Koty cukrzycowe - ABC cz. II

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lis 26, 2008 21:11

Hmm, nie wiem, co napisać o kattovicie, Kociaro zamów z dwie puszki, zobacz jak koty reagują, czy chętnie jedzą, jaki Matylda ma cukier później.
Ja ostatnio testowałam tacki miamora, wydaje mi sie, że Kuba ma dużo niższy po nich cukier. Ostanio nieźle chodził, jak na niego, pre maksymalnie 300, zdarzało się niżej, a dzis ponad 500
:( .
Mam wrażenie, że jest ostatnio trochę smutniejszy, ale chętnie je, myje się, mruczy pięknie.

Tinka, z tego artykułu wynika, że Orijen suchy mógł byc powiązany z paraliżem tych 5 kotów. One potem zostały wszystkie uspione. Bardzo dziwne.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro lis 26, 2008 22:11

Właśnie przed chwilą znalazłyśmy z Magicmadą dzisiejszy statement produceta Orjena, firmy Champion Petfoods.

http://www.championpetfoods.com/Austral ... elease.pdf
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw lis 27, 2008 9:49

Flores pisze:A ja poproszę o kciuki na piątek koło dwunastej. Sziszka będzie miała wycinany guz na głowie.

No jasne, że będziemy trzymać kciuki. Bądź dzielna Sziszko :ok: .

magicmada pisze: Tinka, z tego artykułu wynika, że Orijen suchy mógł byc powiązany z paraliżem tych 5 kotów. One potem zostały wszystkie uspione. Bardzo dziwne.

Rany! :strach: A ja kupiłam niedawno Orijen (10 dkg na próbę), ale na szczęście Alex nie chciał jej jeść.
Obrazek
Mój ukochany Alex:)

Alexis2

Od: Śro lut 16, 2005 13:02

Post » Czw lis 27, 2008 11:22

Mam pytanie. W pracy mam dzikie koty i je właśnie kończę sterylizować. Jedna z nich - STARA ma cukrzycę. To kotka ok. 13 letnia.

Na razie nie trzeba insuliny, ale karma dla cukrzyków, ewentualnie tabletki. W pracy sa jeszcze 3 inne koty - w tym dwie młode kotki. Nie powinny jeść tego samego.

Czy jak czasem zjedzą karmę dla cukrzyków, to im to zaszkodzi? Jak karmić?
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Od: Pt lut 08, 2008 12:28

Post » Czw lis 27, 2008 11:30

Witajcie !
Flores pisze:Koniecznie idź z Matyldą na badanie. Te objawy są niefajne.

Matyldzie poprawiło sie po Lakcid"ie, jakby ożyła - może rzeczywiście to tylko niedobór soków żołądkowych. Ale i tak w najbliższym czasie wybieram się do weta. W sprawie ochrony nerek z zapytaniem dlaczego pomimo, że dostaje metioninę pH w moczu utrzymuje się w granicach 8,0. Wczoraj po raz pierwszy Matylda miała pH w moczu 6,5 a "piasek zdrowia" zabarwił się na żółto (oznaka zdrowia), ale dzisiaj rano było znowu 8,0 i piasek zielono-niebieski.
A ja poproszę o kciuki na piątek koło dwunastej. Sziszka będzie miała wycinany guz na głowie.

Ja i dwa ogony trzymamy kciuki.

Pozdrawiam

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Czw lis 27, 2008 20:01

Z Orijenem, nie ma co panikować, w Australii jest poddawany "obróbce: przez promieniowanie, własnie dlatego, że zawiera duzo składników pochodzenia mięsnego, a wiadomo jakie są w Australii przepisy sanitarne dotyczące zachowania "czystości" mikrobiologicznej na tej wielkiej wyspie.

Kaja, nie wiem, czy karma dla cukrzyków cos pomoże względem cukrzycy, nie wiem, czy cukrzyca może się tak samoistnie wycofać po karmie.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Czw lis 27, 2008 22:42

Sziszko,

trzymamy jutro za Ciebie wszyscy mooocno kciuki i łapki. Zaczynamy już przed południem i będziemy trzymać tak długo, dopóki Flores nie zda nam relacji.

