» Nie sty 25, 2009 23:14
skaskaNH pisze:Dorota pisze:Typowa krakuska

Yhy

Od urodzenia

A jak jest poprawnie? Zajrzeć czy zaglądnąć?
Ty zawsze wiesz, o szszszooo chodzi
Ino (tak mowila moja Babcia z Chrzanowa) komu
bedzie sie chcialo to przeczytac:
oglądnąć
Dawniej od słowa oglądać wywodziło się oberzyj, obejrzalem itp., a teraz w Internecie jest pełno: oglądnij, oglądnijcie. Czy teraz taka forma jest poprawna?
Pozdrawiam serdecznie.
Oglądnąć, zaglądnąć itp. to formy regionalne, małopolskie. Internet jest demokratyczny i pozwala każdemu wypowiadać się dowolnie. W związku z tym w Internecie można znaleźć różne rzeczy i trzeba do nich podchodzić z ostrożnością. Formom oglądnąć, zaglądnąć itp. nie powinniśmy jednak czynić zarzutów – choć regionalne, są one powszechnie znane i obecne w słownikach.
— Mirosław Bańko
obejrzeć - oglądnąć
Panie Profesorze,
Jak to jest z czasownikami: obejrzeć i oglądnąć? Przyznam, że ten drugi bardzo mnie razi. Czy jest niepoprawny? Czekam na odpowiedź.
Mnie razi mniej, bo mieszkałem kilka lat w Krakowie, gdzie ta forma jest często w uzyciu. Do dialektyzmów mam stosunek pobłażliwy, wiele z nich mi się podoba. Myślę, że małe odrębności językowe nie zawadzają. A strukturalnie oglądnąć jest dokonanym odpowiednikiem oglądać, bardziej regularnym niż obejrzeć. Przypomnijmy też, może nieco mniej rażące, wyglądnąć i zaglądnąć.
Umówmy się: obejrzeć jest ogólnopolskie, poprawne, literackie. A oglądnąć jest pewnym regionalnym smaczkiem.
Pozdrawiam,
— Jerzy Bralczyk, Uniwersytet Warszawski
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM