kotka szczerbatka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 11, 2003 10:13 kotka szczerbatka

moi rodzice maja ok 5 letnia kotke. kicia jest zadbana, wysterylizowana, dostaje dobra karme. kotka ma spora nadwage, ale dostaje dietetyczna karme i powoli chudnie. wczoraj podczas zabawy z nia zauwazylam, ze kicia nie ma czesci zebow. nie ma wiekszosci malych zabkow z przodu i tych sluzacych do odgryzania. wokol czesci pozostalych zebow ma zaczerwienione dziasla. wydaje mi sie, ze musiala stracic te zeby w ciagu ostatnich miesiecy. problem polega na tym, ze kotka panicznie boi sie wyjazdow do weta. po 4 latach od sterylizacji nadal pamieta w jakiej kurtce byla moja mama jak ja tam wiozla i ucieka na sam jej widok. zupelnie nie wyobrazam sobie zawiezienia jej gdziekolwiek. pomysl z wezwaniem weta do domu tez odpada, bo kotka panicznie boi sie obcych. boi sie do tego stopnia, ze jak uslyszy dzwonek do drzwi to wciska sie w najglebsza dziure i wychodzi po paru godzinach.
poradzcie mi co z nia zrobic. mozna podac jej cos bez wozenia jej do weta? a moze jest w warszawie jakis wet, ktory potrafi sobie radzic z takimi przypadkami? no i jakich uzyc argumentow zeby przekonac rodzicow, ze ta wizyta jest naprawde potrzebna.
Obrazek Obrazek

migaja

Od: Pon maja 06, 2002 15:54

Post » Czw gru 11, 2003 11:48 Re: kotka szczerbatka

migaja pisze:(...) no i jakich uzyc argumentow zeby przekonac rodzicow, ze ta wizyta jest naprawde potrzebna.

Zapytaj Rodziców, czy potrafiliby jeść, gdyby sami nie mieli zębów?

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pt gru 12, 2003 14:31

to smutne... :(

może spróbujcie jednak pojechać z nia do weta, ale wcześniej może dobrze byłoby podać jej cos na uspokojenie??? po konsultacji z wetem chociażby przez tel. Zapakować ją do transportera, najlepiej takiego z którego można odpiąć pokrywę, żeby mieć swobodny dostęp do kicia
Wiem, że to dla niej baaardzo stresujące, ale to dla jej zdrowia (moja Kira też panicznie reaguje na weta, ale jak w trakcie badania siedzi w odkrytym transporterze i miziam ją pod bródka to raczej się uspokaja)....

z tego co piszesz to moze być zapalenie dziąseł i może się dla kici skończyć mało wesoło :( Poza tym kociucha na pewno to boli :?
wet może pod narkozą zdjąc kamień, naprawić ząbki i zaaplikować niezbędne środki.
Tylko nie jestem pewna, czy w każdym gabinecie oferuja takie usługi.

pozdrowionka i trzymamy kciuki za kiciunię
(sorki za przydługi post :D )
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

Od: Wto paź 14, 2003 18:10

Post » Pt gru 12, 2003 14:40

Trzymam mono za kiciunie :ok:
Moja Cykoria panikuje za kazdym razem jak wynosze ja w transporterku z domu. U weta trzymam ja kratka do siebie. Uspakaja sie dopiero w trakcie "ogledzin", jest grzeczna i po wszytkim nawet czasen sama wchodzi do transporterka. Ale kazde wyjscie z domu to cyrk - morduja kota, wywoza kota, znecaja sie ratunku!!! :wink: Taka juz jest. Ona sie nawet korytarzem nie interesuje. Dom jest bezpieczny, a resza swiata ...
Migaja - nie wiem gdzie mieszkaja Twoi rodzice, ale moze w okolicy znajdzie sie jakis wyjatkowo polecany, kociolubny wet. Z tymi zabkami trzeba pojechac.
Monika & Ruda i Kropek. Za TM Bursztyn, Kocinka, Cykoria, Wodzik, Dyś i Zuzia..
Nasz wątek http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... #p10850216

Monika

Od: Pt lut 22, 2002 12:49

Post » Pt gru 12, 2003 14:41

Też pomyślałam czytając, że kotce trzeba by dać jakiś środek uspokajający o ile nie usypiający - w końcu tygrysom też leczą zęby prawda? :D
Paradentoza nie leczona, a to na pewno jest to, bo kocia nawet już straciła zęby - a straci wszystkie - ma jeszcze inne groźne następstwa.
Wiadomo przecież, że u człowieka chore zęby mogą powodować różne choroby - tak samo jest u zwierząt.
Przekonać rodziców. hmm, tu trudno radzić. Sami muszą zrozumieć i podjąc decyzję - albo leczą, albo pożegnają się chyba z kotką.

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Pt gru 12, 2003 14:56

dzieki :D
rodzice juz przekonani.
teraz szukam jakiegos super weta z podejsciem do takich dzikusow i swietnie wyposazonam gabinetem.
Obrazek Obrazek

migaja

Od: Pon maja 06, 2002 15:54

Post » Pt gru 12, 2003 15:21

:D Powodzenia w poszukiwaniach :D
Monika & Ruda i Kropek. Za TM Bursztyn, Kocinka, Cykoria, Wodzik, Dyś i Zuzia..
Nasz wątek http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... #p10850216

Monika

Od: Pt lut 22, 2002 12:49

Post » Pt gru 12, 2003 15:55

powodzenia!!!
daj znać jak poszło :D
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

Od: Wto paź 14, 2003 18:10

Post » Pt gru 12, 2003 18:54

A gdzie szukasz tego weterynarza?
Ja uwielbiam lecznice 4 lapy na Jana Olbrachta (Warszawa-Wola), gdzies ponizej jest watek o weterynarzach, tam jest dokladny adres. Mam do nich calkowite zaufanie. Lekarki maja wspaniale podejscie do zwierzat, sa cierpliwe i czule, rozmawiaja z nimi, uspokajaja :D Nie wiem jak ze specjalistycznym sprzetem, ale to raczej duza klinika.

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33