapywanie bezdomności :(

Jak to zatrzymać, co tu można zrobić, gdzie iść krzyczeć :(
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Pon mar 30, 2009 8:47

Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Pon mar 30, 2009 17:54

Proszę Państwa, sprawa, wbrew pozorom, dotyczy też kotów :-)

Kinya pisze:Prośba o wsparcie akcji
http://www.dogomania.pl/forum/f402/tera ... mi-134409/

i jeszcze w tym temacie:

Wystąpienie obywatelskie w Sejmie - inicjatywa Pełnomocnika d/s Ochrony Zwierząt

http://www.dogomania.pl/forum/f402/wystapienie-obywatelskie-w-sejmie-inicjatywa-pelnomocnika-d-s-ochrony-zwierzat-134726/
Mateusz

mateusz_z_huty

Post » Sob maja 02, 2009 17:13

Kinya, skąd w tobie tyle podłości wobec Pani Ani??? Zazdrościsz jej tego, że potrafiła poświęcić się psiakom? A może, jak spora część Polaków, sama nic nie robisz poza klepaniem w klawiaturę, i piszesz tak z zawiści?? Bo, nie daj Bóg, Pani Ania zyskałaby jakąś kasę na tym co robi? Ojej, zamiast zanieść na tacę alby wysłać Rydzykowi dała psom?? Jesteś zawistna, podła i wstrętna. Łatwo obrzucić kogoś błotem, co??? A jaka frajda!! Typowa maluczka małomiasteczkowa podwójna mentalność. Ale na szczęście twój głos, człowieczka maluczkiego, który ogranicza się tylko do pisania, a jakoś niewiele robi faktycznie, wysłał wszystkich takich jak ty do diabła. Mam nadzieję, że i ty tam trafisz. A Pani Ania do nieba razem z uratowanymi pieskami. Bo okazało się, że psy mają się świetnie, za to ty narobiłaś sobie smrodu wokół siebie. I dobrze. Już wszyscy na miau ( i nie tylko) wiedzą co z ciebie za człowieczek o malutkim rozumku i jeszcze mniejszym serduszku. Reporter-teoretyk. A przyklaskują ci tacy sami jak ty. Ale, na szczęście, więcej jest ludzi o wspaniałych sercach, którzy zanim rzucą w kogoś kamieniem to najpierw sprawdzą czy nie zrobią komuś krzywdy.

starlet1

Od: Pt maja 23, 2008 9:47

Post » Sob maja 02, 2009 18:05

A tak w ogóle to może byś przeprosiła Panią Anię za kalumnie jakie na nią rzucałaś? Dobre wychowanie by to nakazywało, ale tobie takie nie było dane. Jakoś zamilkłaś na ten temat w momencie wyjaśnienia sprawy. Weź się za jakąś konkretną pomoc tak jak my, a nie zajmowaniem się plotkami i niesprawdzonymi opowiadaniami złośliwych moherków. Wyjdzie ci na lepsze. I samopoczucie będziesz miała też lepsze. Chyba, ze tobie sprawia przyjemność upodlanie tych, którzy są lepsi od ciebie.
A teraz oczekuję obszczekania przez kinyie i mateuszka, bo tylko na tyle ich stać. Niczego innego sie nie spodziewam ;))) :P

starlet1

Post » Sob maja 02, 2009 18:22

Kinya, jeśli chciałabyś napisać, że nadużywam alkoholu tak jak wellington, to pudło. Nie piję, nie palę, nie narkotyzuję się i nie jestem pod wpływem żadnych innych środków. Musisz ruszyć móżdżkiem i wymyślić coś innego, bo jestem w pełni władz umysłowych, co do czego w twoim przypadku można by mieć pewne wątpliwości. Bardzo jestem ciekawa co mnie spotka z twojej strony, bo znając twoje odpowiedzi do osób które mają inne zdanie niż ty, mogę spodziewać się wszystkiego. Ale wiesz co? Mam to gdzieś tak jak i ciebie. Dla mnie najważniejsze jest to co robię, a robię bardzo dużo. W przeciwieństwie do ciebie w realu, a nie wirtualnie. Ja pomagam a nie ubliżam tym, którzy pomagają. Ciebie stać tylko na opluwanie, mnie na konkretną pomoc. I wierz mi, naprawdę mi z tym dobrze. Mam czyste sumienie, a ty pewnie nie za bardzo możesz sypiać po nocach. Ale, dziewczynko, zawsze możesz się zmienić, czego ci życzę. Cały świat na tym zyska, a najwięcej ty, naprawdę.

starlet1

Post » Nie maja 03, 2009 9:30

Nic dodać, nic ująć :P
Dziękuję za podnoszenie wątku.
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Nie maja 03, 2009 10:32 BRAWO STARLET!!!!

Nareszcie ktoś napisał tej panience co naprawde o niej myslimy. Ja mam 4 koty, pomagam jak moge innym, dozywiam zima piwniczne bidy a ta jest mocna tylko w gębie. Niech napisze co zrobiła dla kotów, czy ma jakies zwierzęta, bo pyszczyc to każdy potrafi. Tak, panienko, brać się za robotę, bo to trudniejsze niz siedzenie w domu przy komputerze. Pokaz naprawde jaka z ciebie wielbicielka kotów. Do roboty dziecino.

kociakicia

Od: Nie maja 03, 2009 10:25

Post » Pt maja 15, 2009 22:18

:lol: Czy 2 maja ok 18-tej miało miejsce jakieś przesilenie, eksplozja na słońcu lub gwałtowne załamanie pogody nad Łodzią, mogące wytłumaczyć ten bełkot?
Mateusz

mateusz_z_huty

[poprzednia][następna]