» Nie sty 11, 2009 14:49
Piękny tekst!
Ale zazdroszczę Łobodzińskiemu tej wiary w dobrego Boga. Bo ja ostatnio bardzo zwątpiłam i powodem tego jest przede wszystkim to, co ludzie robią zwierzętom. Nie mogę uwierzyć, że Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo.
Bo czyż na podobieństwo Boga może być cała ta ludzka pycha, przekonanie o własnej wyższości nad resztą stworzenia, okrucieństwo do którego człowiek jest zdolny, ta niszczycielska siła, z jaką depcze swoją planetę?
Czy Bóg rzeczywiście myśli o tych bezbronnych i niewinnych istotach?
Patrzę na ten świat i coraz trudniej mi wierzyć, że mógł zostać stworzony przez dobrego Boga.
Patrzę na ludzi, którzy bezkarnie krzywdzą bezbronne istoty i zastanawiam się, czy Bóg to widzi, czy przywiązuje do tego wagę?
Czemu Kościół milczy na ten temat?
Są ludzie anioły i ludzie - potwory w ludzkiej skórze. Czy wszyscy jesteśmy stworzeni na obraz tego samego Boga???
Smutno mi z tym i źle... chciałabym mieć tą wiarę w to, że rzeczywiście jest dobry Bóg, który z troską obejmuje każdą żywą istotę.
Ps.: Może napiszemy do redakcji Newsweeka jakiś "zbiorowy" list, wyślemy w imieniu forum? Chciałabym podziękować autorowi za ten tekst.
Zauważyłam też jeszcze jedną rzecz - tym razem pozytywną: przed świętami temat zwierząt poruszony był przez największe polskie pisma opiniotwórcze. Łobodziński w Newsweeku, Sumińska w Polityce (o "żywych prezentach"), Środa w Wyborczej. To daje iskierkę nadziei, że ten temat wypływa poza fora pasjonatów i przebija się do ogólnej opinii publicznej!