Złamany trzon kręgu kręgosłupa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 04, 2008 21:59 Złamany trzon kręgu kręgosłupa

Witam
Mam 10 miesięczną kotkę syberyjską. 6 dni temu Gratka zeskoczyła z kanapy i złamała kręgosłup. Kot miał kompletny niedowład tylnych kończyn i ogona. Pierwszy weterynarz nie zauważył złamania na zdjęciu. Całe szczęście nie dawało mi to spokoju i po konsultacji z kolejnym weterynarzem okazało się,że kręgosłup jest złamany. Po 24 godzinach od wypadku kicia trafiła na stół operacyjny. Polecono nam pana Szczypkę z Wrocławia (jesteśmy mu bardzo wdzięczni za to,że podjął się tego zadania kiedy wszyscy przekonywali,że lepiej ją uśpic). Po zakończonej operacji dowiedzieliśmy się co było przyczyna - odwapnienie kości.. Nie udało się założyć żadnego stabilizatora, ponieważ kości rozsypywały się pod palcami. Gratka zawsze była wybredna, nie tolerowała suchej karmy(prędzej ta dostałaby nóżek niż kicia by ją zjadła), jadła tylko karmę przygotowywana z przepisu z hodowli. Teraz wiem,że często chcąc dogodzić pupilowi zwyczajnie mu szkodzimy, niestety za późno...
W tej chwili kot jest całkowicie unieruchomiony, nauczyliśmy sie wyciskać pęcherz(nie oddaje sama moczu ani kału). Musimy ją tak męczyć co najmniej raz dziennie. Rozmoczoną karmę, odżywki, witaminy dostaje przez strzykawkę do pyszczka. Tylko wodę pije sama - chociaż dzisiaj i z tym jest problem. Kicia nie straciła czucia głębokiego i coraz ładniej reaguje na bodźce w tylnych kończynach. Codziennie staram się ją masować, tylko zastanawiam się czy robię to w prawidłowy sposób. Może ktoś sie orientuje kiedy powinnyśmy rozpocząć rehabilitację, w jaki sposób mogłabym jej pomóc? Kolejnym problemem jest oddawanie kału, chociaż narazie naszprycowałam ja parafiną i pastą Bezopet i czekamy na efekty.

gratka

Od: Wto lis 04, 2008 21:15

Post » Wto lis 04, 2008 22:34

:( Nie wiem jak pomóc ale chociaż podniosę...
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Wto lis 04, 2008 22:42

Drugi raz w życiu tak się ucieszyłam z tego,że ktoś zrobił kupę!!! :D

Przepraszam, ale właśnie się okazalo, że mamy jeden problem mniej.
Gratka nie ma porażonych zwieraczy i może robić sama - JESTEM Z NIEJ DUMNA :lol:
GRATKA
ObrazekObrazek

gratka

Post » Wto lis 04, 2008 22:54

A co ona dostaje na regeneracje kości? Dobrze by było chyba wzbogacać jej dietę o mączkę kostną np. http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_specjalistyczne/witaminy_dla_kota/60925
To chyba najlepiej przyswajalna forma.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Wto lis 04, 2008 22:55

I jeszcze jedno. Dbajcie o dużą ilość błonnika w diecie. Parę osób na forum podawało kotom Colon C. Sprawdzał się.

Sylwka

Post » Wto lis 04, 2008 23:12

Dziękuję bardzo za podpowiedź. Jutro zadzwonię do weta zapytac o te rzeczy. W tej chwili mamy odżywki z Rc dla rekonwalescentów, witaminy w tabletkach i zbilansowana karmę dla kociaków w okresie wzrostu.
GRATKA
ObrazekObrazek

gratka

Post » Śro lis 05, 2008 0:00

Z tego co piszesz, rozumiem, że rdzeń nie został przerwany. To daje duże szanse na pomyślną rehabilitację. Kiedy i jak ją zacząć i prowadzić musi zadecydować lekarz, który ją operował.
Inny problem to odwapnienie. Może nie doczytałam, ale co mała dostaje, żeby wzmocnić kości? Bo inaczej będzie przecież dochodziło do następnych złamań.
Niedawno powstał specjalny wątek dla kotów z problemami narządów ruchu, zwł. kręgosłupa i ich opiekunów.
Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=82806&highlight=

