DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz. II/ Smutno...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 27, 2008 22:16

Anda pisze:A napisz więcej na co ten Zeel.
Bo mojego Wacka reumatyzm tez chwyta.

No Zeel jest właśnie na zmiany zwyrodnieniowe stawów.

A z Grzywkiem...tak sobie :?
Mam nawet jakieś niedzielne foty i może jutro je wstawię. Aaaa co tam...wstawię dzisiaj:

Niedzielna kociojoga

Obrazek

Dzisiaj byłam u wetki po lespewet i przy okazji zagaiłam o to wylizywanie się. Wetka kazała zrobić badania (mocznik i krea).
Powiedziała, że to może być od mocznika... :( Tym bardziej, że znowu prawie codziennie Grzywka puszcza pawie. Zwykle pod moją nieobecność...
Dzisiaj Grzywek dostał jakiś olej na futro, ma łykać ten lespewet i jakoś się umówimy na pobieranie krwi.
Ja łudzę się nadzieją, że on w zasadzie wylizuje się tylko w jednym miejscu (ale za to do żywego) - i jest to łokieć, oraz okolice więc może faktycznie staw go boli?

Kocias skrętas wylizanas

Obrazek

Obrazek

W zasadzie całe popołudnie się wylizywał. Posmarowałam go tym olejem ale dalej się lizał. Potem przemywałam mu to miejsce gorącą wodą z nagietkiem - bardzo mu się podobało ale jak przestałam znowu zaczął się lizać...
Miałam pomysł, żeby ubrać go w kaftan ale boję się, że zacznie świrować.
Na koniec

Grzywuś pełną gębą

Obrazek
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon paź 27, 2008 22:34

Jakie to śliczne stworzonko z Grzywusia.
Lek na stawy, zaciekawił mnie bo Punia tez ma problemy, muszę popytać wetkę (tylko na razie jej nie ma :evil: ) na razie masujemy Puni tylne nóżki :? ale kiepsko nam idzie.
Obrazek
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'

zunia

Od: Śro lut 15, 2006 11:55

Post » Pon paź 27, 2008 22:40

A stawy to wysiadaja przy Dnie a to jest od nerek chyba.

"Dna moczanowa

Dna moczanowa jest niejednorodną jednostką chorobową, charakteryzującą się występowaniem różnych kombinacji następujących objawów:

*
podwyższonego poziomu kwasu moczowego we krwi,
*
powtarzających się ataków ostrego zapalenia stawów, w których stwierdza się obecność moczanów w leukocytach i płynie maziówkowym,
*
występowania złogów moczanowych (tzw. guzków dnawych) w stawach i tkankach okołostawowych,
*
zajęcia nerek, z objawami uszkodzenia kłębuszków nerkowych, cewek, tkanki śródmiąższowej i naczyń nerkowych,
*
tworzenia się złogów moczanowych w drogach moczowych (kamica nerkowa moczanowa).

U każdego chorego dna może manifestować się jednym lub kilkoma z tych objawów, o różnym nasileniu. Może więc dominować postać stawowa. Choroba może przebiegać skrycie i objawić się niewydolnością nerek, wtórną do ich uszkodzenia przez złogi kwasu moczowego (tzw. nefropatia dnawa). Są też chorzy, u których wiodącym objawem są napady kolki nerkowej spowodowane kamicą moczanową.

Wspólnym mianownikiem wszystkich postaci dny jest tzw. hiperurykemia, czyli podwyższony poziom kwasu moczowego w surowicy. Jest to warunek konieczny do wystąpienia jakiejkolwiek postaci dny moczanowej. Nie zawsze natomiast podwyższony poziom kwasu moczowego prowadzi do wystąpienia dny. Tylko niewielka część pacjentów z hiperurykemią choruje na dnę. Należy zatem rozróżnić pojęcia: podwyższony kwas moczowy i dna moczanowa. "
:(
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Pon paź 27, 2008 22:56

Ciotko Ando, ciotka mnie nie dobija plis....
Grzywuś nie ma żadnych złogów ani guzków. To znaczy ma ale kręgosłupiczne zmiany zwyrodnieniowe.

Ciotka wymieni z łaski swojej ten artykuł powyżej na coś bardziej optymistycznego... :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon paź 27, 2008 23:17

Nie, no Punia ma problemy ze stawami ze względu na wiek, mniej ruchu, zanik mięśni :cry: ona ma takie chudziutkie nóżki tylne :cry:
mam nadzieje, że Grzywuś jest bardziej sprawny.

