Kotków 8+1. Maleńki Marcyś[*] . Kończymy tę edycję wątku.

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro paź 29, 2008 10:52

Anka pisze:
Femka pisze:Ania, skontaktuj się z Marcelibu. Jej Meoś po suchych karmach natychmiast ma biegunkę. Po mokrych jest ok. Może to coś podobnego?

Raczej nie, on od wczoraj dostaje zero mokrego i jest jakby zlekka lepiej.
Rozmawiałam też z przytuliskiem, jemu kupki zaczęły się rozregulowywać właśnie wtedy, gdy zaczął jeść więcej mokrego, wcześniej miał twarde.

Aniu, chodziło mi o to, że po pierwsze objawy kojarzą mi się z trzustką, a po drugie to być może biegunka bierze się z braku tolerancji którejś z karm. Ale już doczytałam, że po suchym sytuacja trochę się polepsza.

Sorki, chciałam szybko pomóc i napisałam posta zanim doszłam do ostatniej strony. :oops:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Śro paź 29, 2008 10:56

A ja mogę zaświadczyć, że Intensinal niektórym kotom jeszcze rozwadnia kupe. :roll:

Jak do mnie w zeszłym roku przyjechał Lemurek ze schronu z Łodzi to też kazano mi karmić Intensinalem i karmiłam, robale wybiliśmy miedzy czasie , ale biegunka nie mijała, bo miał bardzo pdorażnione jelitka i do tego podwyższone parametry trzustkowe. W którymś momencie po edukowaniu się w opisach karm weterynaryjnych postanowiłma spróbować saszetki Sensiviti i to okazało się strzałem w dziesiątkę. Dosyć szybko widać było, że kupki robią sie gęściejsze.
Za jakis czas zrobiłam eksperyment, bo bałam się, że to jest zbieg okolicznosci i przez 2-3 dniu znów dostał Intensiniala i znów kupki zrobiły sie rzadsze i to było widoczne. 8O
Widocznie Lemurka przewód nie tolerował Intensinala.

Ach a do jedzenia prze zdługi czas dostawał po 1/4 saszetki smekty i to dobrze chroni wyniszczone jelita.
Na wszelki wypadek miałam też Tianinal, ale juz go nie używałam skoro Sensivity+smekta miały takie dobre efekty. :D
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro paź 29, 2008 10:58

m-orsetti, dzięki za to KONKRETNIE :)

Kolejno:
- informacja o lnie napewno istotna, dziękuję,
- leków na własną rękę podawać napewno nie będę, ale masz rację, że to piszesz
- probiotyki można podać spokojnie, mój wet zawsze mówi, że to spokojnie i jak najbardziej, a i tak jak co to skoczę do lecznicy, żeby mi zamówili, więc pójdzie przez weta, chociaż nie mojego, bo on dzisiaj nieosiągalny
- wątek wbrew pozorom nagromadzenia sprzecznych wręcz ze sobą informacji wyrobił jakiś pogląd, co nie znaczy, że to wszystko naraz zastosuję, bo bym kota zabiła.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Śro paź 29, 2008 11:02

anka :1luvu:
Obrazek

Ruach

Od: Pt sty 05, 2007 8:40

Post » Śro paź 29, 2008 11:07

I jeszcze dopowiem, że smekta bardzo szybko działa, praktycznie w ten sam dzień już było widać, że zagęszcza biegunke. :roll:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro paź 29, 2008 11:08

Wiemy ,
że Aniu intensywnie myślisz jak Charliemu uratować życie...
I wybierzesz najwłaściwsze dla koteczka...

Aż się roześmialam, :lol:
bo faktycznie dostałaś tyle rad,
że żaden kot , by tego nie wytrzymał...
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Śro paź 29, 2008 11:10

kristinbb pisze:Wiemy ,
że Aniu intensywnie myślisz jak Charliemu uratować życie...
I wybierzesz najwłaściwsze dla koteczka...

Aż się roześmialam, :lol:
bo faktycznie dostałaś tyle rad,
że żaden kot , by tego nie wytrzymał...

