SUPER KOT 2008

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw gru 11, 2008 10:32

ale jak BIVa ma kociak to kotka i tak pójdzie do porównania....
Obrazek

Onatka

Od: Śro lis 16, 2005 15:52

Post » Czw gru 11, 2008 10:36

Tak !! :P
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Czw gru 11, 2008 10:45

Klub EKKR wyjaśnia, że tworząc regulamin konkursu „SUPER KOT”, do którego opracowania został zobowiązany na Walnym Zgromadzeniu Delegatów FPL, kierował się przede wszystkim zasadą, aby był on sprawiedliwy i dawał kotom równe szanse uzyskania najwyższych miejsc w rankingu „SUPER KOT”.

W związku z tym, że panuje duża dowolność w organizowaniu finału Best in Show na wystawach w Polsce jak również za granicą (na niektórych przyznaje się tytuł BOB na innych BIC, a na jeszcze innych wystawy kończą się na BIS) odstąpiono od przyznawania punktów za tytuły BIC i BOB. Dla ujednolicenia kryteriów i stworzenia równych szans dla wszystkich uznano, że w regulaminie „SUPER KOT” za najwyższy tytuł uznaje się BIS, gdyż każda wystawa organizowana pod auspicjami FIFe kończy się przynajmniej tym tytułem.

Odnosząc się do pisma Cat Club Pomerania uważamy, iż system punktowania przedstawiony w regulaminie „SUPER KOT” nie jest krzywdzący i dyskryminujący dla kotów, a wręcz przeciwnie, oprócz kotów którym udało się uczestniczyć w wystawach kończących się tytułem BIC czy BOB docenia się również koty które tego szczęścia nie miały, chociaż były na wystawie najlepsze i zakończyły tytuły na BIS, gdyż nie wybierano BIC czy BOB.

Opierając się na przykładzie, bo może w ten sposób łatwiej przedstawić sytuację. W klasie kociąt 3-10 m-cy liczy się do konkursu „SUPER KOTA” 8 wystaw. W Polsce na większości wystaw nie ma możliwości uzyskania przez kociaka tytułu BIC i/lub BOB. Dlaczego więc mamy dyskryminować kociaki, które nie miały szczęścia uczestniczyć w takiej wystawie, gdzie kociak mógł dostać BIC czy BOB. Czy kociak, który wygrał 8 wystaw jest gorszy tylko dlatego, że nie dostał szansy na wyższy tytuł …?

Pominięcie punktacji za zdobycie tytułów BIC i BOB niewiele zmienia w rankingu, nadal kot "x" czy "y" będzie na pierwszym miejscu ewentualnie w towarzystwie innego kota, któremu dzięki ujednoliceniu najwyższego liczącego sie tytułu BIS daliśmy szansę. Powinniśmy się cieszyć że mamy w Polsce wiele pięknych kotów które są w stanie walczyć o te pierwsze miejsca.

Informujemy jednocześnie, że dociera do nas wiele pozytywnych głosów odnośnie opracowanego przez nas regulaminu „SUPER KOT”. Ale zdajemy sobie sprawę z tego, że wszystkich uszczęśliwić się nie da i zawsze będzie ktoś niezadowolony.
Zarząd Klubu EKKR

Klub EKKR

Od: Pon sty 28, 2008 16:02

Post » Czw gru 11, 2008 11:06

Klub EKKR pisze:Dlaczego więc mamy dyskryminować kociaki, które nie miały szczęścia uczestniczyć w takiej wystawie,

nie bardzo w takim razie rozumiem dlaczego dyskryminowane są koty, które nie mialy szczęścia uczestniczyć w światówce.... :roll:
Obrazek

Onatka

Post » Czw gru 11, 2008 11:07

Olivia pisze:
Atka pisze:W II i w III kategorii też...
W III? 8O
To jakim cudem moje małe ma z kociaków i młodzieży 7 bivów? :wink:
Właśnie w II i III bivy są bardzo często. A sędziowie nagminnie robią biv nie patrząc, kastrat czy nie, tylko biorą wszystkie koty w kolorze :)

W kociakach i młodzieży nie ma rozróżnienia na kastraty i niekastraty. W dorosłych regulamin FIFe nie pozwala mieszać kastratów i niekastratów. Jeśli sędzia pomiesza, to taki BIV i tak jest w świetle przepisów nieważny*

Pokaż mi BIV zdobyty przez dorosłego kastrata, to Ci pogratuluję :twisted:

*nie raz i nie drugi widziałam na wystawach jakieś oceny dawane niezgodnie z przepisami i kłótnie potem o to, czy rację ma sędzia, czy regulamin. Ale może jednak pomińmy takie przypadki
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Czw gru 11, 2008 11:11

Atka pisze:

Moj kastrat ma 4 wygrane BIV'y. :)
Pozdrawiam,
Pit

bratpit

Od: Sob sty 17, 2004 14:33

Post » Czw gru 11, 2008 11:14

Atka pisze:
widocznie nie są wystarczająco dobre
a BIV? bywa, jeśli kot jest piękny, z tego co kojarze jakieś biv-y mają mco z Ricusiowa.
I chyba piękny, kremowy mco, który sie pojawia na wystawach.
Jak kastrat jest piękny, to i biva zgarnie
co do nieważności biva- decyzja sedziego jest niepodważalna, z tego, co wiem :P

edit: Pit :ok: pisaliśmy razem :)
Ostatnio edytowano Czw gru 11, 2008 11:14 przez Olivia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

bratpit pisze:
Atka pisze:

Gratuluję :D

A możesz jeszcze napisać, w jakich krajach?

