Lesio... Malutki i reszta bandy.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 03, 2008 23:26

Tiger_ pisze:Kibicuję Lesiowi od początku , nic nie pisałam, bo nijak teraz nie pomóc :oops: .ale zapytam :
Czy diagnoza została postawiona na podstawie obserwacji , czyli typowych objawów , czy badany był Parathormon ?

bo jeżeli nie był badany , to moze jednak trzeba ?
może trzeba zbadać go żeby byc na 100% pewnym ?
Żeby czegoś nie przeoczyć ? Ja wiem , że to badanie jest koszmarnie drogie , ale tu chodzi o jego życie ..... i jego jakość ...

Parathormon - (PTH) - hormon polipeptydowy składający się z 84 aminokwasów, który odpowiada za regulację hormonalną gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie.

U Lesia parametry wapnia i fosforu sa w normie.

Izabela

Od: Nie cze 08, 2003 20:33

Post » Pon lis 03, 2008 23:29

Izabela pisze:
Tiger_ pisze:Kibicuję Lesiowi od początku , nic nie pisałam, bo nijak teraz nie pomóc :oops: .ale zapytam :
Czy diagnoza została postawiona na podstawie obserwacji , czyli typowych objawów , czy badany był Parathormon ?

Żeby czegoś nie przeoczyć ? Ja wiem , że to badanie jest koszmarnie drogie , ale tu chodzi o jego życie ..... i jego jakość ...

Parathormon - (PTH) - hormon polipeptydowy składający się z 84 aminokwasów, który odpowiada za regulację hormonalną gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie.

No to mój wet dał ciała ...... :oops: Powiedział mi , że parathormon bada sie właśnie aby zdiagnozować karłowatość przysadkową .....

Tiger_

Od: Czw sie 17, 2006 10:15

Post » Pon lis 03, 2008 23:32

Tiger_ pisze:
Izabela pisze:

No to mój wet dał ciała ...... :oops: Powiedział mi , że parathormon bada sie właśnie aby zdiagnozować karłowatość przysadkową .....

Tu jest o parathormonie-----> http://www.resmedica.pl/zdart5998.html

Izabela

Post » Pon lis 03, 2008 23:35

Blue pisze:Skierka ma juz 5 lat i ma sie swietnie :)

Takich wiadomosci poprosze wiecej :)

Izabela

Post » Pon lis 03, 2008 23:49

Izabelo - najważniejsze, że Lesio został zdiagnozowany
Myślę, ze to nie żaden wyrok - nie ma niedoborów wapnia, ma zdrowe, mocne kostki, hormony tarczycowe w normie.
To czego myśmy się najbardziej obawiali, to właśnie rośnięcie organów - wszystko ustało po pierwszej rujce.
Tylko, że to dwie zupełnie inne choroby, jednak myślę, ze to co napiszę może w jakimś stopniu Cię uspokoić i dać nadzieję - moja Lukrecja mimo swojego malutkiego wzrostu jakoś jednak te organy w sobie pomieściła - jedynym problemem z tego wynikającym były zaparcia, na które w końcu przestało działać cokolwiek.
Ciesze się, ze Lesio je karmy lecznicze, bo to pomoże pracować jego jelitkom sprawniej i kiedyś, kiedyś, nawet jak zaczną się problemy z wypróżnianiem, będzie mu o wiele prościej dzięki karmom - u nas niestety Lukrecja nie jadła nic kociego - od samego początku nie tykała ani konserw ani chrupek - taki typ, tylko mięso i nabiał.
Lesio nie ma odwapnień, jego kości są mocne i silne, nie ma więc ryzyka deformacji, złamań, to bardzo optymistyczne, u nas niestety walczyliśmy z odwapnieniami i tez między innymi dlatego nasza malutka była cała powyginana i miała problemy z poruszaniem - Lesio pewnie biega i skacze, co też pobudzi jego jelitka, więc pewnie te problemy z zaparciami są bardziej odległe jeszcze!
Jestem przekonana, że na pewno te 2 lata przeciągną się o wiele dłużej - na prawdę, moja Lukrenia miała żyć tylko 2, żyła o półtora roku dłużej a miała poważne problemy z zaparciami i była mocno zdeformowana.
Ja się cieszę z tych wyników i wieści. Jestem z Wami.
Proszę uściskaj Lesia od ciotki
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Pon lis 03, 2008 23:53

