» Sob lut 07, 2009 12:45
Barbaro-ja miałam bardzo podobne problemy z moimi dwoma kotami. Odkąd zamieszkały u mnie (miały po 2 i 4 miesiące) zaczęły się pojawiać krew i śluz w stolcu, potem dołączyły się biegunki. Leczone na robale, różne leki, podejrzenie alergii... , dieta strusiowo-ryżowa. Potem dołączyły się jeszcze wymioty i spowodowany tym brak apetytu u starszego kota-co kilka dni. Co do biegunek/śluzu w krwi weci sądzą, że był to rzęsistek jelitowy, na które były leczone, ale który nie wyszedł w
badaniach (podobno często nie wychodzi). Odpukać po raz pierwszy od ponad 2 miesięcy stolce są raczej normalne. Koty jedzą Orijena, RC Sensitivity i Sensible. Poza tym, chcę zacząć dodawać surowe mięso-podobno ono pomaga zatwardzić stolce.
Co do wymiotów, to także nikt nie mógł nic znaleźć i bylo to bardzo frustrujące. Sama zaczęłam podawać pastę raz w tygodniu Laxapast (odpowiednik naszego Bezopetu) i od tego czasu odpukać jest spokój. Jedyne co, to wydaje mi się, że ta pasta jeszcze badziej zmiękcza stolec, ale rzeczywiście zaczęło się dużo włosów pojawiać w stolcach.
Najbardziej denerwujące- pewnie tak jak u Ciebie- jest (było) to, że tak naprawdę nie wiadomo do dzisiaj co tak naprawdę było przyczyną tych problemów. Dodam, że jeden kot jest bengalem, a one z natury mają
wrażliwe jelita...