chore nerki u kotki

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie gru 14, 2008 20:53 chore nerki u kotki

Moja 7 miesięczna kotka ma chore nerki :( Z usg widać, że jedna nerka przepełniona moczem nie pracuje, nie widać w ogóle rdzenia, druga też już zaczyna być powiększona i nie nadąża z wydalaniem...Wyniki z badania krwi mocznik 255 mg/dl kreatynina 6,58 mg/dl. Nic nie chce jeść ani pić, odsuwa pyszczek od wody i jedzenia :( Dostaje 2 razy dziennie kroplówkę , zastrzyki na wzmocnienie, a do pyszczka lekarstwo na osłonę nerek. Kreatynina po 5 dniach spadła do 3,38. Kot nadal nic nie chce jeść. Podaję jej pastę energetyczną Calo- Pet. Próbowałam karmić różnym jedzeniem: domowym (gotowany kurczak, surowa chuda wołowinka, suchym, mokrym normalnym, dla kociąt, karma renal...nic nie chce :( Kotek dużo śpi, większość dnia leży jak skórka :( czasem wstaje i idzie na obchód po mieszkaniu, czasem troszkę pobawi się myszką, piłeczka ale potem pada znów jak długi :( Ma ktoś doświadczenie z walką z niewydolnością nerek u kota?

yennefer4

Od: Nie gru 14, 2008 20:39

Post » Nie gru 14, 2008 21:01

Spróbuj przetrzeć puszki (weterynaryjne dla kotów z niewydolnością nerek) z wodą i podawać strzykawką (najlepiej 20 ml). Innym pokarmem kot się dalej zatruwa. Nie wiadomo, czy to niewydolność ostra z szansą na ustąpienie, czy przewlekła. U tak młodego kota chyba to pierwsze jest bardziej prawdopodobne. Kot musi jeść i musi jeść dietę.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie gru 14, 2008 21:06

u tak młodego kota to raczej ostra niewydolność, a więc jest szansa na wyleczenie
tylko co ją mogło spowodowac?
Co wet mówi? (i skąd jesteś?)
Jak reszta wyników krwi?

mziel dobrze razi, rozrób z wodą puszkę renala i karm strzykawką + nadal oczywiście kroplówki. Antybiotyk jaki dostaje?
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Nie gru 14, 2008 21:20

nie wiemy czy to ostra czy przewlekła niewydolność i co ją spowodowało, nic nie wiemy. Kot nic nie chce jeść a wpychanie na siłę nic nie daje bo wszystko wypluwa. Badania robił tylko pod kątem mocznika i kreatyniny.

yennefer4

Post » Nie gru 14, 2008 21:22

weterynarz zalecał royal canin renal ale jak tego nie chce jeść to powiedział, żeby zjadła cokolwiek...problem w tym, że 2 dzień już nic nie przyjmuje :(

yennefer4

Post » Nie gru 14, 2008 21:44

raczej nie przewlekła bo za młody kot ;)

A) pełne badania krwi- morfologia + biochemia, trzeba znaleźć przyczynę choroby
dobrze że zrobiliście usg, no ale trzeba by znaleźć przyczynę dlaczego jedna nerka siadła i czy można ją uruchomić
b) skąd jesteś
c) karm strzykawką na siłę, musi choć trochę zjeść bo wysiądzie wątroba
Obrazek

Mysza

Post » Nie gru 14, 2008 21:47

Obrazek

Mysza

Post » Nie gru 14, 2008 21:57

dziękuję za linki!

yennefer4

Post » Pon gru 15, 2008 1:19

Sa srodki, ktore mozna podac kotu na apetyt. Popros weta o tabletki.
Na sile strzykawka nie kazdego kota mozna nakarmic. Niektore bardzo to stresuje a stress bardzo zle wplywa na samopoczucie kota, zacznie sie chowac po katach i jesc juz z pewnoscia nie bedzie. Jezli Twoj kot jest taki to sprobuj innaczej. Sa karmy takie jak A/D Hill'sa, ktore wyjatkowo kotom smakuja (a/d trzeba pogrzac przed podaniem). Moj kot 2 powazne kryzysy przetrwal dzieki a/d. Karmy te podaje sie krotko, tylko na czas wyprowadznia kota z anoreksji. Sprobuj tez Whiskasa lub Kitekata, najlepiej je troche pogrzac , aby bardziej smierdzialy. Czesto karminie z reki, po dlugotrwalym glaskaniu daje dobre rezultaty.
Po wyprowadzniu kota z anoreksji mozesz sprobowac z roznymi karmami renal. Moze , ktoras bedzie jadl. Chociaz przestawienie kota na diete renal to dzisiaj troche kontrowersyjna sprawa.
Powodzenia

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Pon gru 15, 2008 1:55

dopoki kot dostaje codziennie kroplowki nie jest zle, bo tymczasowo zastapi jedzenie
jednak jezeli nie bedzie juz dostawla kroplowek i nie bedzie jadl to po 2 dniach zaczynaja sie uszkodzenia watroby
problem z niejedzeniem moze polegac na tym, ze kot moze miec zaczerwione dziasla, stan zapalny i nadzerki, wowczas jedzenie sprawia bol, to czesty problem przy nerkach
silne zatrucie mocznikiem powoduje takze zaburzenia smaku i wechu
czy kot chociaz sam pije?
posadzanie kota o anoreksje jest tu nietrafione

dawalam Hrupce Gerbery dla niemowlat seria naturalne proste Indyk lub Kurczak strzykawka, poza tym namaczaj sucha karme dietetyczna woda i kupuj lecznicze saszetki

wet powinien wykonac pelne badania krwi morfologie i profil watrobowo-nerkowy
oprocz nerek czesto w parze leci u kota watroba

jak sie zorientowaliscie, ze kotu cos dolega? co dotychczas jadl, jaki tryb zycia prowadzil? na cos wczesniej chorowal? moze sie czym zatrul? macie go od malego?
zadaje tyle pytan, bo wazne jest tez poznanie przyczyny tego stanu
sama mam kotek nerkowa zdiagnozowana w 9 m-cu zycia, a ma obecnie 7 lat :wink:
dostawala karme renala i dostaje ja do tej pory z mala przerwa na inna karme lecznicza, bo ma tez dodatkowe problemy ze zdrowiem
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pon gru 15, 2008 7:48

