jak ukarać babę, która wyrzuciła kota z domu?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 28, 2008 14:54 jak ukarać babę, która wyrzuciła kota z domu?

Nie mam już siły... wczoraj wracając zobaczyłam pod blokiem obok dużego biało burego kota. Myślałam, że pomyliłam się (było już ciemno) i była to jedna z krówek z piwnicy.
Zapytałam karmicielki i okazało się, że to sąsiadka dwie klatki obok kilka dni temu wyrzuciła swoją domową kotkę na dwór 8O :evil: Karmicielka widząc błąkającą się kotkę, wzięła ją na ręce i zaniosła do piwnicy - tam przynajmniej ciepło i jedzenie przynosi.
Ma się dokładnie dowiedzieć w którym mieszkaniu mieszka owa sąsiadka...
Podobno wcześniej kota jej odniosła do domu druga karmicielka i baba powiedziała, że go już nie chce :evil:
Wszystko jeszcze sprawdzam dla pewności osobiście - jeśli się potwierdzi - na pewno tak tego nie zostawię! :twisted:

Na razie mam pomysłu jak babę ukarać :? Gdzie zgłosić?

To piwnica, gdzie mieszkańcy dręczą koty piwniczne oraz co jakiś czas trują koty...

orchidka

Od: Czw cze 21, 2007 16:58

Post » Pt lis 28, 2008 15:17

Znalazłam na stronie Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami:
Gdzie zgłaszać interwencje?
Jeżeli zauważyłeś fakt znęcania się nad zwierzęciem, powiadom:

1. inspektorat TOZ, znajdujący się w naszych Kołach i Oddziałach,
2. komisariat policji,
3. inspektorat inspekcji weterynaryjnej,
4. jednostkę straży miejskiej.

Posiadając zwierzę, a także będąc uczestnikiem zdarzenia z tym zwierzęciem pamiętaj, że za znęcanie się nad nim uznaje się:

1. bicie zwierzęcia przedmiotem twardym i ostrym, w szczególności po głowie, dolnej części brzucha i kończynach,
2. utrzymywanie zwierzęcia w niewłaściwych warunkach bytowania lub w stanie rażącego niechlujstwa, a także w pomieszczeniach uniemożliwiającym mu zachowanie naturalnej pozycji,
3. nie zapewnienie zwierzęciu karmy, wody oraz leczenia zwierzęcia,
4. złośliwe straszenie i drażnienie zwierząt,
5. porzucenie zwierzęcia przez właściciela lub osobę, pod której opieką zwierzę pozostaje,
6. wykorzystywanie zwierząt do walk zwierząt.
adres strony: www.toz.pl
Najprościej będzie chyba zgłosić do straży miejskiej lub na policję. Myślę, że jak policjanci zapukają do jej drzwi z pytaniem o kota to się nieźle wystraszy, poza tym może zostać oskarżona o złe traktowanie zwierzęcia i zapłaci karę. Niestety, ze sposobów prawnych chyba nie można nic więcej zrobić. Pozdrawiam

agabor

Od: Pt lut 29, 2008 17:40

Post » Pt lis 28, 2008 15:17

zdobyć dane baby i podać na forum w stosownym wątku, bo a nuż zechce kolejnego kota..
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt lis 28, 2008 15:30

nie wiem co takim ludziom robić, na pewno kota nie moze więcej dostać. Mam taki egzemplarz w rodzinie :oops: , więc się nie przyznaję, bo wstyd straszny, a reformować się nie da :( Powód wyrzucenia - sikanie do doniczek. za późno się dowiedziałam, że kotka została wywieziona na drugi koniec miasta (nawet nie udało się ustalić gdzie) - żeby nie wróciła, a nie sama uciekła :( :( :( cały czas mam nadzieję, że ktoś ją przygarnął... Nóż się otweira w kieszeni, wiem, ale za to idzie się do pudła :(
Ja myślę, że bardzo dużo osób jest na 100% pewnych ze kot na wolności sobie świetnie poradzi i że tam jest najszczęśliwszy... i już nie mam siły sobie strzępić języka na ten temat :( Pisałam kiedyś, że takie poglądy mają naprawdę ludzie teoretycznie "intelignetni".

