Koty cukrzycowe - ABC cz. II

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt paź 31, 2008 23:16

Witaj w klubie Ewo :)
Nie będę się wymądrzać, bo sama walczę z cukrzycą dopiero od 2 miesięcy, ale powiem Ci jedno - tabletki to zła droga, bo prowadzą do uszkodzenia wątroby.
Na początek radziłabym Ci poczytać ten wątek, bo to skarbnica wiedzy i napewno znajdziesz w nim odpowiedzi na wiele dręczących Cię pytań.

Pozdrawiam.
Obrazek
Mój ukochany Alex:)

Alexis2

Od: Śro lut 16, 2005 13:02

Post » Sob lis 01, 2008 22:27 Re: cukrzyca

Droga Ewo,

witam serdecznie w naszym wątku. Przykro tylko, że w takich okolicznościach się poznajemy. Ale to nic. Z każdej pozornie beznadziejnej sytuacji jest jakieś wyjście. Na sam początek kilka najważniejszych informacji, zebranych w punktach:

1. Jeśli tabletki u Dudusia do tej pory się nie sprawdziły, co jest u kotów nadzwyczaj rzadkie, to w następnym tygodniu też się nie sprawdzą. Nie czekałabym jeszcze tygodnia. Poszłabym zaraz do weta w poniedziałek i poprosiłabym o wypisanie recepty na insulinę.

2. Proszę sprawdzaj mocz na obecność ketonów. To niezmiernie ważne.

3. Odstaw te wszelkie pseudo-cudowne diety weterynaryjne dla kotów cukrzowych, a przede wszystkim suchą karmę leczniczą. Wyrządzają one kotu cukrzycowemu więcej szkody niż pożytku, bo podwyższają kosmicznie poziom glukozy we krwi.

Listę z karmami (wyłącznie mokre), które nie mają negatywnego wpływu na poziom glukozy we krwi, znajdziesz na 1. stronie naszego wątku.

Dietę i ilość posiłków omówimy, jak zaczniesz podawać insulinę. Duduś jest ciągle głodny, bo tabletki nie działają i pokarm nie przedostaje się do komórek. Napisz proszę koniecznie od razu po wizycie, jaką insulinę i ile jednostek lekarz zalecił.

Proszę też bardzo, żebyś choć częściowo wypełniła naszą ankietę, znajdującą się na 2. stronie wątku. Napisz po prostu to, co wiesz.

Na wszelki wypadek wklejam ją tu:

Przedstaw swojego słodkiego futrzaka

Odpowiedzi na poniższe pytania mogą pozwolić nam na poukładanie wiadomości na temat choroby Twojego słodkiego futrzaka, mogą być punktem wyjścia do szukania zależności, przyczyn i skutków.

Jako przykład wymieńmy choćby kamień nazębny, zapalenie dziąseł i popsute ząbki. Bez usunięcia tych stanów zapalnych w organizmie trudne jest ustalenie optymalnej dawki insuliny przez lekarza weterynarii. Innym przykładem jest tzw. cukrzyca posterydowa, występująca u niektórych kotów po dłuższej lub nawet jednorazowej kuracji sterydami. Znane są przypadki i to też z naszego wątku, że po pewnym czasie dzięki odpowiedniej insulinoterapii nastąpiła remisja choroby.

Napisz wszystko, co wiesz. Jeśli nie znasz odpowiedzi na któreś z pytań, nic nie szkodzi. Możesz je pominąć.

Nasze pytania do Ciebie

Kot czy kotka? -
Jak się nazywa?-
Ile ma lat? -
Ile waży?-
Za gruby /za chudy? -
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? -
Jak jest kontrolowana choroba? -
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? -
Jeśli tak, to jakim? -
Jaką podajesz insulinę? -
U 40 czy U 100? -
Ile kresek (IE)? -
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? -
Aktualny poziom glukozy we krwi? -
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? -
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? -
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? -
Jaką podajesz karmę? -
Mniej więcej ile? -
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? -
Inne choroby? -
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie -
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) -
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki?
Opisz swój problem

Pozdrawiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie lis 02, 2008 19:11 Re: cukrzyca

Tinka07 pisze:Droga Ewo,

witam serdecznie w naszym wątku. Przykro tylko, że w takich okolicznościach się poznajemy. Ale to nic. Z każdej pozornie beznadziejnej sytuacji jest jakieś wyjście. Na sam początek kilka najważniejszych informacji, zebranych w punktach:

1. Jeśli tabletki u Dudusia do tej pory się nie sprawdziły, co jest u kotów nadzwyczaj rzadkie, to w następnym tygodniu też się nie sprawdzą. Nie czekałabym jeszcze tygodnia. Poszłabym zaraz do weta w poniedziałek i poprosiłabym o wypisanie recepty na insulinę.

2. Proszę sprawdzaj mocz na obecność ketonów. To niezmiernie ważne.

3. Odstaw te wszelkie pseudo-cudowne diety weterynaryjne dla kotów cukrzowych, a przede wszystkim suchą karmę leczniczą. Wyrządzają one kotu cukrzycowemu więcej szkody niż pożytku, bo podwyższają kosmicznie poziom glukozy we krwi.

Listę z karmami (wyłącznie mokre), które nie mają negatywnego wpływu na poziom glukozy we krwi, znajdziesz na 1. stronie naszego wątku.

Dietę i ilość posiłków omówimy, jak zaczniesz podawać insulinę. Duduś jest ciągle głodny, bo tabletki nie działają i pokarm nie przedostaje się do komórek. Napisz proszę koniecznie od razu po wizycie, jaką insulinę i ile jednostek lekarz zalecił.

Proszę też bardzo, żebyś choć częściowo wypełniła naszą ankietę, znajdującą się na 2. stronie wątku. Napisz po prostu to, co wiesz.

Przedstaw swojego słodkiego futrzaka

Odpowiedzi na poniższe pytania mogą pozwolić nam na poukładanie wiadomości na temat choroby Twojego słodkiego futrzaka, mogą być punktem wyjścia do szukania zależności, przyczyn i skutków.

Jako przykład wymieńmy choćby kamień nazębny, zapalenie dziąseł i popsute ząbki. Bez usunięcia tych stanów zapalnych w organizmie trudne jest ustalenie optymalnej dawki insuliny przez lekarza weterynarii. Innym przykładem jest tzw. cukrzyca posterydowa, występująca u niektórych kotów po dłuższej lub nawet jednorazowej kuracji sterydami. Znane są przypadki i to też z naszego wątku, że po pewnym czasie dzięki odpowiedniej insulinoterapii nastąpiła remisja choroby.

Napisz wszystko, co wiesz. Jeśli nie znasz odpowiedzi na któreś z pytań, nic nie szkodzi. Możesz je pominąć.

Nasze pytania do Ciebie

Kot czy kotka? - KOT-kastrat
Jak się nazywa?- Duduś
Ile ma lat? - 12 lat
Ile waży?- 5,8-6,0 kg
Za gruby /za chudy? - za gruby
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - 2 tygodnie temu-15.10.2008r.
Jak jest kontrolowana choroba? - na razie nie kontrolowana-na polecenie lek. wet. Mam nie stresować Dudaska badaniem glukometrem
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - do tej pory 3x. /na wyrażne polecenie wet. na razie nie/
Jeśli tak, to jakim? - Glukometr-Optium ,,OMEGA,,
Jaką podajesz insulinę? - nie
U 40 czy U 100? - x
Ile kresek (IE)? - x
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - x
Aktualny poziom glukozy we krwi? - Tydzień temu-472.
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? - nie badano
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - sucha, mokra-Hill,s
Mniej więcej ile? - mokra-puszki Hill,s i Kattovit, sucha- Hill,s-dowolnie
Inne choroby? - Wiosną tego roku Duduś miał kłopoty z sierścią na brzuszku-całkiem wyłysiał. Wet. nie umiał powiedzieć co się dzieje. Latem wszystko wróciło do normy. Sierść odrosła. Teraz znowu zaczyna łysieć mu brzuszek. Myślę, że ten problem mógł być związany z cukrzycą. Niewielki kamień naddziąsłowy. Zęby zdrowe.
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - 2x dziennie-1/2 tabletki ANTIDIAB/
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - u wet.
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? Raczej normalny-ciemny i średnio twardy
Opisz swój problem
- Mam kilka pytań: 1. Szukam dobrego lekarza specjalizującego się w leczeniu cukrzycy u kotów, z Warszawy.
2. Mamy 2 koty-drugim kotem jest 2,5 letnia kotka, zdrowa, choć po przejściach, po kocim katarze . Nie widzi na jedno oczko, a na drugie pole widzenia ma ograniczone do 1/3, słabo słyszy. Poza tym zdrowa. Jak zorganizować karmienie obu kotów. Do tej pory jadły razem. Teraz dajemy im oddzielnie i efekt jest taki, że oba koty chodzą głodne. Takie robią wrażenie.
3. Czy oprócz polecanych karm dla kotów z cukrzycą można podawać coś więcej. Co i jak przyrządzone?
4. Czy jest jakiś łatwy sposób na badanie cukru glukometrem? Jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.
5. Gdzie można kupić paski do badania poziomu cukru w moczu? Jak się nazywają takie paski?
Pozdrawiam ciepło
- Serdecznie dziękuję. Ewa

