ADOPCJE PUCHATKOWA II.. proszę o zamknięcie..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 08, 2009 16:43

Aniada pisze:No właśnie - już dawno miałam o tym napisać. Brak mi trochę na naszym Puchatkowie rozmów o naszych własnych puchatkach. Optymistycznych, radosnych, jak to drzewiej - choćby nawet na PP - bywało. "Puchatkowo" zatonęło w mrokach niepamięci, a ja na przykład chciałabym wiedzieć, czy Wasze puchate też tak niemiłosiernie się kłaczą. Trrrrragedia.
:(

Uderz w stół! Uprzejmie donoszę że ze Chmura kłaczy się i ma łaskotki więc wyczesać brzuch i pach nie pozwoli za Chiny i ćwierć Azji. :lol: Ponieważ od 22.12 jest na specjalnej diecie eliminacyjnej ( próbuję zaleczyć alergię pokarmową) to jako pastę odkłaczającą wet zalecił Bezo -peta. Tylko ta cena! 8O Jakich innych past można używać? Posiałam jej już drugą porcję trawy - pierwszą pożarła w 3 dni. Mam problem jak coś kroję lub jemy - kicia płacze aż żal serce ściska. Ale musimy wytrzymać, bo już widać efekty - biegunka się uspokoiła, jeszcze nie jest to normalna qpka,ale poprawa olbrzymia. Oby dalej tak szło -trzymajcie kciuki. Bo śni mi MCO i Chmura musi być zdrowa zanim wezmę kolejnego kota. A potem może ragdola? Hi - kolekcja ras i odmian kanapowych!!!! To jednak zaraźliwe - ta mania dokacania.

Jek

Od: Czw paź 23, 2008 19:18

Post » Czw sty 08, 2009 18:32

sawanka1 pisze:
marbed pisze:
MariaD pisze:
dalia pisze:Jedyny ratunek w tym ze hodowcy zadbaja o sterylizacje i kastracje swoich kociąt i wyeliminują spośród swojego grona sprzedających koty bez rodowodów, oraz takich którzy doskonale wiedzą że ich kot jest w pseudohodowli i nic z tym nie robią.
Trzeba po prosru uciąć problem u źródla

Podpisuję się pod tym obiema rękami.
Z jednym zastrzeżeniem - eliminacja z grona legalnych hodowców tych "czarnych owiec" zwiększy tylko pulę pseudo. Ja jestem za karami pieniężnymi. Bardziej boli.

Niestety, daleka droga do osiągnięcia celu.

za takie poglądy na Planecie Persja zarobiłam ostrzeżenie. :(

Należy się tu wyjaśnienie, że ostrzezenie nie zostało przyznane za powyższe poglądy bo o takkowych nie było mowy we wątku w którym przyznano owo ostrzeżenie.

Aniada pisze:Mario, ja dostałam ostrzeżenie, bo ośmieliłam się zacytować Ciebie i w dodatku się zgodzić z tym cytatem. Z rozpędu zacytowałam też słynne zdanie po francusku, którego nie rozumiałam i nawet nie zauważyłam :ryk: Nie wiem, co bardziej zabolało moderację, to że zacytowałam Ciebie w ogóle, czy to, że zacytowałam owo zdanko. Ktoś życzliwy przetłumaczył mi je potem. Najpierw mało z krzesła nie spadłam, a potem doszłam do wniosku, że mogę zacytować jeszcze raz. :ok:

Skoro taką macie pamięć - wątek z PP z kwietnia 2008 - to wypadałoby tez pamiętać, że sprawa nie dotyczyła kar pieniężnych ani niczego w tym stylu.

