Taką wiadomość dostałam od naszej wetki.
"Testy są wykonywane w laboratorium w Niemczech i Wielkiej Brytanii ,
laboratorium nazywa się IDEXX, w Warszawie maja siedzibę na
Dominikańskiej, ale to tylko biuro. Przy białaczce można wykonywć 3
rodzaje badania - metodą ELISA, PCR i immunofluorescencjii ( u Marcela).
Metoda ELIsa to najprostsza i najszybsza metoda płytkowego test, prawie
każda lecznica wykonać może go u siebie, poterzeba odrobine krwi i
specjalną płytkę. Wykrywa wirusy znajdujące się POZAKOMÓRKOWO, wynik dodatni mówi o wiremii= obecność wirusa we krwi. Aby odróżnić wiremię tymczasową od trwałej czasem wykonuje się powtórne badanie po 6 tyg. też ELISEM lub immunofluorescencją. Jeśli pierwszy wynik był dodatni i drugi też jest dodatni świadczy to w 100% że zwierzę zakażone jest stale, jeśli w drugim badaniu wynik jest ujemny, to było to zakażenie
krótkotrwałe, zaleca się badanie za 10 tyg.
Metoda immunofluorescencji wykrywa wirusa WEWNATRZKOMÓRKOWO, w obrębie krwinek bialych ( trombocytów, granuloctyów). Wynik dodatni mówi nam , że doszło do zakażenia szpiku kostnego i mamy doczynienia ze stałą wiremią.Test ma znaczenie prognostyczne. wynik ujemny nie daje pewności, że kot nie jest zakażony latentnie."

(((((((((((((((((((((((((((
i ciąg dalszy...
"Metoda PCR wykrywa wirus który wbudował się w genom komórek gospodarza (czyli połączył się na stałe z informacją genetyczną). Jeśli PCR zbadamy szpik kostny to mamy 100% pewność wykrycia zakażeń latentnych (ELISA I Immunofluorescencja nie wykrywaja zakażeń latentnych, więć wyniki są ujemne). Wynik ujemny wcale nie wyklucza infekcji.
W sumie troszkę uprościłam opisy tych badań, ale myslę, że w wten sposób będzą przystępniejsze. JaK WIDAĆ Z BIAŁACZKĄ NIGDY NIE MA PEWNOŚCI.
Ważne jest też to , żę badanie Elisa i immunofluorescenji są niezawodne
do wykrycia wiremii, której najczęśćiej towarzyszą objawy kliniczne i
morfologiczne.
(...)
Dzwoniłam jeszcze raz do IDEXX , żeby panie podały mi jakiś rozsądny
plan postępowania i wykonywania ich testów.
1. Zaczynamy od testu płytkowego ELISA
wynik dodatni - powtórka badań po 6tyg met. ELISA, jeśli znów wynik
dodatni to robimy po kolejnych 10 tyg. ELISA lub IF, jeśli wynik znów
jest dodatni to mamy wiremie. jeśli wynik drugiego badania jest ujemny( po 6 tyg. od pierwszego badania ) to świadczy o eliminacji zarazka lub przejściu zakażenia w formę utajoną
2. po 6 tyg. od pierszego badania mozna zamiast ELISA zrobić IF
wynik dodatni - zakażenie trwałe
w każdej chwili mozna wykonać PCR krwi dla zakażeń latentnych"
No i nie wiem czy cieszyć się czy płakać, bo niby wynik ujemny, wydawało mi się że na 100% jest ok, a tu ziarno niepewności... i teraz nie wiem... wrcać do izolacji Marcysia????