Wątek dla nerkowców cz. 2

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lut 03, 2009 19:02

dokładnie, każdy zasługuje na to zeby mu pomóc. niestety w moim przypadku się nie udało :(

Oli21, ciesze się że kreatynina spadła. zbicie mocznika że tak powiem to już formalność. duuzo i często kroplówki.
Pozdrawiam

korab1

Od: Nie sty 25, 2009 22:04

Post » Wto lut 03, 2009 19:05

Przepraszam muszę się gdzieś wypłakać. Byliśmy na USG dzisiaj. Czasami, czasami jest jak być nie powinno

Opis zmian:
Wątroba nieznacznie powiększona, mierne zapalenie przewlekłe. W części centralnej ognisko ok. 4 cm, poza tym ok 1 cm i 1,6 cm o cechach wskazującej na rozrostową. Brak ostrego odczynu zapalnego wokół.
Pęcherzyk żółciowy o nieznacznym zapaleniu przewlekłym, niewielka ilość zagęszczeń, brak zastoju. Śledziona bez zmian.
Nerki pomniejszone do ok 2,9x2 cm, miąższ o znacznej przebudowie zwyrodnieniowej, brak zróżnicowania korowo rdzeniowego, poszerzenie miedniczek, brak typowego uformowania układu kilichowo miedniczowego.
Moczowody, pęcherz moczowy bez mian. Trzustka o nieznacznych cechach zapalnych przewlekłych bez cech zaostrzenia. Widoczne odcinki jelit, żołądka, węzły chłonne bez uchwytnych zmian. Brak płynu wolnego w jamie otrzewnej.

Malati

Od: Nie sie 19, 2007 12:20

Post » Śro lut 04, 2009 8:05

Same kretynina i mocznik to nie wszystko. Trzeba zrobic morfologie i elektrolity. Moze byc stan zapalny i potrzebny jest antybiotyk. Badanie moczu tez trzeba zrobic. Same kroplowki podawane w celu zbicia parametrow nie jest zlotym srodkiem bo kroplowki trzeba podawac zeby kot sie nie odwodnil. Co z tego ze mocznik zbijemy po intensywnym podawaniu kroplowek ale jak juz te kroplowki beda podawane rzadziej to mocznik poszybuje do gory bo nerki nie wyrabiaja. Nieraz moze sie zdarzyc ze jest ostre zapalenie nerek ale zeby to stwierdzic trzeba zrobic morfologie. Ostre zapalenie nerek mozna zwalczyc ale nie samymi kroplowkami.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Pt lut 06, 2009 12:10

witam wszystkie kociaczki i ich wlaścicieli. wyniki mojej Zuzi:mocznik 156 keratynina 5 cała reszta badań w normie poza LEUKOCYTAMI 34,50 przepisamo zastrzyki z DEXASONE(steryd) no i tu zdania lekarzy są podzielone.Czy ktoś podawał ten lek swojemu koteczkowi? boje sie że zrobie jej krzywde :( podaje jeszcz COCARBOXYLAZE do kroplówki.W tabletkach PHYTOPHALE i RUBENAL choć z rubenalem mam problem moja Zuńka go nie cierpi i z uporem wyplówa. prosze podzielcie sie swoją wiedzą.Dużo zdrówka dla wszystkich kochanych futrzaczków :D

gonia 71

Od: Nie lut 01, 2009 15:02

Post » Pt lut 06, 2009 12:36

Bardzo duzy poziom leukocytow. Moze byc stan zapalny ale tez inna przyczyna. Koniecznie zbadaj mocz w badaniu ogolnym i na posiew bo prawdopodobnie sa bakterie i dlatego poziom leukocytow moze byc tak duzy. Jezeli sa to wtedy trzeba zeby zrobili antybiogram ( chyba tak sie nazywa) i jakim antybiotykiem zwalczyc te bakterie. Musisz sie spieszyc bo stan zapalny niszczy nerki z kazdym dniem. Powodzenia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Pt lut 06, 2009 13:09

