BRAK ZĘBÓW A POKARM - proszę o rady

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 09, 2003 20:31 BRAK ZĘBÓW A POKARM - proszę o rady

Byłam dziś z Salmą znowu u veta, znowu dostała zastrzyki na jej oko (zapalenie spojówki dość poważne). Dalej mam też zakraplać jej oczko. Była bardzo spokojna i lekarz postanowił kuknąć jej w końcu w zęby, żeby stwierdzić w jakim jest wieku no i okazało się, że Salma NIE MA ponad połowy zębów 8O a z tych, które jej zostały kilka się rusza więc pewnie też niebawem je straci. Przy braku takiej ilości zębów określenie wieku jest niemożliwe (to słowa veta), ale powiedział też, że nie musi to oznaczać, że jest stara, może mieć dopiero rok lub dwa a utratę uzębienia spowodowały dotychczasowe złe warunki życia - brak odpowiedniego pożywienia i różne inne czynniki. Mam podawać jej drobno pokrojone mięso ale zapomniałam zapytać co z suchym pokarmem, na razie nie bardzo chce jeść suche, nie wiedziałam dlaczego ale może to właśnie z powodu tych zębów tzn. ich braku. Czy ktoś może mi powiedzieć czy kot nie mający większości zębów może jeść suchy pokarm i czy możecie ewentualnie polecić jakieś suche karmy mające drobne chrupeczki.

Jestem trochę podłamana, jak ją do siebie zabierałam z dworu to nie wyglądała najgorzej, a tu tasiemiec, zapalenie spojówki a teraz jeszcze brak zębów, nie wiem czy nie wyjdzie coś jeszcze. Strasznie się o nią martwię :cry:
Obrazek Obrazek

sabianka

Od: Śro lis 26, 2003 18:34

Post » Wto gru 09, 2003 20:48

sabianka, dla domowego kota brak zebow nie jest zadnym problemem 8) Bezzebny kociamber daje sobie swietnie rade i z puszka i z suchym.
Trzymam kciuki zebyscie zdrowotnie wyszly na prosta, a z zarelkiem nie masz sie co martwic :ok: :lol:
Obrazek

Pink

Od: Pon mar 04, 2002 18:47

Post » Wto gru 09, 2003 20:49

Niektore koty jedza suche namoczone. Tyle, ze takie nie moze stac zbyt dlugo :-( Ja zalewalam odrobina goraczej wody i jak nasiaklo to sprawdzalam widelcem czy zmieklo.
Male chrupeczki sa chyba tylko dla juniorkow :roll:
A moze zamiast suchego jakies puszki dobre? Bo rozumiem, ze o balast chodzi?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto gru 09, 2003 22:16

Royal Canin ma suche dla seniora. Piszą, że chrupki są bardziej miękkie, przystosowane do uzębienia starego kota.(Ale sama nie próbowałam)
Pozdrawiam BeaBea
Obrazek
A oto Nesko

BeaBea

Od: Pt paź 17, 2003 20:14

Post » Śro gru 10, 2003 17:49

A czy ktoś z Was zna może jakieś inne sposoby na określenie wieku kota niż zaglądanie w zęby? Wet powiedział, że bez tylu zębów to nie można nic stwierdzić ale może są jakieś "domowe" sposoby?

Kotka na pewno ma nie mniej niż rok (w czerwcu miała małe więc jest na pewno dorosłym kotem) ale ponoć też nie więcej niż 7-8 bo nie ma jeszcze pysia posiwiałego (jest cała czarna ale na grzbiecie ma kilka siwych akcentów).
Obrazek Obrazek

sabianka

Od: Śro lis 26, 2003 18:34

Post » Śro gru 10, 2003 18:35

Beabea napisała:
Royal Canin ma suche dla seniora. Piszą, że chrupki są bardziej miękkie, przystosowane do uzębienia starego kota.(Ale sama nie próbowałam)

Kupuję Miłce (ma jakieś 12 lat i jest częściowo bez zębów) RC Mature (dla kotów po 10 roku życia) zdecydowanie woli je od innych, są bardziej miękkie.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13