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Śro lis 05, 2008 0:15

Jesteś z Wrocławia? Mogłabym podjechac i ewentualnie pomóc pokazać jak robić masaże :wink: Doświadczenie: KrA, od 2,5 roku na wózku- pies, oraz Maja, kot, Piku, pies i Karmel, pies, które stanęly na łapki...

Dr Szczypka jest wg mnie super lekarzem, uratował Kraksie życie.

Jesli kicia jest unieruchomiona, to poza masazami mającymi na celu usprawnienie mięśni i niedopuszczenie do zastania się stawów i zaników mięśni ważne są delikatne masaże i opukiwanie tych części ciała na których kicia lezy, inaczej grożą jej odleżyny.

Oddawanie kału można dodatkowo stymulować delikatnie masując okolice odbytu (dookoła plus uciskanie), ew. jeśli dojdzie do zaparcia, rękawiczka, parafinka, mały palec w doopcię i bardzo delikatnie masujemy wewnątrz odbytu dookoła. Tak się stymuluje wypróżnienia także u ludzi sparaliżowanych.... Natomiast jeśli kicia sama kontroluje wydalanie, to ważne, żeby miła błonnik w diecie i nie dopuszczać do zaparć. :wink:

Jesli masz jakieś pytania- wołaj, tu sporo doświadczonych ludzi, na pewno pomogą :wink:
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Śro lis 05, 2008 0:25

Nie jestem z Wrocławia, ale jeżdżę tam do szkoły co 2 tyg. Może któregoś razu będziemy z kicią na kontroli u dr Szczypki to wtedy moglibysmy się spotkać. Dzięki za wszystkie porady :)
GRATKA
ObrazekObrazek

gratka

Post » Śro lis 05, 2008 0:37

Gratka, ale kosci za pomoca diety bardzo trudno odwapnic...
Czy kotka ma zbadana krew, hormony?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Śro lis 05, 2008 1:08

zerknijcie też do koci-łapci na wątek Gratki :o

i hooop :D
Kresia...[*]

shenra

Od: Pon paź 20, 2008 21:44

Post » Śro lis 05, 2008 1:24

gratka pisze:To jest adres strony, na której zamieszczałam swoje prace:
www.delicious-handmade.republika.pl
lub
www.delicious_handmade.republika.pl

a to link do przedmiotów na Allegro:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6604127

Ceny są do uzgodnienia...

Obrazek
tornado w Alabamie;P

Blond Tornado

Od: Pon cze 13, 2005 1:29

Post » Śro lis 05, 2008 8:13

Liwia pisze:Gratka, ale kosci za pomoca diety bardzo trudno odwapnic...
Czy kotka ma zbadana krew, hormony?

No właśnie więc to może być poważniejszy problem. Czy ona miała badaną krew? W przypadku nietolerancji pokarmowych i zaniku kosmków jelitowych, zaburzenia wchłaniania mogą doprowadzić do osteoporozy ale to by było widać w kuwecie i w badaniu krwi (najwcześniej chyba to się manifestuje niedoborem żelaza). To jednak zwierzak w okresie intensywnego wzrostu więc na wszelkie niedobory w tym witaminy D jest bardziej wrażliwy.

Sylwka

Post » Śro lis 05, 2008 9:32

hopamy do góry :!: :D
Kresia...[*]

shenra

Od: Pon paź 20, 2008 21:44

Post » Śro lis 05, 2008 14:49

Podrzucę, bo Gratka tu nowa, a pomoc bardzo potrzebna :ok:
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

[następna]