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Pt lis 28, 2008 15:34

Przy okazji "robienia krzywdy" babsku, probowalabym "zrobic krzywde" tym ludziom ktorzy drecza i truja piwniczne koty.
Niestety nie mam kompletnie doswiadczenia ani wiedzy jak nalezalo by to zrobic - ale mam nadzieje ze jak zrobi sie rozróba i te gnoje zobacza ze nie sa bezkarni, ze ktos o tym wie i ze bedzie reagowal i ze za to co robia sa konsekwencje - to cos sie zmieni.
pozdrawiam i trzymam kciuki!

zielona.ona

Od: Wto sty 29, 2008 10:15

Post » Pt lis 28, 2008 15:44

Ja bym babie nagadała do słuchu, pod jej drzwiami, głośno,żeby sąsiedzi słyszeli,żeby wiedzieli co to za jedna, żeby się przynajmniej wstydu najadła. :!: :!: :!: :!: :!: :!:

misia007

Od: Nie lip 08, 2007 11:24

Post » Pt lis 28, 2008 15:55

Jako, że tam mieszkają sami przeciwnicy piwnicznych kotów z pewnością powiadomię wszystkich w bloku kto im te koty podrzuca :evil:
Myślałam o wywieszeniu kartki z opisem sytuacji i jej danymi... niech ją sąsiedzi sami zlinczują :evil:

orchidka

Od: Czw cze 21, 2007 16:58

Post » Pt lis 28, 2008 16:42

orchidka pisze:Jako, że tam mieszkają sami przeciwnicy piwnicznych kotów z pewnością powiadomię wszystkich w bloku kto im te koty podrzuca :evil:
Myślałam o wywieszeniu kartki z opisem sytuacji i jej danymi... niech ją sąsiedzi sami zlinczują :evil:

przeciwnicy kotów, tez się przy okazji mogą czegoś nauczyć.Kartka można zerwać a paru osób, piętnujących głośno wredną babę nie da się tak łatwo zignorować :!: :!: :!: :!: :!:

misia007

Od: Nie lip 08, 2007 11:24

Post » Pt lis 28, 2008 16:42

Myślałam o wywieszeniu kartki z opisem sytuacji i jej danymi... niech ją sąsiedzi sami zlinczują

Tak, już to widzę... :? Ludzie są jacy są, w większości przypadków bezmyślni i egoistyczni. Ja bym napisała, co bym tej babie zrobiła, ale myślę, że to by pod paragraf jakiś podchodziło, więc nic nie powiem...

Elaszka

Od: Śro mar 01, 2006 19:23

Post » Pt lis 28, 2008 20:45

Zgłoście to na policję, podajcie namiary, świadków. Niech babie wlepią mandat. Nie jestem prawnikiem, ale za znęcanie się nad zwierzętami dają kary. A może do prokuratury? to jest wykroczenie czy przestępstwo? nie mam pojęcia. Tylko ktoś to musi poświadczyć, a znając życie, sąsiedzi nie będą chcieli mieszać się w nie swoje sprawy :?

Mimisia

Od: Nie lut 05, 2006 11:27

Post » Pt lis 28, 2008 20:48

Orchidka - odpowiadając na Twoje pytanie, to ja wywaliłabym babę z domu na ulicę grrrrrrrr !!

I to tylko w gaciach , cholera !

Sorry - adrenalina mi podskoczyła :evil:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Pt lis 28, 2008 20:52

Musicie mieć dowód że kot jest jej żeby nie powiedziała na pierwsze pytanie straży miejskiej że to nie jej zwierze. Np kazać im stanąć za rogiem na klatce i słuchać a samemu wziąć kota na ręce i sprowokować żeby powiedziała że już go nie chce. Albo nagrać rozmowę.
Musi być dowód że to jej kot.

gagucia

Od: Śro lip 20, 2005 2:54

Post » Pt lis 28, 2008 20:54

mozesz zwyczajnie isc do sądu z oskarzeniem jej o bezprawne porzucenie zwierzęcia
najlepiej jakby Ci jakas organizacja z tym pomogła
tylko musisz zeznawac ze widzialas jak to zrobiła i jeszcze miec na to swiadków
niechby przynajmniej sąd jakas nawiazke zasadzil na bezdomne zwierzęta a o niej niech sie dowiedza inni - i niech wiedza ze to nie uchodzi bezkarnie
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt lis 28, 2008 21:08

A ja bym jej super gluta wylała na wycieraczkę :lol: :lol: :lol: Niech stoi cały dzień na klatce :wink:
alina_b25
Obrazek Obrazek

Levi Nova*PL Zuzia

alina_b25

Od: Nie paź 12, 2008 16:18

Post » Pt lis 28, 2008 21:09

A ja bym jej super gluta wylała na wycieraczkę :lol: :lol: :lol: Niech stoi cały dzień na klatce :wink:
alina_b25
Obrazek Obrazek

Levi Nova*PL Zuzia

alina_b25

Od: Nie paź 12, 2008 16:18

[następna]