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Pon lis 03, 2008 9:17

Ewa, jeśli chodzi o lekarza diabetologa to polecam Ci wet. Marka Smolaka. Przyjmuje w Centrum Zdrowia Małych Zwierząt "MULTI-WET" przy ul. Gagarina 5, tel. 022/841-44-40, 841-40-22.

Jeśli chodzi o karmę dla cukrzycowego kota to z doświadczeń opiekunów wynika, że karmy przeznaczone wybitnie dla cukrzyków nie bardzo się sprawdzają, a szczególnie suche karmy, które zawierają za dużo cukru i powodują podwyższenie poziomu glukozy we krwi.
Najlepsze mokre karmy, które sprawdziły się w żywieniu cukrzyków to takie, które posiadają dużo białka, a jak najmniej węglowodanów. O tym możesz przeczytać na 1-szej stronie tego wątku, a ja tylko przekopiuję Ci nazwy (firmy) karm:

Miamor delikatna przekąska
Miamor Delikatne Filety
Miamor pasztety (różne smaki)
Miamor Bio (różne smaki)
Animonda Dinetta
Animonda Classic vom Feinsten (klasyczna mieszanka o różnych smakach)
Animonda Carny Adult (różne smaki)
Animonda Rafiné Ragout
Animonda Cuisine
Kattovit dla kotów cukrzycowych
Sheba Ocean
Schmusy
Felidae
Nutro
Innova Lite
Bozita
Leonardo
Grau
Amadeus
Tiger-Menue
Schesir
Feline Porta 21

Paski do badania poziomu cukru w moczu dostaniesz w każdej aptece. Najpopularniejsze są paski, którymi przeprowadza się test na obecność cukru i ciał ketonowych - (bardzo ważne!). Są to paski firmy Bayer o nazwie KETO-DIASTIX.
Jeśli chodzi o badanie krwi glukometrem - jest to najlepszy sposób monitorowania kota cukrzycowego. Na początku każdemu stwarza to problem, ale z czasem nabiera się wprawy. O tym również bardzo szczegółowo możesz przeczytać na 1-szej stronie.

Pozdrawiam.
Obrazek

Alexis2

Post » Pon lis 03, 2008 9:56

Alexis2 pisze:Jeśli chodzi o badanie krwi glukometrem - jest to najlepszy sposób monitorowania kota cukrzycowego. Na początku każdemu stwarza to problem, ale z czasem nabiera się wprawy. O tym również bardzo szczegółowo możesz przeczytać na 1-szej stronie.

Pozdrawiam.

Alexis, czytajac to poczulam ze najnormalniej w swiecie jestem z Ciebie dumna :D
Ewa, z glukometrem sobie poradzisz jesli zrozumiesz, ze innej drogi nie ma. Kazda z nas wypierala ta swiadomosc z glowy najbardziej jak sie da bo problem wydawal sie nie do pokonania. Ale to tylko strach ma wielkie oczy - koty nic sobie nie robia z tych badan, o stresie nie ma mowy. Wiec kobieto dojrzewaj szybciutko do codziennego badania krwi bo szkoda czasu. Czy masz glukometr w domu?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pon lis 03, 2008 11:11

