Trzustka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 24, 2004 20:26 Trzustka

jak juz pisałem moj Leon ma chora trzustke. Potwierdzily to testy i rzeczywiscie po serii zastrzykow zaraz bylo lepiej. Jest na specjalnej karmie Hill i/t. Mam pytanie do doswiadczonych kociarzy. Co jeszcze moge mu dawac jesc? Jak kotu zyje sie z ta choroba? Jak wyglada leczenie? Co robic by chorobsko było jak najmniej uciążliwe? Dzięki z góry za pomoc.

jar

Od: Sob sty 24, 2004 10:51

Post » Sob sty 24, 2004 22:48

Nie wiem nic na ten temat, ale zajrzyj i napisz do lekarzy ze strony www.vetserwis.pl

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Nie sty 25, 2004 11:56

Tez nic nie pomoge, bo nie wiem, ale kciuki trzymam!
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie sty 25, 2004 12:30

U mnie Axle- pies, ma chorą trzustkę. POdczas badania krwi okazało się, że zabrakło skali.
Axel jest na tabletkach. Inic więcej.Nie zauważam u Niego żadnych zmian w zachowaniu. Jest takim psem , jakim był zawsze, wesołym rozrabiakom, proszącym o kawałek jedzenia wzrokiem zagłodzonego pieska ;-)

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Nie sty 25, 2004 13:31

Nie doczytalam Twoich wczesniejszych postow nt. choroby.
Duzo zalezy co sie z trzustka dzieje - czy to tylko niewydolnosc i jakiego rodzaju, jak silna. Czy obejmuje tylko enzymy trawienne czy takze insuline.
Ale zazwyczaj prowadzenie takiego zwierzaka to podawanie specjalnej, niskotluszczowej karmy i podawanie brakujacych enzymow z jedzeniem.

Najwieksze problemy przy niewydolnosci trzustki - o ile nie jest to jej ostry, martwiczy stan zapalny (bo wtedy zycie zwierzaka jest bardzo zagrozone) - stwarza niezdolnosc lub uposledzona zdolnosc do trawienia tluszczy. Trzustka produkuje rowniez inne enzymy trawienne - ale nie jest w tym sama. Nietrawienie tluszczy powoduje uporczywe, bardzo wyniszczajace biegunki. Niestety - kot musi jesc tluszcze - chocby dla witamin w nich rozpuszczalnych, dlatego musi miec podawane enzymy razem z jedzeniem.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26