O, i ja tez proszę o coś bardziej optymistycznego.
Obrazek
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'

zunia

Od: Śro lut 15, 2006 11:55

Post » Wto paź 28, 2008 12:33

Jaki on jest piekny. Tylko co mu jest? Szkoda że am nie potrafi powiedziec. Grzywusiu martwisz mnie
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Wto paź 28, 2008 12:59

Iburg pisze:Jaki on jest piekny. Tylko co mu jest? Szkoda że am nie potrafi powiedziec. Grzywusiu martwisz mnie

Głównie to "jemu jest starość"...
Do tego chore nerki. Jakoś na dniach zrobimy badanie krwi to może się rozjaśni czy to od mocznika czy stawy go bolą...
Bo tak się pocieszam, że aptetyt Grzywusiowi dopisuje a przy mocznicy zwykle koty nie chcą jeść. Chociaż Różyczka też jadła jak smok a jak straciła apetyt - było już bardzo źle...
No i on rozlizuje w zasadzie tylko okolice łokcia..

Nie da się ukryć, że magiczne kciuki będą nam potrzebne.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto paź 28, 2008 13:01

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :1luvu:
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Śro paź 29, 2008 1:08

:(

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Śro paź 29, 2008 10:26

Na Tymczasach podpadłam, to SE zaglądam do Grzwsona :twisted: :twisted: :twisted:

I trzymam kciuki mooocnooo za zdrówko Grzyweczki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

I buziaki dla Pączka ogromne przesyłam ofkors :!:
Salsa Nexus*PL & Calisi Salicat*PL
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=158088
Stefan [*]
Henia [*]

oleska222

Od: Pon cze 09, 2008 14:20

Post » Śro paź 29, 2008 11:49

oleska222 pisze:Na Tymczasach podpadłam, to SE zaglądam do Grzwsona :twisted: :twisted: :twisted:

I trzymam kciuki mooocnooo za zdrówko Grzyweczki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

oleśka .......Ty się od MOJEGO Ponczka odpitol , ok ? Bo jeszcze tu se nagrabisz ..... :twisted: :wink:

Jak Grzywson ? Dalej sobie liże łokieć ?:(

Tiger_

Od: Czw sie 17, 2006 10:15

Post » Śro paź 29, 2008 11:58

Tiger_ pisze:
oleska222 pisze:Na Tymczasach podpadłam, to SE zaglądam do Grzwsona :twisted: :twisted: :twisted:

oleśka .......Ty się od MOJEGO Ponczka odpitol , ok ? Bo jeszcze tu se nagrabisz ..... :twisted: :wink:

8O :strach:
Ulala...zanosi się na łapoczyny czy cuś...

Ciotki... 8) Kisiel gotować :?: :mrgreen:

Tiger_ pisze:Jak Grzywson ? Dalej sobie liże łokieć ?:(

No liże...Wczoraj jakby trochę mniej, ale i tak wygląda to okropnie.
Nie liże jak siedzi u mnie na kolanach i go miziam, jak śpimy też nie liże.
No ale nie możemy cały czas albo spać albo się miziać. Niestety.
Ktoś musi latać do roboty i zarabiać pieniądz na miskę i inne ekscesy.

Może uda się dzięki siłom połączonym zrobić to badanie krwi w tym tygodniu.
M. mówiła, że takie "mocznicowe" lizanie to byłoby po całości bo to nie chodzi o to, że kota swędzi tylko, że mu niedobrze. I ona też obstawia bóle stawowe.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro paź 29, 2008 12:03

No ładnie, najpierw obraża mojego Wacława, a teraz tu się przyszła podlizywać do Ponczka. jaka ta młodzież teraz jest nietentego, naprawdę :roll: :twisted:
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Śro paź 29, 2008 12:18

Tiger_ pisze:

Jak Grzywson ? Dalej sobie liże łokieć ?:(

Twojego PONCZKA Tiger??? Ponczek nie był podpisany moja droga :twisted: :twisted: :twisted:
Salsa Nexus*PL & Calisi Salicat*PL
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=158088
Stefan [*]
Henia [*]

oleska222

Od: Pon cze 09, 2008 14:20

Post » Śro paź 29, 2008 12:54

Hmmmm..wygląda na to, że trzeba bedzie Pączka zaczipować, ogrodzić i podłączyć do prądu bo Ciotki gotowe są dzielić futro na jakby nie było wolno biegającym Sierściu... 8)

A tymczasem dla rozładowania bojowych nastrojów (zamiast kisielu) proponuję pozachwycać się Głównym Bohaterem wątku i docenić ponadprogramowe foty:

Ach jooooooooj....
Obrazek

Uwaga...jestem na celowniku...
Obrazek

Tak sobie przycupłem...
Obrazek
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]