Witajcie
Szczególnie serdecznie witam Cię Ewo i twoje słodkie futerko.
Mieszkam w Warszawie, tuż przy Klinice przy Gagarina i też polecam doktora Smolaka. Najważniejsze, żebyś uzyskała receptę i zaczęła podawać insulinę. Służę pomocą przy rozpoczęciu pomiarów.
Mam dwa futerka i ustawiłam je na jedzenie 2 razy dziennie. Jedzą co innego i mam w ten sposób możliwość przypilnowania, żeby jadły swoją karmę. Mała ilość suchej karmy RC diabetic potrafi podwyższych poziom cukru u Matyldy nawet o 100 mg/dl.
Liwia pisze:Alexis, czytajac to poczulam ze najnormalniej w swiecie jestem z Ciebie dumna :D

Ja też. Mam z Aleksis stały kontakt i czuję, że niedługo to Aleksis będzie udzielać mi rad. Zresztą już to robi.
Dzięki Aleksis za namiary na hotel dla kotów i tańsze karmy.
Pozdrawiam

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pon lis 03, 2008 18:55

Liwio i "Kociaro" - ale mi miło, że ktoś jest ze mnie dumny, nawet się trochę zaczerwieniłam, jak w szkole :oops: :) .
Świadczy to tylko o tym, że miałam w Was świetnych nauczycieli teorii i praktyki, a nauka nie poszła w las.
A nad nami wszystkimi opiekuńcze skrzydła profesor Tinki :) .
Wielkie dzięki! :1luvu:
Obrazek

Alexis2

Post » Pon lis 03, 2008 22:36

Liwia pisze:Witaj Ewa.
Cukier szaleje - 472 to wysoki poziom. Czy jest jakiś powód, dla którego kot nie dostał od ręki insuliny?
Strasznie dużo ciśnie mi się teraz pod palce rzeczy a nie wiem, od czego zacząc tak naprawde.
Może od tego, ze zdrowie i zycie Twego kota zalezy teraz wylacznie od Ciebie. Wet Ci pomoze, doradzi ale glowny ciezar choroby spoczywa na Tobie. Na poczatku jest ciezko - potem chorobe mozna oswoic, zyc z nia.
Czy kocisko ma zrobione badania krwi? Bral sterydy?
Wiesz, bez trzech zdan i raczej na pewno musisz szykowac sie psychicznie do kupna glukometru oraz do podawania insuliny kotu. Dudek ma cukier wysoki (acz nie piszesz w jakim momencie zrobiono badania: na czczo czy jak) - niemniej 472 to duzo.
Czytaj wątek, zwlaszcza pierwsze posty. Kociara lub Alexis podadzą Ci namiar na weta od cukrzycy w Warszawie. To wredna choroba i niestety, lekarze sobie z nia nie bardzo umieja radzic. Czeka Cię więc niejedna rewolucja (zaczynajac np. od wyrzucenia z domu suchej karmy) a im wiecej bedziesz wiedziala tym lepiej sobie poradzicie. Czytaj wiec, kobieto, czytaj i pytaj. I bedzie dobrze :)

Droga Liwio, dziękuję za odpowiedż. Odpowiadam po kolei:
1. Dudek ma zrobione badania krwi-niestety wyniki zostały w gab. wet. Wiem, że cukier we krwi 2-a tygodnie temu był-360. Inne wyniki były w normie. Mocz- cukier-++++, inne parametry w moczu prawidłowe.
2. Duduś sterydów nigdy nie brał. Teraz też nie bierze.
3. Na razie Duduś bierze tabletki ANTIDIAB.
4. Glukometr już mamy, cukier badany glukometrem-po podaniu Antidiadu-wyskoczył na 472.
Po dzisiejszej rozmowie z lek. wet. /telefon/ doszłyśmy do wniosku, że chyba skończy się insuliną. Oczywiście bronię się przed tym. Ale jeśli zajdzie taka potrzeba, to trudno. Dla tego naszego Dudasa zrobimy wszystko.
Dziękuję także za informację o lek.wet. Smolaku.
Mam jeszcze jedną prośbę. Otóż nie za bardzo umiem posługiwać się internetem, a chciałabym przesłać zdjęcie Dudusia, Tosi-druga nasza kotka i Funi-nasza sunia. JAK TO SIĘ ROBI? proszę pomóżcie. Serdecznie pozdrawiam. Ewa :)

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Pon lis 03, 2008 23:17

Ewa JANCZUK pisze:
Po dzisiejszej rozmowie z lek. wet. /telefon/ doszłyśmy do wniosku, że chyba skończy się insuliną. Oczywiście bronię się przed tym. Ale jeśli zajdzie taka potrzeba, to trudno. Dla tego naszego Dudasa zrobimy wszystko.