Serniczek pisze:i też dostałam zakaz pisania na Persji-do dzis nie wiem za co.ponoć za to,że za Aamms poprosiłam o zamknięcie watku..........zakaz odwołano pomimo moich usilnych starań o jego utrzymanie. :twisted:

Na czym polegały te usilne starania?

to na pewno żarty marbed :wink:

zamknełam watek-bo Aamms postanowiła odejśc z Persji.Wątek zamknieto,a bez uprzedzenia i bez podania powodu zbanowano mnie i innych.No cóż.....jak to mówią zupełnie nie szkodzi. Moje usilne starania o utrzymanie zakazu pisania-to niezbyt miłe dla mnie wymiany zdań z jednym z modów.(styl knajpiano-rynsztokowo-bazarowy nie jest moja mocna stroną ,więc przegrałam w tej konkurencji)
Serniczek

Post » Czw sty 08, 2009 18:37

No wiecie... 8O 8O
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw sty 08, 2009 19:41

zostawmy wspomnienia....było-przeszło... :?
Serniczek

Post » Pt sty 09, 2009 8:48

widziałyście aukcje z "syberyjczykami" i "norweskimi" na allegro?
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3915725#3915725
Serce się kraje! I nóż otwiera :evil:

Baschia

Od: Pon sty 05, 2009 16:52

Post » Pt sty 09, 2009 19:20

A to już jest przegięcie :evil:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1792254 ... _kota.html
Ewidentnie widać, że kobieta nie chce kota z rodowodem, bo tyle na ale gratce ogłoszeń z rodowodowymi, że mogłąby wybierać do woli :x Chyba napiszę jej maila ale nie wiem czy mnie nie poniesie... Może jak usłyszy trochę prawdy to się opamięta :roll: chociaż wątpię :?

jolciaa113

Od: Czw lis 27, 2008 20:44

Post » Pt sty 09, 2009 19:32

napisałam maila... mam nadzieję, że pomoże... Byłam miła i opowiedziałam z czym się wiąże założenie prawdziwej hodowli a czym założenie pseudo...
Mam nadzieję, że poruszyłam serducho tej kobiety i ogłoszenie zniknie :roll: Nie potrzebna nam kolejna bezduszna rozmnażaczka :evil:

jolciaa113

Post » Nie sty 11, 2009 14:39

Przed chwilą na podforum hodowlamym miau, planecie persji, rasowych i persian cat cafe zamieściłam następującą informację:

aamms pisze:Kilka dni temu po znalezieniu na allegro ogłoszenia o sprzedaży egzotyków pozwoliłam sobie wysłać następujące pismo do prezesa KKF:
(nazwę hodowli i nazwisko hodowczyni usunęłam, ale nie wątopię, że zaintereswoani hodowcy z łatwością ją zidentyfikują)..

Witam,

wczoraj znalazłam na allegro ogłoszenie o sprzedaży rodowodowych EXO z likwidowanej krakowskiej hodowli kotów perskich i egzotycznych. Tu link
http://allegro.pl/item525577750_oddam_k ... yczne.html

W wyniku różnych działań udało mi się namierzyć nazwę hodowli.
Jest to hodowla IXXXXXX*PL pani XXXX XXXXX. Wiem, że hodowczyni należy do KKF i że w jej hodowli są koty z takich hodowli jak: CAT'S SERVICE lub DREAM EYES, KIKA CHARME czy KOTLANDIA.

Obawiam się, że sprzedaż na allegro (chyba niezgodna z regulaminen
FPL) spowoduje, że koty trafią w ręce nieodpowiedzialnie rozmnażających
osób i staną się kolejnym powodem kocich tragedii.

Czy jest szansa, że hodowcy, którzy sprzedaki swoje koty Pani XXXXX
XXXXX pomogą szukać domów ? A także wspólnie z władzami klubu dopilnują, aby koty zostały wysterelizowane/wykastrowane lub zostanie wskazana osoba i klub, gdzie kot zostal zarejestrowany, jako hodowlany.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Nie dla pani XXXXX tylko dla tych biednych kotów, które w tej chwili
mają perspektywę bardzo ponurej przyszłości..

Moja prośba kierowana do klubu wynika z troski i ciężkiej pracy na
rzecz poprawy losów właśnie takich kotów ...
Od kilku lat jestem zarejestrowana na forum.miau.pl. Na początku tylko
pisałam o swoich kotach, potem zobaczyłam ogrom kociego nieszczęścia.. A że rasą, która mi się najbardziej podoba są persy, więc nimi się
zajęłam bliżej.. Poznałam trochę tę rasę, wiem jak trudne to są koty w
pielęgnacji i jak bardzo nie radzą sobie bez pomocy człowieka.

