Ryby w kociej diecie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 27, 2009 7:00

Mój dałby się pokroić za ryby - więc teraz je Orijena rybnego, z mokrych jedyne co toleruje - to Miamor tuńczykowy
Dla urozmaicenia surowe mięska różnego rodzaju, czasem śmietanka, ser, mleko kocie
Kastrat - żadnych problemów (odpukać ;))

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Pt mar 27, 2009 8:01

Czasem daję również wędzonej rybki.Pyyyyyyyycha!!!Ogólnie ryba w jadłospisie raz w tygodniu i basta!
BAMBI I TROLKA
Obrazek
"Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,
nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym
dzieli się z innymi."

dorotak97

Od: Wto gru 23, 2008 11:52

Post » Pt mar 27, 2009 9:15

Motodrama pisze:
kinga w. pisze:
Motodrama pisze:Znajda Munio z kłopotami trawiennymi - na przemian obstrukcje i rozwolnienia ma zakazane ryby definitywne. Poza tym ryby nie są zalecane kastratom.

Dlaczego? Zaskoczyłaś mnie...

Bo odkłada im się Ca.

:?:
Mogłabyś rozwinąć ten temat? Bardzo będę zobowiązana. Jak odkłada im się wapń? I dlaczego ma to być groźne skoro tego wapnia jest tyle, co kot napłakał?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt mar 27, 2009 10:20

Ale czemu powinna byc gotowana?
Obrazek

Katiusza

Od: Wto mar 04, 2008 20:22

Post » Pt mar 27, 2009 10:35

Katiusza pisze:Ale czemu powinna byc gotowana?

morskie zawierają trimetyloaminę która wiąże żelazo - można więc kota wpędzić w anemię. Ale oczywiście nie jednorazowym bądź sporadycznym podaniem rzeczonej ryby 8) Słodkowodne zawierają tiaminazę, która rozkłada wit. z grupy B a więc też lepiej gotować. No i coś, czego nie jestem pewna ale obiło mi się gdzieś o oczy - surowe ryby morskie mogą być źródłem pasożytów (ale łba własnego nie oddam czy to prawdziwa informacja).
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt mar 27, 2009 17:47

Liwia pisze:
Motodrama pisze:
kinga w. pisze:
Motodrama pisze:Znajda Munio z kłopotami trawiennymi - na przemian obstrukcje i rozwolnienia ma zakazane ryby definitywne. Poza tym ryby nie są zalecane kastratom.

Dlaczego? Zaskoczyłaś mnie...

Bo odkłada im się Ca.

:?:
Mogłabyś rozwinąć ten temat? Bardzo będę zobowiązana. Jak odkłada im się wapń? I dlaczego ma to być groźne skoro tego wapnia jest tyle, co kot napłakał?

Prawdę mówiąc testuję trochę nowego weta :twisted:. Tak powiedział - tematu niestety nie rozwinęłam (zero refleksu). Ale tutaj też o tym piszą:

http://www.vetopedia.pl/article11-1-Zywienie_kota.html

Wiem z doświadczenia, że są koty które np. sparzonych okonków mogą pożreć tyle, ile same ważą - chodzi o to żeby unikać takiej właśnie monodiety (moim zdaniem, jak piszę - nie rozwinęłam tematu).

Motodrama

Od: Sob wrz 29, 2007 13:21

Post » Pt mar 27, 2009 19:54

Dzieki za wyjasnienie. czyli sporadycznie podawana surowa powinna byc ok? bo koty sie domagaja surowizny od czasu do czasu. wyczuwalny z wyprzedzeniem rybi szal :)
Obrazek

Katiusza

Od: Wto mar 04, 2008 20:22

Post » Pt mar 27, 2009 20:15

Katiusza pisze:Dzieki za wyjasnienie. czyli sporadycznie podawana surowa powinna byc ok? bo koty sie domagaja surowizny od czasu do czasu. wyczuwalny z wyprzedzeniem rybi szal :)

Surowa ryba może zarobaczyć (np błękitek), ale gotowana ryba od czasu do czasu jako przysmak jest ok.

Motodrama

Od: Sob wrz 29, 2007 13:21

[poprzednia]