Klub Kotów Niewidzących i Niedowidzących

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 08, 2009 10:41

Za Klub Kotów Niewidzących i NIedowidzących :ok:
Gaja - ['] -09.06.2010 | Miya - ['] -05.05.2012 | Krzywy - ['] - 30.09.2012 | Niania - ['] - 19.01.2013 | Thaja - ['] - 04.02.2013 | Gaspar - ['] - 18.07.2013 | Kora - ['] - 21.06.2014
Obrazek Obrazek

Korciaczki

Od: Sob lip 26, 2008 19:52

Post » Nie mar 08, 2009 16:19

Kolejna niedowidząca koteczka szukająca domu:

Agneska pisze:Luna – kilkumiesięczna czarna kotka z bielmem na jednym oku, co jednak nie przeszkadza jej w widzeniu wszystkiego dookoła. Bardzo żywa, zaprzyjaźniona z całą okolicą, bardzo dobrze usposobiona do ludzi i innych kotów. Przyzwyczajona do mieszkania z psem, świetnie zajmuje się sama sobą. Doskonały towarzysz do zabawy dla młodego psa lub innych młodych kotów.

Obrazek Obrazek Obrazek

A w tym wątku więcej informacji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=86 ... sc&start=0

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Nie mar 08, 2009 20:16

Maleńka ślepinka bardzo potrzebująca pomocy:

BUDRYSEK pisze:Julusia zabrałam dzisiaj ze schronu
musiał tam trafic wczoraj
z 2 kociakami,starszymi od niego
podrzucone były w pudle

oczko Julusia było całe zaropiałe
po przemyciu
ukazało sie chore oczko :cry:

trafił od razu do lecznicy
jutro prawdopodobnie bedzie usunięte

Obrazek

taki maluszek a tak musi cierpieć!

prosimy o wsparcie-moze ktos zrobi bazarek?

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=89876

Bazyliszkowa

Post » Nie mar 08, 2009 20:51

Zjawiam się na zaproszenie Bazyliszkowej - dziękuję :)
Od dzisiaj jestem DT niewidomej Viki. Trafiła do mnie ciężko chora z gdyńskiego Ciapkowa. Ma poważne, ropne zapalenie dziąseł. Prosimy o kciuki.
Viki wg. weta jest w sile wieku, czyli ma, szeroko licząc gdzieś 5-8 lat.
Oczka ma zewnętrznie w porządku, ale nie są to oczka widzące. Lewe oczko nie widzi w ogóle nic, prawe reaguje odrobinę na silne światło, być może jakieś zarysy nim widzi, ale maleńko.
Zdjęcia Viki będą jak się zlekka lepiej poczuje. Narazie biedula skulona, trudno ją obfocić.

Viki będzie szukała DS, ale to pieśń przyszłości, na razie musi dojść do zdrowia.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie mar 08, 2009 21:17

Bazyliszkowa pisze:Maleńka ślepinka bardzo potrzebująca pomocy:

podrzucone były w pudle

po przemyciu

wystawię bazarek na malucha!!!

Zrobione - ZAPRASZAM

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=4155730#4155730

osspdg

Od: Wto sie 05, 2008 9:09

Post » Nie mar 08, 2009 23:06

Nasza schronowa ślepotka to młoda, najwyżej dwuletnia kicia. Żyła dotąd w jakiejś szopie na działkach, nie mam pojęcia jak sobie radziła. Ponieważ właściciel szopy ma zamiar ja użytkować od wiosny, chce się pozbyć kotów, dlatego slepotka trafiła do schroniska. Możliwe, że nie jest całkiem slepa, ale oczka nie wyglądają za dobrze, są zaciągnięte trzecią powieką do połowy. Jest juz po sterylce, gotowa do adopcji.
Obrazek
ObrazekSKARBONKA ZAPRASZA!!!

Kicia_

Od: Pt lut 29, 2008 20:33

Post » Nie mar 08, 2009 23:07

Chciałam napisać o jednej bardzo ważnej sprawie. Może będę się trochę wymądrzać, ale już z kilkoma kotami - niewidzącymi i niedowidzącymi byłam na konsultacjach u dr. J. Garncarza. I okazywało się, że chociaż oko bardzo źle wygląda zewnętrznie kot przez nie widzi, raz lepiej raz gorzej ale widzi. To co piszę dotyczy jedynie młodych kociaków, takich do roku i powikłań związanych z kk.

Tak ostatnio było z Bajeczką wyciągnietą z Azylu w Konstancinie. Weci uważali, że oko jest do usunięcia - po konsultacjach u dr. Garncarza okazało się, że Bajeczka jakoś tam widzi przez to chore oczko. A oczko wyglądało tak:
Obrazek
A teraz tak:
Obrazek

Oczko Bajeczki nigdy nie będzie ładne, zawsze będzie "wyglądało" jak oczko do "usunięcia", ale Bajeczka przez to oko troszkę widzi :wink:

Mam świadomość, że powoływanie się na konsultacje z dr. Garncarzem - skoro jestem z Warszawy nie jest fair, ale przecież po to jest ten wątek żeby pomagać. I może jakoś wspólnymi siłami zadziałamy i ułatwimy te konsultacje. No taki pomysł mam.