Mój pierwszy wet dał mi do wyboru - tabletki czy insulina. Nie powiem, miałam dylemat, ale dzięki wiedzy zaczerpniętej z tego wątku, opartego na wieloletnich doświadczeniach, tabletkom powiedziałam NIE! i leczenie rozpoczęłam od razu od insuliny.
Jeśli naprawdę kochasz swojego Dudasa to nie broń się i jak najszybciej zdecyduj się na podawanie insuliny.

Pozdrawiam.
Obrazek

Alexis2

Post » Pon lis 03, 2008 23:32

Ewo, wyboru od samego początku nie było. Muszę przyznać, że nie znam żadnego kota cukrzycowego, u którego wyregulowano cukrzycę tabletkami, a po naszych niemieckich forach kotów cukrzycowych przewinęły się setki.

To dobrze, że została powzięta decyzja podawania insuliny. Wreszcie zacznie się normalna terapia. Napisz proszę, jaką insulinę zaordynuje pani wet i ile jednostek.

Pa, pa
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto lis 04, 2008 12:58

Witam,
W końcu dotarłam tu ......
Mam dwa przecudne kocurki 15 letniego Kabareta i 6 letniego Rosika, u obydwu została zdiagnozowana cukrzyca. Zaczęło się od dużej ilości wypijanej wody, dużej ilości moczu, dziwnego wychudnięcia Kabareta pomimo sporego apetytu.
Badanie moczu wykazało obecność glukozy, badanie krwi jedynie potwierdziło przypuszczenia weta.
Obecnie kotki są na diecie royal diabetic lub mięsko z kurczaka + warzywa + ciemny ryż (zmiksowane). Kabaret ma przytyć a Rosik schudnąć (ciekawe jak skoro Rosik zjadałby wszystko co ma w swojej misce + porcję Kabareta, przy czym tego royala nie jedzą zbyt chętnie wolą mięso z warzywami, choć widzę że i na to mają "długie zęby"
Co 12 godzin dostają po 1/2 tabletki Glibetic, a Rosik dodatkowo 1 kapsułkę Livitu (lek osłonowy na wątrobę).
Po tygodniowej kuracji sików jakby mniej, piją też ciut mniej, a może mi się tylko tak wydaje :-(
Są w dobrej formie, stąd decyzja weta o diecie i tabletkach.
No i mam jeszcze badać 3 razy dziennie mocz pod kątem zawartości glukozy (a tu w okolicznych aptekach nie ma pasków testowych i czekam).
Zastanawiam się czy kupić glukometr...

No i własnie pokierowana przez dobre dusze z miau zaczynam czytać o kociej cukrzycy :-(

renataas

Od: Pt paź 24, 2008 14:59

Post » Wto lis 04, 2008 13:08

Witaj we wlasciwym miejscu :)
Nad glukometrem nie ma co myslec: a w zasadzie mysl ale nie nad tym "czy" lecz "jaki", to koniecznosc i podstawa.
Skad jestes?
Pytaj o wszystko, czytaj i pytaj. Zadnej paniki - dasz rade jak my wszystkie :)
Czy oni sa kastrowani? WPisz ich wczesniejsza diete, ewentualne choroby, sterydy itp.
Skad jestes?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto lis 04, 2008 13:30

No właśnie teraz tak sobie pomyślałam, że chyba jednak glukometr. Wet kazał mi badać 3 razy dziennie mocz paskami na razie nie robię tego, bo w okolicznych aptekach ich zabrakło (mieszkam w Piastowie pod wawą).
Koty są kastrowane Kabaret 10 lat temu, Rosik jakieś 5 lat (miał 7-8 mcy)

Nie brały żadnych sterydów, no chyba że coś po kastracji. Rosik po kastracji miał problemy z kryształkami w moczu (nie pamiętam jak to się nazywa). Był 3 krotnie cewnikowany, dostawał jakieś leki i przez jakiś czas jadł royala urinary. Potem wszystko się uspokoiło przestawiłam go na karmę puszkową i sikal sobie spokojnie. Niestety jest żarłokiem, różnica między moimi kotami polega na tym, że Kabaret najpierw się zastanowi, powącha i potem zje (z lekka się delektując nawet :-) a Rosik najpierw zjada, pochłania a potem szuka jeszcze i myśli co zjadł.

