Jeszcze i jeszcze[2]. ZAMYKAMY.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 26, 2009 19:21

Agn...
Dziękuję Ci za uśmiechnięte, jasne oczy mojej Blanki. Za to, że biega i cieszy się życiem!!

Dziękuję Ci z całego serca!!

A moje Białe Puchate już się domyło i biega po domu, jak kociak!! Bez Ciebie by tego nie było!!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Czw mar 26, 2009 19:21

Agn, rozliczenie rzeczywiscie niesamowite
a i wydatki na jedzenie i zwirek, przy takiej ilosci kotow, jakies male sa 8O

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw mar 26, 2009 19:30

Agn pisze:Aga, spoko. 8)

Rude Dwa - zupełnie oki. Tak jak Ori jest moim pocieszeniem po stracie Riddicka, tak Tofu wynagrodził stratę Rudego Badziewia Tili. Goopi pieseczek miętoli go bezceremonialnie, a Tofu prosi o więcej. :roll: :lol:
Fifty też już doszedł do siebie.

Staruszek Z Dwoma Zębami [na razie nie mam pomysłu na imię - poczekam] zwiedził mieszkanie. Kiedy wróciłam z pracy okazało się, że zniknął z łazienki, ze swojego przytulnego przykiblowego schowanka. Myślałam, że znajdę go pod kredensem - to najczęstszy schowek wypłoszy. Ale nie. Znalazłam go na kredensie. :lol: Staruszek pije i chodzi do kuwety, ale nie widziałam, żeby cokolwiek jadł. :? Na jutro jesteśmy umówienie do Doc na ogląd.

Wieści od reszty stada są w miarę dobre. Tylko Sonek mocno kaszle.
Tylko Raven odchodzi...
Tylko...

Agn Obrazek
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Czw mar 26, 2009 19:34

Beata pisze:Agn, rozliczenie rzeczywiscie niesamowite
a i wydatki na jedzenie i zwirek, przy takiej ilosci kotow, jakies male sa 8O

Beato, bo to jest też tak, że czasami dostaję karmę. Np. meldowałam się z podziękowaniami dla Kociej Doliny. :wink: Dostaję też czasami próbki od Doc. [Pojęcie `próbki` i `czasami` jest w tym przypadku dość enigmatycznym określeniem. 8) ] W rozliczeniu ujete są te wydatki, które jestem w stanie udokumentować przelewami z konta lub wglądem w moje konto w sklepach internetowych. To, co kupiłam za gotówkę - umknęło mi. :oops:
[Dlatego zachwyty Kristinn nad moją - pożal-się-boh - `księgowością` są mocno na wyrost. :oops: :oops: :oops: ]

Właśnie przygotowuję orientacyjne miesięczne `zapotrzebowanie` na 25 kotów. :roll: [Dziwne rzeczy mi wychodzą. :roll: ]
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Czw mar 26, 2009 19:36

Co dziwnego wychodzi???
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw mar 26, 2009 19:49

W wielu miejscach na forum pojawia się postulat, by nie brać więcej kotów na DT niż jest się w stanie samemu utrzymać. Albo żeby najpierw zabezpieczać finansowo funkcjonowanie DT, a potem zacząć przyjmować koty. Niestety takie oczekiwanie jest fikcją. Nie można być pełnoetatowym DT dla 25 kotów i jeszcze mieć czas, by na nie zarabiać. A potrzebujących kotów niestety jest zawsze więcej niż mocy przerobowych wszystkich DT z Miau.
Staram się aby opieka jaką roztaczam nad moimi kotami spełniała rozliczne wymagania. I przede wszystkim muszę skalkulować swoje siły - tak prozaiczne - fizyczne, by dać radę sprostać tym wymaganiom. Już się przekonałam, że 25 kotów to jest maksymalna ilość, która jestem w stanie ogarnąć, bo pracuję na pełen etat. Miałam już więcej kotów - ledwo dawałam radę.
Aby unaocznić statystyczne miesięczne potrzeby mojego DT na 20 - 25 kotów przygotowałam zestawienie tego, co zużywam, a co jest wg mnie niezbędne, by koty były dobrze zaopiekowane.
[Ilości, liczby są przybliżone. Należy przyjąć, że raczej zużyję więcej, niż mniej.]

35kg karmy po ok. 18zł/kg - 630zł
2kg RC Renal - 60zł
3 op. pieluch [50szt/op] - 81zł
1 mały Sudocrem - 11zł
120l żwirku - 95zł
1op. Virkonu - 24zł
Razem: 901zł

Dlaczego tak?
Dlaczego 1kg karmy wyceniłam na 18zł?
Bo koty jedzą dobrą karmę. Profilum, Bosh Sanabell, Acanę, RoyalCanin, Brit. Ceny za kg w dużych opakowaniach wahają się od 14 - 21zł.
Dlaczego Renal?
Bo Orzech musi jeść. Zwykle opakowanie starcza nam na miesiąc.
Dlaczego 3 opakowania pieluch i jeden Sudocrem?
Bo dwa pieluchowe muszą mieć zmieniana pieluchę przynajmniej 2 razy dziennie [czyli min. 4szt. na jeden dzień = min.120/miesiąc - zwykle więcej]. Przy każdej zmianie nastepuje smarowanie pupy.
Dlaczego 120l żwirku, w dodatku drewnianego?
Drewniany - bo jestem uczulona na pył z bentonitu. Bardzo uczulona. Poza tym - kuwety sa wmieniane do czysta [myte] przynajmniej raz dziennie. Przy bentonicie byłyby za duże straty. No i `nietypowe problemy` w kiblu.
Dlaczego 1op. Virkonu?
Bo tyle mniej więcej schodzi miesięcznie przy - właściwie - codziennym myciu podłóg.

