Kocia Koalicja - Trykot zdrowszy

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 06, 2008 12:33

Ale Sky ma kryzę! 8O

Sybirek i Trykot mają zupełnie inne futerka. Sybir ma bardzo sztywny i ościsty czarny włos na wierzchu, ale biały pod spodem jedwabisty. Teraz mu dopiero narasta podszerstek.

Trykot spodni włos ma bardziej jak gęsty puch, a ościsty mu dopiero rośnie. Jest w dotyku jak materacyk :D.
Muszę pilnować, żeby tych 8 kilogramów nie nabrał od razu :lol: . Nie mogę zostawić mięsa na talerzykach Moherowi i Sybirowi (oni już jedzą mniej i degustują powoli :wink:), bo co prawda Trykot naraz nie daje rady, ale podchodzi systematycznie i zmiata im wszystko.

Zaczęłam w związku z tym Moherowi dawać mięso z ręki (tak łaskawie zje od razu). Sybirek szybko zameldował się do takiego karmienia jako drugi. Wczoraj od swojej miski (pełnej jeszcze!) odszedł Trykot i siadł jako trzeci słupek do karmienia. Mam nowe wieczorne zajęcie :wink: .

No, w końcu coś dla nas przyjechało!
Obrazek

Musiałam przerwać rozpakowywanie, bo ładowali się pod nóż :evil: . Moher, uwielbiający suche, zaległ na paczce jak Reytan i dopóki nie nasypałam tego nowego do misek, nie dał się zdjąć :twisted: . Nażarci po kokardę potoczyli się spać.
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Czw lis 06, 2008 13:18

Dajcie mu czas, syberyjczyki rozwijaja sie do 3 lat.
Monika pisze ze zaczyna wychodzic twardy wlos ale jest jeszcze "puch"czyli wszystko idzie tak jak isc powinno...w marcu bedzie bardzo narzekac bo zgubi calkiem dziecinny i zimowe futro bedzie wszedzie
:twisted:
Moje kociaki dziecinne futro koncza wlasnie ok poltora roku to bardzo pozno,ale potem jak obrosnie to :lol:

Sybir ma futro dziadka i mojego kocurka (po tym samym ojcu) futro wczesniej sie zmienia...mysle ze to "jedwabiste" zostanie to typowe dla srebra:wink:

Postaram sie poszukac zdjecia Sky z wieku okolo roku.

znalazlam
Sky jest cudnym wystawowym petem,wlascicielka polknela bakcyla wystawowego i jezdza zbierajac laury :wink:
tu w wieku 12 msc
Obrazek
tutaj ok 18
Obrazek

pomijajac futro zobaczcie jak zmienia sie glowa :wink:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Czw lis 06, 2008 13:48

Sky w wieku roku wygląda tak, jak teraz Trykot 8O .
Trykot ma jeszcze wyraźnie dziecięcy pyszczek. Na zdjęciach tego aż tak nie widać, ale na żywo, gdy się widzi spojrzenie i mimikę, to dzieciak :lol: .
Mnie się nigdzie nie spieszy, bardzo lubię obserwować, jak kot się zmienia :D .
Sybirek też późno zmienił dziecięce futro, miał dobrze ponad rok, za to jak nim sypnął, to myślałam że kocisko łysieje :strach: - Moherowi nie zmieniało się tak gwałtownie, tylko stopniowo.

Trykotowi wczoraj obcinałam pierwszy raz pazurki. Leżał jak aniołek na kolanach i pozwalał na wszystko :D .
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Czw lis 06, 2008 18:19

Dreczy mnie glupie pytanie: jak Ty im obcinasz te pazurki? Przeciez to chyba trzeba wykrywacza zeby je wyluskac z tych futrzanych paputow 8O :lol:
Obrazek

Chat

Od: Nie cze 15, 2008 8:57

Post » Czw lis 06, 2008 18:41

Aż musiałam na Moherze odtworzyć, bo robię to już automatycznie :lol: . Naciskam poduszeczki kciukiem i środkowym palcem, żeby pazurek się wysunął, a wskazującym odgarniam futerko.
Najwięcej zabawy jest z Sybirkiem, bo on z ciekawości pakuje nos prawie do obcinaka i trzeba uważać.
Wbrew pozorom łatwiej jest z nimi, niż było na przykład z Lotnią. Mają porządne, duże, dobrze widoczne szpony :wink:, a nie drobniutkie pazurki.
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Czw lis 06, 2008 18:45

Monostra pisze: Mają porządne, duże, dobrze widoczne szpony :wink:, a nie drobniutkie pazurki.

