Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
Justa&Zwierzaki pisze:Już kochani odpowiadam :
Misiunia miała robiony tast na płytce z napisem FIP i wyszły 2 kreski , jedna mocno czerwona a druga słabo czerwona i faktycznie Misunia miała często biegunki a teraz ma KK a biegunki przeszły , staram sie karmić Misunie RC junior i chude mięso a teraz dostaje RC dla wybrednych i nie ma biegunek , qupale jak u zdrowego kota .
Nie wiem czy to ma znaczenie ale w tym roku umarły mi 2 młode koty ( trafiły do mnie 3 kociaki jako około 4 mieś. z działek ) i miały wielki brzuch a jeden też miał żółtaczke i wetka mówiła że to był FIPprzeżył tylko Rafi .
A maleństwa ( około 7 - 8 tyg. ) mam izolowane w klatce bo jak do mnie trafiły z grzybem i też z tego powodu są w klatce .
Mimo że mam od wielu lat koty to bardzo słabo znam sie na kocich chorobach![]()
![]()
wybaczcie mi to prosze o podpowiedź co mam dalej robić .
Bardzo , bardzo dziękuje za pomoc
Justa&Zwierzaki pisze:Calza wielkie dzięki
Który wet w Tychach jest dobry w FIP![]()
![]()
![]()
No i podstawowy problem - nie mam za co tych badań zrobić![]()
![]()
wet u którego lecze moge na kreche ( nawet gdy mam ogromny dług ) ,
Mam nadzieje że bedzie jakiś grosz z bazarków to od razu z nia pójde na badania tylko gdzie
Calza pisze: co masz dalej robić? po pierwsze badać i to jak najszybciej bo każda godzina zwłoki działa na niekorzyść kicura![]()
![]()
![]()
po 1. wbij sobie do głowy, ze testy płykowe (zapewne ELISA) NIE SĄ miarodajne a na ich podstawie ŻADEN normalny wet nie postawi diagnozy o FIP![]()
![]()
po 2. pełna morfologia![]()
![]()
plus RĘCZNY ROZMAZ KRWI żeby wykluczyć hemobartonellozę
po 3. USG - żeby sprawdzić czy jest płyn - jeżeli jest ->sprawdzić płyn - pełne badanie płynu![]()
![]()
![]()
po 4. jeżeli kitek ma problemy z oddychaniem, kaszle - na USG sprawdzić płuca a jeżeli się da to zrobić też RTG
po 5. jeżeli Rafi przeżył to nie był to FIP więc prawdopodobnie pozostałe koty też go nie miały i odeszły z powodu braku poprawnego leczenia
dopiero po pełnych badaniach można z dużym prawdopodobieństwem stweirdzić FIP. Weci jak nie mają wiedzy albo chęci leczenia kota to stawiają na nim krzyżyk orzekając FIP więc sugeruję zmianę weta![]()
pisiokot pisze:Calza pisze: Choróbsko od pojawienia się pierwszych objawów na ogół wykańcza kota w przeciągu kilku tygodni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: ASK@ i 22 gości