Anja pisze:dopoki kot dostaje codziennie kroplowki nie jest zle, bo tymczasowo zastapi jedzenie
jednak jezeli nie bedzie juz dostawla kroplowek i nie bedzie jadl to po 2 dniach zaczynaja sie uszkodzenia watroby

miałam 2-3 tygodnie temu kociaka co nie chciał jeść. Przez tydzień dostawał kroplówki codziennie + po trochu conva strzykawką. Tylko dwa dni był na samych kroplówkach (wymioty). Na sekcji wyszło, że wątroba była już zupełnie stłuszczona.
Obrazek

Mysza

Post » Pon gru 15, 2008 12:30

Kot na nic wcześniej nie chorował ma dopiero 7 miesięcy i był zawsze żywym i psotnym kociakiem. Pod koniec listopada zauważyłam, że nie zrobił kupki jak co dzień i jest apatyczny i mniej je a więcej śpi. Trwało to 2 dni więc pobiegłam z nim do weterynarza- ten postawił diagnozę, że kłaczki sierści zapchały mu jelita i nie chce jeść i kupki nie zrobi. Były więc kroplówki, lewatywy, nawet depuran doustnie 1 tabletka. Ale poprawa była niewielka. Z usg nic nie wychodziło, chciał kota kroić ale nie zgodziłam się bo był za słaby kociak. Zmieniła weterynarza- zaczął od badania krwi- wynik mocznika i kreatyniny nie pozostawiał złudzeń- niewydolność nerek! Z usg też było widać, że jest źle! Dziś wet powiedział, że mamy go uśpić bo wyniki znów złe- mocznik 250 a kreatynina blisko 7- przy kroplówkach 2 razy dziennie! Nic kotek nie chce jeść a dziś tylko parę języczków wody złapał :( Nie robił mu pełnego badania krwi, nie wiemy co jest powodem choroby nerek. Jestem z Bytomia i jestem wściekła, że nie ma tutaj porządnego lekarza, pojechałam do Rudy Śląskiej do dr. Kocota ale dziś śmiał się w twarz mówiąc że nie widzi powodu dla którego kot ten ma dalej żyć.....i nic już koło niego nie chciał zrobić

yennefer4

Post » Pon gru 15, 2008 12:40

Ja w rozpaczy próbowałam z pozytywnym skutkiem następujących rzeczy:
Gimpet Shiny Cat z kurczakiem
Scheshire Cat z kurczakiem - trudno dostać
Sheba piersi z kurczaka lub kurczaka i kaczki - łatwiej dostać, moze choć wypije sos
w drogeriach Rossman mleko dla kota Winston i kiełbaski dla kota Winston, połamane na b. małe kawałeczki - moja ostatnia deska ratunku
ser topiony - najłatwiej dostać
kulki witaminowe Gimpet i dropsy Renaletten K
pirś surowa z indyka lub kurczaka, podarta na malunie kawałeczki
dorsz świeży też podarty na malunie kawałeczki
białe mięso wytargane ze środka z pieczonego kurczaka czy kurczaka z rozna - większość kotów nie moze się oprzeć
wszystko to z ręki - jeden liz sosu na 10 głasków, co czuł mój kregosłup, bo kot siedział pod szafą - wiem tylko ja , mozna tez kota szczotkowac przy tym niektórym znakomicie poprawia się apetyt
trzymamy kciuki
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Pon gru 15, 2008 13:27

yennefer4 pisze:Jestem z Bytomia i jestem wściekła, że nie ma tutaj porządnego lekarza, pojechałam do Rudy Śląskiej do dr. Kocota ale dziś śmiał się w twarz mówiąc że nie widzi powodu dla którego kot ten ma dalej żyć.....i nic już koło niego nie chciał zrobić

:strach: :evil:

Ja bym spróbowała podać peritol na wywołanie apetutu..
Mój Puchatek w bardzo zaawansowanym stadium PNN za pierwszym razem zareagował już po drugiej dawce..
Ale musisz to skonsultować z wetem, bo dawkę ustala się w zależności od wagi kota..

Taki mały kocio i takie wyniki?
Mam nadzieję, że to stan ostry..
Ja bym zrobiła usg nerek.. i powtórzyła badania krwi - pełna morfologia, nerki, wątroba, fosfór i potas.. no i warto zrobić badanie moczu..

A weta nawet nie chcę komentować.. :evil:
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Pon gru 15, 2008 13:44

muszę iść do innego weterynarza, nie zrobił kici ani razu pełnych badań krwi, w sobotę tylko kreatynina bo odczynnik do mocznika mu się skończył....a w niedzielę nie przyjechał na umówione spotkanie..pewnie wyniki podskoczyły bo kroplówki nie miała przez ten 1 dzień :( co robić? Co robić? Kitka nie jest w złym stanie, nie wymiotuje, siusia normalnie, dziś nawet kupkę zrobiła ( nie wiem z czego) , troszkę spaceruje po domu, odwiedza królika więc jak mogę ja uśpić?nie potrafię....wet się myli....

yennefer4

[następna]