Fio1112 - na wynikach w nawiasach powinny być podane wartości referencyjne laboratorium - te wartości różnią się między laboratoriami.
Laboratorium, które robi badania dla naszej lecznicy używa innych jednostek, więc niespecjalnie mogę Ci pomóc niestety
Patrzyłam
tutaj, ale tylko część jednostek jest takich samych, inne trzeba by poprzeliczać.
Tutaj jest podane, jak przeliczać jednostki - spróbuj może je przeliczyć i porównać z danymi z pierwszego linku.
Przyznam też, żen ie wiem, co oznaczają zapisy przy parametrach - np. 2s, medan.
To, co widać na pewno to silnie przekroczone parametry nerkowe. Ale to już wiadomo. Z powodu jednostek nie wiem, jak z fosforem, a nie mam teraz czasu przeliczać.
Tak jak pisałam wcześniej - w wątku Marchewki jest bardzo dużo rad dotyczących prowadzenia nerkowych kotów, podanych przez osoby mające takie koty. Warto tamten wątek przejrzeć - są tam też wyniki i podawane były jakieś normy.
Bilirubina jest przekroczona i może to być wynikiem zarówno jakiejś dysfunkcji wątroby, jak i zachodzącego rozpadu czerwonych krwinek. AST jest przekroczone, co mogłoby sugerować podrażnienie wątroby, ALT z kolei wygląda na zbyt niskie - ale może to kwestia jednostek tylko?
Czy kicia normalnie je, czy nie bardzo? A jeśli nie je, to od jakiego czasu? Niejedzenie mogłoby w jakimś stopniu tłumaczyć podrażnienie wątroby, która u kotów szybko reaguje na niejedzenie.
A czy dostaje coś osłonowego na żołądek? Przy wysokim moczniku dochodzi do nadprodukcji kwasów żołądkowych (dokładnie tłumaczyła to AlkaM w wątku Marchewki). Kot powinien dostawać coś osłonowego na żołądek oraz coś na zmniejszanie wydzielania kwasów żołądkowych (nasi weci stosują Polprazol). Nazwy leków stosowane u nerkowców też są podane w wątku Marchewki.
Jeśli chodzi o morfologię - tak jak pisałam, przy tych wartościach należy rozpatrzyć zrobienie transfuzji a także podanie EPO, jeśli w rozmazie wyjdzie brak retikulocytów i/lub erytroblastów lub będzie ich mało.
Na jakiej podstawie wet stwierdził białaczkę? Bo wyglądam i na to, że to, co było robione na płytce to był zwykły rozmaz. A tak białaczki zakaźnej nie da się stwierdzić. Z tego rozmazu wychodzi mi, że jest przesunięty w stronę granulocytów - to mogłoby świadczyć o jakiejś infekcji bakteryjnej, zwłaszcza że limfocyty są niskie. Do tego dość mocno podniesione leukocyty też mówią o reakcji obronnej organizmu. Ale to są moje gdybania - ja nie jestem wetem, trzeba by to co piszę po prostu zapisać "do zapytania". Nie umiem rozszyfrować tych PAR i MA.
Kicia koniecznie powinna mieć zrobione USG i badanie moczu.
Dodatkowo zrobiłabym też żelazo - przy małej krwince można podejrzewać jego niedobór, ale lepiej to sprawdzić i w razie czego suplementować. Zwłaszcza, gdyby doszło do podawania EPO.
Kordonia - z tego co wiem, Virbagen Omega jest normalnie zamawiamy w hurtowni, trzeba tylko ustalić dokładnie, jakie się chce opakowania (zdaje się, że można zamawiać po jednej ampułce i opakowania po 5, albo jakoś tak) i ile jednostek - bo są 2 rodzaje 5 MJ i 10 MJ.
Ludzki można kupić w aptece na receptę, preparat nazywa się Roferon A. Trzeba go potem tylko odpowiednio rozcieńczyć.