Zobaczyłam też jak dużo ich jest rozmnażanych tylko dla kasy,
bezmyślnie, tych rodowodowych i tych przypominających tylko persy, albo nawet po prostu długowłosych. Małe puchate kuleczki świetnie się sprzedają za małe pieniądze, biznes się kręci.. do czasu.. do czasu aż z małej kuleczki wyrasta większa, która musi jeść, trzeba ją czesać, czasem się upaprze w kuwecie.. I wtedy sporo właścicieli, wcześniej zachwyconych puchatym maluchem, pozbywa się kłopotu oddając do schroniska, wywalając do piwnicy, do lasu, przywiązując sznurkiem do drzewa, 'gubiąc' kota w zamkniętym transporterku albo przynosząc do lecznicy do uśpienia..
albo próbując wystawiać na sprzedaż np właśnie na allegro.

I wszystkim takim kotom, w miarę możliwości staram się pomagać.
Oczywiście nie sama, tylko ze sporą grupą osób również z forum.miau.
zawiązałyśmy nieformalne stowarzyszenie pod nazwą Fundusz Puchatek. Zbieramy pieniądze na leczenie, utrzymanie, sterylki, oferujemy tzw,. domy tymczasowe, szukamy domów stałych.

Jesli na allegro trafiamy na koty rodowodowe, powiadamiamy hodowców,
jeśli są to zabiedzone 'pseudopersy' staramy się tłumaczyć potrzebę
kastracji, oferujemy pomoc leczeniu, w znalezieniu domów...
Wiele z tych kotów jest jedynie środkiem do ''dorabiania się'' ...
Wszystkie te nasze, całkiem nieformalne działania owszem, pomagają
pojedyńczym kotom ale są tylko kroplą w (przepraszam za poezję stwierdzenia) oceanie potrzeb kocich..
I niestety bez pomocy hodowców i władz klubów kocich nie wystarczy ani
naszego życia ani pieniędzy (i nie zabraknie kotów), bo sytuacja będzie
nadal taka sama..

Jednak na tę chwilę najważniejszym jest, aby zrzeszeni hodowcy,
aktywnie wystawiający i w środowisku cieszący się uznaniem z osiąganych
sukcesów - nie dokładali nam trosk o rodowodowe, z hodowli, czasem nawet z licencją koty ...
Niech ich nie wystawiają na allegro ...
Niech likwidując hodowlę ten ostatni raz - zatroszczą się o zwierzęta i ich los na ostatnie lata życia.
W końcu są przepisy i środowisko samych hodowców powinno dbać o
swój wizerunek ...

pozdrawiam

Anna Suffczyńska
"aamms" z forum.miau.pl
prezes nieformalnego Funduszu Puchatek

A to odpowiedź pana Prezesa:

Witam Panią!
To o czym Pani pisze tobardzo przykry "dodatek" do pracy hodowlanej, z
którym niestety spotykamy się coraz częściej. Pozbywanie się kotów przez
sprzedaż na zasadach kto da wiecej jest regułą w pseudohodowlach. Ta Pani - xxxx xxxxx - za sprzedaż kotów w sklepie zoologicznym została zawieszona w grudniu 2007 w prawach członka KKF i ponieważ nie wypełniła nałożonych na nią przez Klub obowiązków (przedstawienie badań wszystkich kotów w hodowli do 31.03 2008) została automatycnie relegowana z Klubu. Nie jest więc czlonkiem Krakowskiego Klubu i nie mamy żadnego na tą osobę wpływu. W tej sytuacji pozostaje mi tylko powiadomić Hodowle, z których pochodza koty użytkowane przez ww o całej sytuacji. W związku z tym przesyłam Pani wiadomość do tych Hodowli. Zawiadamiam również o wszystkim Felis Polonię.

