Moderator: Moderatorzy
malati, o tym decyduje vet!!! Jeśli wyniki są wysokie i sytuacja kryzysowa płucze się przez wlew dożylny (kroplówka podawana wenflonem)Malati pisze:Dziewczyny czym się kota nawadnia/płucze przy tak wysokich wynikach? My dzisiaj dostaliśmy wyniki krwi i niestety z nerkami mojego kota jest bardzo źle, dlatego jak najszybciej musimy zacząć działać. Wolałabym jednak nic nie popsuć.
Malati, doczytałam wyniki w innym wątku. Jest niefajnie. Tysiące pytań będziesz miała czas zadać ale teraz zacznij stawiać kota na nogi. To jest poważna sytuacja i nie ma co czekać.Malati pisze:Ja muszę zadać tysiąc pytań zanim pójdę do weta, zwłaszcza że kompletnie nie znam lecznicy do której idę. Przez telefon usłyszałam, że koniecznie kroplówki dożylne i leki moczopędne, z tego co czytam na wątku leki moczopędne wcale nie są takie konieczne.
ana pisze:malati, o tym decyduje vet!!! Jeśli wyniki są wysokie i sytuacja kryzysowa płucze się przez wlew dożylny (kroplówka podawana wenflonem)Malati pisze:Dziewczyny czym się kota nawadnia/płucze przy tak wysokich wynikach? My dzisiaj dostaliśmy wyniki krwi i niestety z nerkami mojego kota jest bardzo źle, dlatego jak najszybciej musimy zacząć działać. Wolałabym jednak nic nie popsuć.
Rodzaj płynu (Ringer, NaCl), objętość, tempoe podawania i leki towarzyszące (środki moczopędne, witaminy ) dobiera vet.
AlkaM pisze:ana pisze:malati, o tym decyduje vet!!! Jeśli wyniki są wysokie i sytuacja kryzysowa płucze się przez wlew dożylny (kroplówka podawana wenflonem)Malati pisze:Dziewczyny czym się kota nawadnia/płucze przy tak wysokich wynikach? My dzisiaj dostaliśmy wyniki krwi i niestety z nerkami mojego kota jest bardzo źle, dlatego jak najszybciej musimy zacząć działać. Wolałabym jednak nic nie popsuć.
Rodzaj płynu (Ringer, NaCl), objętość, tempoe podawania i leki towarzyszące (środki moczopędne, witaminy ) dobiera vet.
Ja mam pytanie o te leki moczopedne. Czesto czytam na tym forum, ze prawie standartowo kotom z PNN podaje sie leki moczopende. Amerykanscy weci uwazaja, ze jest to absolutnie niedozwolone jako, ze leki te obciazaja bardzo nerki. Furosemid podaje sie tylko kotom chorym na serce i kotom w ostatnim stadium choroby, kiedy juz nie sikaja.
Bardzo mnie ciekawi jak weci w Polsce argumentuja zasadnosc podawania lekow moczodpednych kotom z PNN. Ktos wie?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot], niafallaniaf i 209 gości