To jest to absolutne minimum, które staram się zapewnić kotom pod moją opieką. Oczywiście to, co wyliczyłam nie obejmuje wszystkich potrzeb.

Agn

Post » Czw mar 26, 2009 19:50

kristinbb pisze:Co dziwnego wychodzi???

No kwota. 8O 8O

Agn

Post » Czw mar 26, 2009 19:59

Agn!! Jak ja znam ból żwirku bentonitowego!!
To z powodu dolegliwości, które u mnie powoduje, nie mogłam pomóc w sprzątaniu kuwet, gdy bywałam u Matahari. I z tego samego powodu przestawiłam Aleksandrę59 na CBE+, gdy zaczęłam u niej częściej bywać 8)
Cieszę się, że potwierdzasz, iż ktoś (nie tylko ja) może być uczulony na syfiasty bentonit!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Czw mar 26, 2009 20:03

Agn pisze:
kristinbb pisze:Co dziwnego wychodzi???

No kwota. 8O 8O

Coś źle policzyłaś...?
Ale nie wiem co... :roll: :roll:
Ostatnio edytowano Czw mar 26, 2009 20:08 przez kristinbb, łącznie edytowano 1 raz

kristinbb

Post » Czw mar 26, 2009 20:06

Jeśli to jest minimum to pewnie dobrze policzyłaś,
ale dochodzi jeszcze przecież leczenie kotów
i ono jest zawsze najdroższe. :roll:

A koty zawsze coś załapią. :roll:

kristinbb

Post » Czw mar 26, 2009 20:06

Agn, ja ostatnio odkryłam, że warto kupować na Allegro karmę, ale od sklepów internetowych. Od kiedy animalia drastycznie podniosła ceny, kupuję np. w zoo-dragon:
Profilum 100,00 / 10 kg http://www.allegro.pl/item561738941_pro ... 10_kg.html
Sanabelle 124,00 / 10 kg http://www.allegro.pl/item561735010_bos ... ratis.html

Przesyłka 15,00 zł. do 30 kg, więc kupując np. 2xProfilum i 1x Sanabelle wychodzi ogółem 334,00, czyli 11,30 za 1 kg.

Z kolei Acana 18 kg wychodzi 13,40 za 1 kg, a kurier gratis http://www.allegro.pl/item579143332_aca ... sz_na.html

Jeżeli masz taniej to podziel się źródłem :wink:

Jedyny problem przy takich zakupach to fakt, że trzeba na raz duzo kasy wyłożyć :(

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw mar 26, 2009 20:08

Żwirek drewniany jest bardzo dobry..
Ja nie lubię innych a wypróbowałam wszystkie.
Używam teraz PINIO.
Super hiper żwirek.
Jestem zadowolona i koty też.

kristinbb

Post » Czw mar 26, 2009 20:27

Agn, jestes :aniolek:
Bo mimo wszystko dajesz sobie radę.
Bo dzięki Tobie mam dobrze odżywione koty załatwiające się do kuwet z drewnianym żwirkiem :wink:
Bo to Ty wychuchałaś Sun, moje cudne, kochane białe doopsko, które z uporem maniaka terroryzuje tymczasa (swoją drogą, nie rozumiem, jak ta sycząca bandytka dała się zdominować Novej 8O ).
Bo wiem, że zawsze mogę liczyć na pomoc w sprawie kotów.
Bo widziałam u Ciebie szczęśliwe koty, którym nikt inny nie mógłby dać tego spokoju, ciepła i opieki.
I powtórzę za samą sobą : będę Cię nosić na rękach za to wszystko :wink:
Przesyłamy buziaki w nos dla Ciebie :wink:

lolak

Od: Pon sty 19, 2009 9:55

Post » Czw mar 26, 2009 20:44

Aga, kwota nie taka wielka jak ja przeliczysz na 25 kotow :wink:
bo za 900 zl miesiecznie to wychodzi 36-45 zl na kota (20 lub 25 kotow), i to jest koszt podobny przy utrzymywaniu i mniejszego stada (u mnie tak to sie ksztaltuje od 3 lat, nie liczac oczywiscie leczenia, szczepien, badan i takich tam, tylko samo czyste minimum utrzymanie kota) na podobnym poziomie (42 zl miesiecznie)

calkowita kwota ogromna, fakt, ale masz tez ponad 6 razy wiecej kotow niz ja :wink:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw mar 26, 2009 21:28

Jana pisze:Jeżeli masz taniej to podziel się źródłem :wink:

Jedyny problem przy takich zakupach to fakt, że trzeba na raz duzo kasy wyłożyć :(

No właśnie nie mam taniej. :(
Po rozpisce wydatków za ostatnie pół roku widać, że rzadko mam dość kasy, by na raz wyłożyć większą ilość. Staram się lawirować między sklepami i łapać promocje.
Żwir drewniany kupuję na Allegro [Kantorex], nawet z przesyłka wychodzi taniej niż w jakimkolwiek sklepie, czy u kogo innego na Allegro.

Agn

[poprzednia][następna]