robiłam ogólne badanie moczu wyszły dobrze,tak twierdzi wet choć pokazało się białko 0,12 flora bakteryjna mierna.W zeszłym tygodniu odrobaczałam Zunie,niestety nie zjadła całej dawki, czy to mogło spowodować pogorszenie jej stanu? jest bardzo smutna i apatyczna.TAK BARDZO SIE BOJE :cry:

gonia 71

Od: Nie lut 01, 2009 15:02

Post » Śro lut 11, 2009 13:17

Właśnie wróciliśmy od weta... diagnoza -> niewydolność nerek ;( ... siedze i płacze nie wiem co robić... czy próbować ratować mojego przyjaciela czy pozwolić mu odejsc i już sie nie meczyc :(:( .. z kotkiem jest już dość ciężko.. wymiotuje czesto ;( nie mogę na to patrzeć ! .. poradźcie co robić?

Wyniki badania krwi

Erytrocyty 5,75 T/l
Hematokryt : 0,30 l/l
Hemoglobina : 5,96 mmol/l
Leukocyty: 9,89 G/l
Trombocyty : 152,00 G/l
ALT(GPT) : 63,00 U/l 25*C
AST(GOT): 26,00 U/l 25*C
Glukoza : 6,85 mmol/l
Kreatynina: 839,00 umol/l !!!!
Mocznik : 71,40 mmol/l !!!
...................................................................
Mój kochany Tomuś [*] nigdy Cię nie zapomnę ! na zawsze pozostaniesz w moim serduszku ! :(;(
ObrazekTomuniu[*]...

Blondi

Od: Pon gru 01, 2008 23:51

Post » Śro lut 11, 2009 13:21

Obetrzyj łzy i walcz.

Mocznik jest w normie (z tego co wiem norma jest do 80), kreatynina mocno poza. Czy kocio dostaje jakieś leki?

Poszukaj jakiegoś polecanego weterynarza, który ustali leczenie. To jest najlepsze co możesz zrobić, tylko kogoś raczej światłego kto będzie wiedział co i jak i ustawi leczenie prawidłowo!

Malati

Post » Śro lut 11, 2009 13:26

w moim mieście trudno o dobrego weta :( .... wczoraj dostał dwa zastrzyki : Synulox i Catosal ... nie znam nikogo kto by mi polecił jakiegoś bardzo dobrego.. tak się boje :( kotek w maju skończy 15 lat... chciałabym żeby żył drugie 15 ! ;/ ehh....
Ostatnio edytowano Śro lut 11, 2009 13:30 przez Blondi, łącznie edytowano 1 raz
Mój kochany Tomuś [*] nigdy Cię nie zapomnę ! na zawsze pozostaniesz w moim serduszku ! :(;(
ObrazekTomuniu[*]...

Blondi

Post » Śro lut 11, 2009 13:30

Poszukaj w wetach polecanych. Powinnaś tam odszukać jakiegoś weterynarza.

Malati

Post » Śro lut 11, 2009 14:37

hmm mam jeszcze takie pytanie czym go karmic? RC dla nerkowców czy może hill-sem?
ObrazekTomuniu[*]...

Blondi

Post » Śro lut 11, 2009 19:39

Malati pisze:
Mocznik jest w normie (z tego co wiem norma jest do 80), kreatynina mocno poza. Czy kocio dostaje jakieś leki?

To są inne jednostki. Zwróć uwagę w jakich jest kreatynina - 839. Miałam gdzieś stronkę z przeliczeniami na te "nasze" jednostki - norma do 1,8 , ale miałam formatowany dysk i mi uciekła.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro lut 11, 2009 19:44

:arrow:
ana pisze:Pod tymi linkami są normy dla psów i kotów, w różnych jednostkach:
http://www.krakvet.pl/normy_hematologia_krakvet.doc
http://www.krakvet.pl/normy_biochemia_krakvet.doc
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro lut 11, 2009 20:22

czy ona ma 10 razy przekroczone normy jak temperatura
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Śro lut 11, 2009 22:50

Tomuś ma gorączke... no chyba ponad 10 .. eh :( dam mu zaraz coś na zbicie .. rozpuszcze w wodzie i wszczykne do pyszczka zrobi mu sie napewno lepiej
ObrazekTomuniu[*]...

Blondi

[poprzednia][następna]