Brzydki oddech

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 02, 2004 12:57 Brzydki oddech

Nie wiem co robić. Moja kotka ma bardzo brzydki oddech z pyszczka :oops: . Ona wcale nie je dużo mięsa zwykle prawie cały przygotowany posiłek zostaje. Za to je bardzo dużo suchej karmy. Nie wiem co robić. Pomóżcie! :(

kociolubna

Od: Pt sie 15, 2003 21:07

Post » Pt sty 02, 2004 13:17

1. Dobra karma
2...Axiowi też śmierdziało z pyszka, a odkąd zaczął kraść natkę piertruszki ze szklani z woda przestało mu śmierdzieć z pyszka..... :) chyba będę hodować dla niego pietruszkę :) :wink:

Axel

Od: Pt mar 07, 2003 20:59

Post » Pt sty 02, 2004 13:30

A jak tam żabki?? Od kamienia nazębnego oddech może zabić.

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pt sty 02, 2004 14:49 Re: Brzydki oddech

kociolubna pisze:Nie wiem co robić. Moja kotka ma bardzo brzydki oddech z pyszczka :oops: (

jesli moge cos poradzić, to postaraj sie obejrzeć kici dziąsełka. Jesli są lekko zaczerwienione (w miejscu gdzie styka sie ząbek i dziąsło) lub pojawia sie gdzieniegdzie krew może to byc zapalenie dziąseł (dośc częsta przypadłość u kotów).

Pisałam już o tym w innym watku, ale chetnie powtórzę.
Warto w takiej sytuacji nieco pomęczyc kicia i posmarować mu dziąsełka żelem stomatologicznym Sachol (bez problemu do kupienia w aptece, niedrogie).
Żel na paluch, kocia trzymamy (najlepiej jedna osoba trzyma, a druga smaruje ;)) i smarujemy dziąsełka wkładając palec między kiciowy policzek i ząbki (płasko do zamkniętych ząbków :roll: ). Kicia będzie sie prawdopodobnie ślinić i prychać, ale to normalne :D
Warto potem przez ok. 1/2 godziny nie dawać kici jeść.

zapalenie dziąseł może świadczyć o braku witamin w diecie (wit. C?)

pozdrowienia
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

Od: Wto paź 14, 2003 18:10