W zasadzie koty były zdrowe, Kabaret raz zaliczyl jakieś zatrucie w wyniku pojawienia się w domu innego kota, tu też dostał antybiotyk, kroplówkę i po zawodach a było to jakieś 12-13 lat temu.
Zresztą jak twierdzi wet Kabaret jak na swój wiek jest niesamowity, ma lepsze wyniki badań niż Rosik, serce jak dzwon.
Kurczę, tak teraz czytam o tych karmach dla cukrzyków, one nie bardzo chcą tego royala, a do tego Kabaret musi przytyć.
Nie wiem czy to co im robię jest dobre (kurczak pierś gotowana + marchewka, pietruszka, por, seler + ryż brązowy) gdzieś w necie czytałam, że marchewka nie, a wet mi mówił ze można dawać :-(

renataas

Post » Wto lis 04, 2008 13:35 Re: cukrzyca

Witaj Renato !
witam serdecznie w naszym wątku.

Przedstaw swoje słodkie futerka

Nasze pytania do Ciebie

Kot czy kotka? -
Jak się nazywa?-
Ile ma lat? -
Ile waży?-
Za gruby /za chudy? -
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? -
Jak jest kontrolowana choroba? -
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? -
Jeśli tak, to jakim? -
Jaką podajesz insulinę? -
U 40 czy U 100? -
Ile kresek (IE)? -
Aktualny poziom glukozy we krwi? -
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? -
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? -
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? -
Jaką podajesz karmę? -
Mniej więcej ile? -
Inne choroby? -
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie -
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki?
Opisz swój problem
Pozdrawiam
PS. Na skróty - wystarczy wejść w CYTUJ (po prawej stronie) i dopisać dane do poszczególnych punktów.
W Warszawie jest nas kilka opiekunów słodkich futerek i mamy możliwość pomóc sobie wzajemnie stąd pytanie - gdzie mieszkasz.
Jedną z przyczyn cykrzycy jest otyłość i spożywanie przez kota zbyt dużej ilości karm bogatych w węglowodany. Stress też ma tu wpływ.
Spróbuj "wyciągnąć" od weta wyniki badań - masz do nich prawo dostępu.
Ocho widzę, że nasze posty się minęły ha,ha,ha

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Wto lis 04, 2008 13:54

Witaj :-)

Kot czy kotka? - koty
Jak się nazywa?- Kabaret, Rosik
Ile ma lat? - K. 15 R 6
Ile waży?- K ok. 3-4 a może mniej, R 6-7
Za gruby /za chudy?- [b]K. za chudy R za gruby

Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - ok. miesiąca temu
Jak jest kontrolowana choroba? -u weta
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - nie
Jeśli tak, to jakim? -
Jaką podajesz insulinę? - nie
U 40 czy U 100? -
Ile kresek (IE)? -
Aktualny poziom glukozy we krwi? - K. 192,5 R. 264 dane z 24.10
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? -nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? - nie był robiony
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - [b]nie

Jaką podajesz karmę? - royal diabetic i mięso z kurczaka z warzywami
Mniej więcej ile? - Kabaret po ok. 4-5 razy ok. łyżki stołowej on zawsze jadł mało a często, Rosik 3 razy dziennie po ok. 2 łyżki stołowe, royala podaję gdy nie chcą jeść tego gotowanego
Inne choroby? - Rosik ma coś z wątrobą
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - Rosik livit 1 kaps. dziennie osłonowy na wątrobę, Glibetic po 1/2 tabletki co 12 godzin obydwa
Kabaret ciemny,twardy i mało (taki miał zawsze) Rosik jasny, miękki, obfity i baardzo "aromatyczny"

Opisz swój problem

renataas

[poprzednia][następna]