Pa, pa Obrazek
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw lis 27, 2008 23:31 zamiana insuliny brak dostępności w aktece

Witam, mam pytanie czy ktoś z was stosuje insulinę LENTE ChO-S fiol. 800 j.m./10ml firmy Polfa Tarchomin??? mój kot dostaje ją od trzech lat a teraz dowiedziałam sie że nie mozna dostać jej w żadnej aptece, weterynarz zalecił przejscie na cuninsulin 40. boję się jak to wpłynie na jego zdrówie. czy to jest dobra insulina? czy może znacie lepszą? będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam :cry:

katarzynka25

Od: Czw lis 27, 2008 22:33

Post » Czw lis 27, 2008 23:43 Re: zamiana insuliny brak dostępności w aktece

katarzynka25 pisze:Witam, mam pytanie czy ktoś z was stosuje insulinę LENTE ChO-S fiol. 800 j.m./10ml firmy Polfa Tarchomin??? mój kot dostaje ją od trzech lat a teraz dowiedziałam sie że nie mozna dostać jej w żadnej aptece, weterynarz zalecił przejscie na cuninsulin 40. boję się jak to wpłynie na jego zdrówie. czy to jest dobra insulina? czy może znacie lepszą? będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam :cry:

ja stosuje lente chos i sprawdza sie w redukcji cukru u Lucysi.
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Pt lis 28, 2008 0:09

Ale podobno została wycofana ze sprzedaży!?! taką informację usłyszałam w aptece gdzie zawsze była dla mojego Rudego sprowadzana.

katarzynka25

Od: Czw lis 27, 2008 22:33

Post » Pt lis 28, 2008 9:07

Katarzynko,

zgadza się, insulina ChO-S została wycofana z produkcji chyba już latem tego roku. W każdym razie już we wrześniu nie można jej było dostać w większości aptek. Na ten temat i na temat innych insulin, podawanych w Polsce kotom cukrzycowym, możesz przeczytać na 1. stronie naszego wątku.

Pozdrawiam serdecznie

Tinka07

Post » Pt lis 28, 2008 9:11

Witaj Katarzynko !
Insulina ChOS została definitywnie wycofana z produkcji, ale gdzie niegdzie są jeszcze pojedyńcze fiolki powyciągane z szafek (tylko nie wiadomo czy prawidłowo przechowywane i nie na granicy terminu ważności).
Tarchomin produkuje jeszcze insulinę WOs. Pani w aptece otworzyła książkę z opisem leków i oceniła, że szybciej od ChOS "rozpoczyna" pracę i krócej trzyma poziom cukru. Poza tym rozmawiałam z wetem, który ma własny gabinet i on powiedział mi, że WOS bardzo dobrze sprawdza się w cukrzycy u psów, ale nie sprawdziła się u żadnego z leczonych aktualnie "słodkich" kotków.
Ja osobiście polecam insulinę Lantus.
Pozdrawiam
PS. Jeśli możesz, proszę napisz coś więcej o Twoim słodkim futerku.

"Kociara"

Post » Pt lis 28, 2008 9:15

Dziewczyny kochane wytrzymacie z kciukami do wtorku? :) Niesety lekarka wczoraj zadzwoniła i operacja została przełożona na wtorek. A myślałam, że będę to miała już za sobą. Ale mówi się trudno. Sziszka się specjalnie nie zmartwiła. :wink:

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Pt lis 28, 2008 9:30

Droga Meggi !
Napisz proszę na jakim poziomie "chodzi" Twoja słodka Lucysia i co je.
Pozdrawiam
PS. Ja niestety przymierzam się do zmiany karmy u Matyldy na jakąś weterynaryjną, bo Kocica ma problemy z przyswajaniem animondy, a poza tym mało pije wody - chyba wogóle.

"Kociara"

Post » Pt lis 28, 2008 10:43

Flores pisze:Dziewczyny kochane wytrzymacie z kciukami do wtorku? :) Niesety lekarka wczoraj zadzwoniła i operacja została przełożona na wtorek. A myślałam, że będę to miała już za sobą. Ale mówi się trudno. Sziszka się specjalnie nie zmartwiła. :wink:

Co za pytanie? Wtorek od rana kciuki i łapki w pogotowiu! :)
Obrazek
Mój ukochany Alex:)

Alexis2

Od: Śro lut 16, 2005 13:02

[poprzednia][następna]