Magija, lejesz balsam na serca wszystkich kochających Lesia :)

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Wto lis 04, 2008 0:34

Musi być dobrze
i już
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Wto lis 04, 2008 2:43

Ja takie pytanie mam... wybaczcie, jeśli nie doczytałam. Ale dlaczego nie można podawać somatotropiny? Tzn. nie można u kotów podawać czy jak to jest? Bo generalnie to u dzieci karłowatość przysadkowatą leczy się właśnie hormonalnie no i sterydami. Ale dziecko to nie kot :?

A może by spróbować się skontaktować z autorami tego artykułu o psach:

http://magwet.pl/index.php?mid=5&menu=11&article=29
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Wto lis 04, 2008 3:28

Odnosnie zaparc, to polecam podawanie niesuchej karmy. Najlepiej ja zaczac namaczac woda przed posilkiem, tak aby Lesio jadl papke. Bedzie mu latwiej podczas wizyt z kuwecie. Nie pamietam jaka karma lecznicza dostaje Lesio, ale na problemy jelitowo-zoladkowe jest dobry Intestinal.

Jezeli moze miec klopoty z metabolizmem (jak Hrupka) to w ramach urozmaicen (bonusow) lepiej podawac puszki badz Gerbery (ale tylko dla dzieci do 5 m-cy, bo sa malo przetworzone), zas drob raczej rzadko, ugotowany, i prawie roztarty na miazge. Wolowina moze byc juz "za ciezka".
Hrupka wogole nie powinna jesc miesa czy drobiu, ale czasem dostaje wlasnie w formie takiej papki.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto lis 04, 2008 4:24

Przeczytałam cały wątek i będę trzymać kciuki! :ok:
Pazurkowi się udało, Lesiowi też się uda!
Ucałujcie go ode mnie!
Obrazek Obrazek

Patsi

Od: Pon wrz 04, 2006 23:52

Post » Wto lis 04, 2008 7:39

Kochane dziewczyny-otwórzmy serducha na Lesiowe nieszczęście-każda złotówka się liczy-potrzebne będą konsultacje, badania,leczenie-a to wszystko kosztuje!!!
Iza chce zawalczyć o maleństwo-trzeba ją wesprzeć nie tylko kciukami-choć i te na pewno są bardzo potrzebne-ale teraz konieczna jest REALNA pomoc-błagam o pomoc!!!

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Wto lis 04, 2008 8:44

Dzielny Kocie, brykaj na pierwszą stronę!

ewa74

Od: Pt paź 06, 2006 10:05

Post » Wto lis 04, 2008 9:08

myślami jestem z Toba, Izo i Lesiem. Kociak miał niesamowitego farta, że znalazł Ciebie. Ty i Twój syn otoczycie go właściwą opieką. Mimo tego choróbska jakie go dotknęło na pewno czuje sie szczęśliwy i kochany. Trzymam kciukasy, żeby mimo diagnoz lekarskich żył dłuuuuuugo.
Pomóc mogę tylko finansowo, ale gdzie ja znajde numer konta? proszę podajcie.

majka2006

Od: Śro paź 15, 2008 8:19

Post » Wto lis 04, 2008 9:10

ja mimo wszystko jestem optymistką
i jesli nawet nie mozna zawalczyć o długość zycia
to warto zawalczyć o komfort
:ok:

a pieniądze na pewno mozna spozytkować na lepszą karmę itp..
sa przecież dla Lesia

:ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto lis 04, 2008 9:12

1 częśc pomocy wysłana....dołozymy jeszcze za kilka dni -całuski dla Lesia Fundusz Puchatek
Serniczek

[poprzednia][następna]