Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
jerzykowka pisze:raka juz dawno Georg przestraszyl!!!!!!
Malati pisze:niewiele zrozumiałam ale generalnie jest ok?
gosiaa pisze:Też niewiele zrozumiałam a właściwie to nic nie zrozumiałam, ale najważniejsze że jest OK
Georg-inia pisze:gosiaa pisze:Też niewiele zrozumiałam a właściwie to nic nie zrozumiałam, ale najważniejsze że jest OK
no nie mogę![]()
Pokazuję i omawiam, jak mawia mój kolega Witek:
Georg-inia pisze:[wyniki z labu przyszły z pogrubionymi tymi cyferkami, które są ponad normę. I wapń i fosfor były pogrubione, jako za duże. A nie można tego zbić, bo leki obniżające jedno - podnoszą drugie. Więc ciężko było cokolwiek wymyślić... Dodatkowo podwyższony wapń mógł wskazywać tak na pnn, jak i na nowotwór. A okazało się, że wszystkie te wyniki są w normie. Pogrubione były na wydruku, bo panny z labu połączyły je w komputerze ze złymi normami (chyba ludzkimi) i do tego nie w tych jednostkach, co trzeba. Dopiero jak zaczęłam grzebać w "Mądrej Książce", jednocześnie posługując się kalkulatorem, to wyszło, że te wyniki są w normie, i to w dolnej!
Omawiam na przykładzie
pogrubiony wynik:
Wapń 4,78 mEq/l norma: 2,00-3,00
w mojej książce nie ma norm w jednostkach mEq/l ale jest podany przelicznik, że mmol/l x 2 = mEq/l Więc przeliczyłam normy i okazało się, że dla kotów to 4 - 5,56. Czyli wynik 4,78 wcale nie jest zły.
Uff ;)
Agn pisze:A jaką masz 'Mądrą Książkę'?
Bo ja mam 'Bardzo Grubą Mądrą Książkę' i chciałabym się dowiedzieć, czy mamy tę samą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Gosiagosia, haaszek, Lifter, Nul i 30 gości