:roll: Oni chyba wszystko maja takie duuuuuze i porzadne :wink:
Obrazek

Chat

Post » Czw lis 06, 2008 19:37

Doczytałam zaległości ;)

Sybirek jest uroczy i ma taki słodki, ceglasty nosek :love:

A brat Trykota chyba był też na wystawie w Krakowie?

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Czw lis 06, 2008 23:06

tak byl,ale drugi brat Sauron Obrazek
tez jest kastratem wystawowym :wink:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Pt lis 07, 2008 8:42

jutro wystawa w Łodzi, przyjadą jakieś Trykotowe braciaki? ;) bo bym sobie pooglądała :oops:
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Pt lis 07, 2008 10:23

Georg-inia pisze:jutro wystawa w Łodzi, przyjadą jakieś Trykotowe braciaki? ;) bo bym sobie pooglądała :oops:

A sam Trykot by się nie wybrał? Przecież cudny jest :D
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Pt lis 07, 2008 11:05

Sam to raczej nie :lol: .
Nigdy jakoś nie myślałam o wystawianiu kotów. Sylwia musiałaby ocenić, czy można go wystawiać, bo ja nie mam żadnego doświadczenia. Jeszcze się "uczę Trykota". Nie jestem całkiem pewna, jak on by zareagował na tłum, hałas, podnoszenie na ringu itd. Wydaje mi się, że gdyby go zacząć przyzwyczajać wcześniej do wizyt w obcym miejscu to byłoby OK, bo on nie ma raczej odruchu wyrywania się z rąk, gdy coś go zaniepokoi i jest otwarty do ludzi.
Na wiosnę będzie już miał szczepienie na wściekliznę, a wystawa w Krakowie jest zawsze na początku czerwca - mamy czas żeby przemyśleć i przede wszystkim ustalić z Sylwią :D

Z Sybirkiem bym nigdy nie zaryzykowała - najprawdopodobniej pod wyrwaniu się z rąk stewarda i odbiciu od głowy sędziego, wylądowałby na suficie hali :twisted: . Nigdy nie ryzykuję wynoszenia go w szelkach. Niby idzie ładnie i mu nie przeszkadzają, ale jak tylko coś go zaniepokoi zaczyna się rodeo i potrafi wydobyć się z każdych szelek.
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Pt lis 07, 2008 11:07

A Moheru???? Ani słowa o jego ewentualnej karierze??? 8O :evil:
Obrazek

JoasiaS

Post » Pt lis 07, 2008 11:09

Lubie wystawy, owszem. Wzrok nacieszyc pieknotami kocimi - super sprawa. Ale troche mi zal tych biedakow, w klatkach, tyle godzin, te tlumy, kazdy kretyn chce pomacac kotecka, te wyjace z zachwytu dzieciaki, niektore koty maja tak znudzone miny...Mam mieszane uczucia. :?
Obrazek

Chat

Post » Pt lis 07, 2008 11:10

JoasiaS pisze:A Moheru???? Ani słowa o jego ewentualnej karierze??? 8O :evil:
Joasiu, pozwole sobie skromnie zauwazyc, ze Moheru NIC i NIKOMU juz nie musi udowadniac 8)
Obrazek

Chat

Post » Pt lis 07, 2008 11:12

Chat pisze:
JoasiaS pisze:A Moheru???? Ani słowa o jego ewentualnej karierze??? 8O :evil:
Joasiu, pozwole sobie skromnie zauwazyc, ze Moheru NIC i NIKOMU juz nie musi udowadniac 8)

Racja. Wycofuję się z głupiego pytania :oops: :roll:
Obrazek

JoasiaS

[poprzednia][następna]