A ja napiszę jeszcze jakie leczenie miała Bajeczka - to też może pomóc. Bajeczka dostawała i dostaje Difadol 0,1% oraz Floxal 0,3% oraz Braunol (autrorski lek dr. Garncarza - w razie co dowiem się co tam jest i spytam się, czy bez konsultacji można podawać, a jak będzie ok - dostarczę).

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Pon mar 09, 2009 11:39

Witam Ankę i Viki na ślepaczkowym wątku :)
I dodam tylko, że więcej o tej koteczce (i całym zwierzyńcu Anki) można przeczytać tu: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=87447&start=270

Edit: dorzucę jeszcze fotki Viki:
Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Pon mar 09, 2009 12:46 przez Bazyliszkowa, łącznie edytowano 1 raz

Bazyliszkowa

Post » Pon mar 09, 2009 12:04

witam nowych klubowiczów: msb259,Anko :D
co wyczytałam , pozmieniałam w pierwszym poście...
dużo ostatnio trudnych pzrypadków, przybywa slepinek :(
Marcjanno, jak wygląda na dzien dzisiejszy głosowanie dot. wsparcia finansowego w marcu?-bo sie pogubiłam :roll:
moze zastanowimy sie nad pomoca Budryskowi w sprawie Julusia?-z dodatkowego
Aleksandro59, czy moge umieścić Bajkę do adopcji na nk w galerii kotków wyjątkowych?
takie samo pytanie mam odnośnie Luny, nie wiem, czy Agneska tu zagląda?
Anko, daj tylko znac, kiedy mam umieścić ogłoszenie Viki o ds, dobrze?
Kciu, koteczka ma ogłoszenie i tu na pierwszej i na nk takze, pamietamy o niej :wink:
Kropko XL, to wspaniała wiadomośc, oby takich więcej o naszych ślepaczkach :D

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pon mar 09, 2009 16:55

BUDRYSEK pisze:Juluś okazał się Julisią :wink:

Bazyliszkowa

Post » Pon mar 09, 2009 18:49

allesandro, oczywiście dam znać. Ale na razie jeszcze daleka droga przed nami. Viki jest chora i smutna :( . Wczoraj pisałam, że ma tak między 5 a 8 rokiem życia. Nasz wet dzisiaj jeszcze trochę podniósł wiek - ma wg. niego nie mniej niż 6 lat, a może mieć i około 10.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pon mar 09, 2009 19:50

alessandra pisze:Aleksandro59, czy moge umieścić Bajkę do adopcji na nk w galerii kotków wyjątkowych?

Alessandra - ależ oczywiście :D :D Dziękuję baaaardzo :1luvu:

Bajeczka jeszcze leczy grzybicę, ale myślę że nie jest to żadna przeszkoda w szukaniu DS :wink: Gorzej z tymi problemami neurologicznymi, postępów brak :( Natomiast niedowidzące oczko pod pełną kontrolą :wink: Nie wiem jakie są potrzebne informacje do ogłoszenia - w razie co czekam na PW.

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Pon mar 09, 2009 22:35

Bazyliszkowa pisze:Maleńka ślepinka bardzo potrzebująca pomocy:

podrzucone były w pudle

po przemyciu

Obrazek

Witajcie,
dopiero dziś znalazłam chwilę czasu na napisanie. Przepraszam, że dopiero dziś mogłam przelać pieniądze. Już poszły.
Napisałam tam, że przekazuję 30zł /mało, ale na razie mogę tyle/ na Lunkę. Przed chwilą przeczytałam o maleńkim Julku i mam teraz rozdwojenie jaźni. Ten maluszek wymaga natychmiastowej pomocy.
Dlatego zostawiam Wam decyzję jak postąpić. Jesteście na miejscu, wiecie lepiej.
Pozdrawiam serdecznie i ufam, że te ślepaczki wyjdą z tego i znajdą dobre domki.
Ewa :)

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Pon mar 09, 2009 23:36

Zapomniałam , głosuję na Lunę i Julisia /po 50/50/. :lol:

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Wto mar 10, 2009 10:00

Zapisuję do wątku mojego ukochanego Piracika (DT) Maluch był wcześniej u kropkiXL a teraz przyjechał do mnie. Ma problem z jednym oczkiem, miał zabieg zszywania rogówki a teraz jest na kuracji antybiotykowej i Fibsie.

Obrazek

I wątek - http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=89770&start=0

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

[poprzednia][następna]