No właśnie :lol:

Zmieniłam znowu tytuł, bo dzięki nagromadzeniu rad jakiś pogląd już mam i wielkie dzięki :)
Idę walczyć. No i pracować.

Anka

Post » Śro paź 29, 2008 11:10

AgaPap pisze:I jeszcze dopowiem, że smekta bardzo szybko działa, praktycznie w ten sam dzień już było widać, że zagęszcza biegunke. :roll:

To jest bardzo cenna uwaga... :roll:

kristinbb

Post » Śro paź 29, 2008 11:21

AgaPap pisze:A ja mogę zaświadczyć, że Intensinal niektórym kotom jeszcze rozwadnia kupe. :roll:

Jak do mnie w zeszłym roku przyjechał Lemurek ze schronu z Łodzi to też kazano mi karmić Intensinalem i karmiłam, robale wybiliśmy miedzy czasie , ale biegunka nie mijała, bo miał bardzo pdorażnione jelitka i do tego podwyższone parametry trzustkowe. W którymś momencie po edukowaniu się w opisach karm weterynaryjnych postanowiłma spróbować saszetki Sensiviti i to okazało się strzałem w dziesiątkę. Dosyć szybko widać było, że kupki robią sie gęściejsze.
Za jakis czas zrobiłam eksperyment, bo bałam się, że to jest zbieg okolicznosci i przez 2-3 dniu znów dostał Intensiniala i znów kupki zrobiły sie rzadsze i to było widoczne. 8O
Widocznie Lemurka przewód nie tolerował Intensinala.

Ach a do jedzenia prze zdługi czas dostawał po 1/4 saszetki smekty i to dobrze chroni wyniszczone jelita.
Na wszelki wypadek miałam też Tianinal, ale juz go nie używałam skoro Sensivity+smekta miały takie dobre efekty. :D

Z RC Sensitivity raczej bym była ostrożna.
Mój Myszkin po tej karmie ma potworne wymioty...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Śro paź 29, 2008 11:37

CoToMa, cenna była dla mnie rozmowa z p.Alą. Charliś miał początkowo twarde kupki, jadł wtedy trochę Intenstinala, trochę gerberka, no, i co istotne, dostawał enteroferment - czyli właśnie specyfik z grupy probiotyków. Potem wyszedł z klatki, zaczął jeść inne rzeczy, no i zaczęły się błotniste kupki. Czyli probiotyk to dobry kierunek. On prawdopodobnie żywiony był tak samo jak i pielęgnowany, czyli do doo.. . Może mieć w związku z tym wyjałowiony przewód pokarmowy. Mimo wszystko to jednak jakiś pseudo ale rasowiec, a nie dachowiec żyjący i odżywiający się byle jak z dziada pradziada i może być wrażliwszy z natury.

Anka

Post » Śro paź 29, 2008 12:59

Anuś, niech Ci jakaś lecznica sprowadzi enteroferment.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro paź 29, 2008 13:09

Charlis PSEUDO RASOWIEC? :evil: :evil:
Toc to najrasowszy pers pod sloncem i zrozumiale z wydelikaconym zoladeczkiem.

alysia

Od: Pt sie 17, 2007 21:56

Post » Śro paź 29, 2008 13:14

:lol: :lol: :lol: :lol:

przeciez widać,że rasowy...
najważniejsze,żeby był zdrowy...

kristinbb

Post » Śro paź 29, 2008 14:36

alysia pisze:Charlis PSEUDO RASOWIEC? :evil: :evil:
Toc to najrasowszy pers pod sloncem i zrozumiale z wydelikaconym zoladeczkiem.

No wiesz, rodowodu to on nie ma :wink:
Co nie znaczy, że nie jest kochanym persiulem :)

Anka

Post » Śro paź 29, 2008 16:12

Aniu-wiele razy miałam z moimi i nie moimi kotami kłopoty biegunkowe-najszybciej działa węgiel w kapsułkach +laremid-kapsułka "wsypana do mokrego i roztarta tabletka -wszystko razem wymieszane-działa b. szybko!
Tylko tego jedzonka nie za wiele-tylko tyle-by kocio zjadł od razu.
U moich podopiecznych po 2 dniach nie było biegunki.

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

[poprzednia][następna]