Atka

Nikt Wam nie bronil jechac na Wystawe Swiatowa wrecz przeciwnie zawsze chcemy aby jak najwieksza ilosc Polskich wystawcow uczestniczyla w Wystawie Swiatowej.

To prawda ze BIV w kastratach jest zadko ale to tak jak i w zadkich kolorach np w BRI w pointach,bi kolorach czy szylkretkach F i H no ale jest czasami.

Czesciej zdaza sie on w kolorze niebieskim,liliowym lub bialym. Taka sytuacja np. w kolorze bialym miala miejsce w ostatni wekend w OLOMOUCU zdobyla go wystawczyni z Polski Magda Swiatowiak. Wiec jak widac mozna zrobic BIV w kastratach.
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Czw gru 11, 2008 11:15

CZANKRA pisze:Nikt Wam nie bronil jechac na Wystawe Swiatowa
tak samo nikt nikomu nie broni na jezdżenia na wystawy w systemie bic 8)
Obrazek

Olivia

Post » Czw gru 11, 2008 11:19

Olivia pisze:
Atka pisze:
widocznie nie są wystarczająco dobre
a BIV? bywa, jeśli kot jest piękny, z tego co kojarze jakieś biv-y mają mco z Ricusiowa.
I chyba piękny, kremowy mco, który sie pojawia na wystawach.
Jak kastrat jest piękny, to i biva zgarnie
co do nieważności biva- decyzja sedziego jest niepodważalna, z tego, co wiem :P

edit: Pit :ok: pisaliśmy razem :)

Na litość boską, Olivio!

Moja kastratka ma 100% wygranych BIVów. Fajna statystyka, prawda? Tylko ... te 100% to jest jeden BIV. Bo tylko raz w jej karierze wystawowej zdarzyło się, że były 3 kastraty w jej grupie kolorystycznej. A ciągam ją po wystawach naprawdę intensywnie, chociaż muszę przyznać, że mało jeździmy za granicę. A w Polsce się mało wystawia kastratów i naprawdę nie wiem, skąd Twoje przekonanie, że kastraty koszą BIVy. Nie koszą, bo nie mają takiej możliwości.
Oprócz tego, że wożę własne koty, pracuję też jako steward i widzę, jak jest. Porównania do bisów między kastratami to rzadkość, co tu mówić o bivach.

A kremowego kastrata MCO znam doskonale i nigdy się nie nastawiam na więcej niż BOS, jak on jest na wystawie ;) Jest absolutnie boski.

Atka

Post » Czw gru 11, 2008 11:20

CZANKRA pisze:Nikt Wam nie bronil jechac na Wystawe Swiatowa .

Tak samo nikt nie broni jechać na wystawę gdzie sa BOBy i BICe :roll:

Ja bym tylko wolała, żeby regulamin byl podawany przed rozpoczęciem roku z ktorego się zlicza wystawy - bo tak jest po prostu uczciwiej i kazdy ma takie same szanse.
Obrazek

Onatka

Post » Czw gru 11, 2008 11:22

Atka pisze:
bratpit pisze:
Atka pisze:

W Polsce -- Wrocław i Kraków. Przyjechaly wtedy trzy czarne solidy, kastraty MCO.
Pozdrawiam,
Pit

bratpit

Od: Sob sty 17, 2004 14:33

Post » Czw gru 11, 2008 11:24

bratpit pisze:
Atka pisze:
bratpit pisze:
Atka pisze:

W Polsce -- Wrocław i Kraków. Przyjechaly wtedy trzy czarne solidy, kastraty MCO.

O, "nasz" BIV jest z Krakowa. We Wrocławiu nigdy nie byłam - to duży błąd, jak widać ;)

Atka

Post » Czw gru 11, 2008 11:27

Atka pisze:naprawdę nie wiem, skąd Twoje przekonanie, że kastraty koszą BIVy. Nie koszą, bo nie mają takiej możliwości.
Nie nadinterpretuj sobie :roll: Nie napisałam, że koszą, tylko nie jest to taki unikat, jakby mogło z Twojego posta wynikać.
Przez ostatnie 2 lata intensywnie ciągałam po wystawach kilka kotów, i wiele razy był biv w grupie mieszanej kastraty/niekastraty
I co z tego, że jest to niezgodne z przepisami, spróbuj sobie podyskutować z sędziami na wystawie :twisted:
Tak wiec kastrat, jeśli jest faktycznie świetny, też ma szanse na biva. I można znaleźc dorosłe kastraty z bivami.
Obrazek

Olivia

[poprzednia][następna]