Z poważaniem Andrej Drożdż - Prezes SMK - KKF

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3924019#3924019
http://www.forum-persja.neteasy.pl/view ... h,346.html#15206
http://www.kotperski.fora.pl/nasze-koty ... html#27229
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Nie sty 11, 2009 15:19

szkoda gadać ... :evil:
Obrazek Obrazek

sawanka1

Od: Pon paź 29, 2007 10:31

Post » Nie sty 11, 2009 15:24

Szkoda, że nikt nie zastanowił się dlaczego doszło do tego po 20 latach istnienia hodowli. :(
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Nie sty 11, 2009 16:00

pani z ogłoszenia odpowiedziała mi na maila... Napisała, że jest bardzo zadowolona, że ktoś się takimi sprawami interesuje :) Stwierdziła, że hodowlę założy z kotków rodowodowych :D żeby to była prawda :roll: Ale ja wierzę :) Pytała się także od dobre hodowle, może ktoś mi pomoże? Bo nie orientuje się we wszystkich hodowlach :oops:

jolciaa113

Post » Nie sty 11, 2009 16:49

jolciaa113 pisze:pani z ogłoszenia odpowiedziała mi na maila... Napisała, że jest bardzo zadowolona, że ktoś się takimi sprawami interesuje :) Stwierdziła, że hodowlę założy z kotków rodowodowych :D żeby to była prawda :roll: Ale ja wierzę :) Pytała się także od dobre hodowle, może ktoś mi pomoże? Bo nie orientuje się we wszystkich hodowlach :oops:

Nie wierzę własnym oczom...

Kobieta, pseudohowodczyni wyprzedaje biedne zwierzaki, także te z hodowli, z rodowodem, a Ty jolcia113, chcesz jej pomagać założyć nową pseudohodowlę?????? 8O :evil:
Bo w cudowne "nawrócenie" kobiety nie wierzę.

Mogła się nawracać wczesniej, zanim ją wywalili z klubu.:evil:

Chyba że o kimś zupełnie innym mowa, a nie o tej kobiecie z aukcji cytowanej przez aamms.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie sty 11, 2009 17:02

MariaD chodzi o inne ogłoszenie.
Jolciaa113 dobra robota :D fajnie byłoby jeszcze, żeby ta pani połapała się, ze sam rodowód to tez nie jest wszystko.
Może podeślij tej pani te linki? W miarę wyczerpująco opisują rozpoczynanie hodowli... i zniechęcająco :twisted:
http://www.felinologia.org.pl/artykul-004
http://www.felinologia.org.pl/artykul-010

edit: trzeci link jednak skasowałam. niby pawpeds, ogólnie ok, wszytko przystępnie tłumaczy, ale jedno zdanie mnie rozwaliło :evil:
Obrazek

15pietro

Od: Śro kwi 23, 2008 20:51

Post » Nie sty 11, 2009 17:30

15pietro pisze:MariaD chodzi o inne ogłoszenie.
Jolciaa113 dobra robota :D fajnie byłoby jeszcze, żeby ta pani połapała się, ze sam rodowód to tez nie jest wszystko.
Może podeślij tej pani te linki? W miarę wyczerpująco opisują rozpoczynanie hodowli... i zniechęcająco :twisted:
http://www.felinologia.org.pl/artykul-004
http://www.felinologia.org.pl/artykul-010

edit: trzeci link jednak skasowałam. niby pawpeds, ogólnie ok, wszytko przystępnie tłumaczy, ale jedno zdanie mnie rozwaliło :evil:

Ufff...

W takim razie przepraszam, ale zmyliło mnie, ze wypowiedź była bezpośrednio pod tym co aamms napisała. :oops:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie sty 11, 2009 17:46

Mario, oprócz zakazu sprzedaży na aukcjach nie znam przepisów związków dotyczących sprzedaży kociąt przez hodowców. Dozwolona jest sprzedaż na wystawach kotów? Albo na innych wystawach i targach na doczepkę? (nie chodzi mi o targ, tylko targi odbywające się w halach, np. ogrodnicze, budownictwa itd.)? Pytam w związku z postem aamms :?
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

[poprzednia][następna]