Mordownia w Olkuszu - przekręt z 1% :[

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 21, 2008 13:38

Moja gmina ma z tym schronem umowę na wywóz bezpańskich zwierząt, wyłapali wszystkie psy jakie tu biegały, były nawet afery z podkradaniem psów, uwiązanych pod sklepem 8O
Często widzę tu "polujący" biały furgon z tego schronu, w towarzystwie Straży Miejskiej.
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Wto paź 21, 2008 13:57

:evil:
Obrazek
Obrazek

catalina

Od: Sob kwi 16, 2005 10:31

Post » Wto paź 21, 2008 14:40

Witam Panie

Tak wczoraj sie zastanawialam nad ta cala sprawa i....

Ja wiem ze powinnysmy sie informowac na bierzaco itp. Ale moze nie na forum. Dlaczego? Ten pan jezeli jest na tyle madry, albo ma madrych pomagierow na pewno sledza siec. Wiec to pozwoli mu dzialas.

NIe wiem jak to inaczej zorganizowac :/ zeby sie kontaktowac itp

co o tym myslicie?

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Wto paź 21, 2008 17:21

popieram pomysł Patii - na gazecie można zakładać fora prywatne i kontrolować dostęp - czyli czytają tylko Ci, których wpuści osoba, która założyła forum

malawaszka

Od: Pon maja 24, 2004 23:58

Post » Wto paź 21, 2008 18:07

harpia pisze:Moja gmina ma z tym schronem umowę na wywóz bezpańskich zwierząt, wyłapali wszystkie psy jakie tu biegały, były nawet afery z podkradaniem psów, uwiązanych pod sklepem 8O
Często widzę tu "polujący" biały furgon z tego schronu, w towarzystwie Straży Miejskiej.

czyli Hycel ma płacone od "głowy"! Dostarcza dużo zwierząt do schronu bo ma kase. A jak z adopcjami?? Powinno być przepełnienie. Albo w tym schronie jest "magia Nowego Roku", że połowa zwierząt zostanie wyadoptowanych. O ile się nie myle to podobnie było w Krzyczkach!
Brak opieki lekarskiej i wyżywienia robi też swoje.

Zgroza!

Mruczeek

Od: Sob kwi 19, 2008 10:35

Post » Wto paź 21, 2008 18:45

jest koszmarne przepełnienie - zagryzienia na porządku dziennym...

malawaszka

Od: Pon maja 24, 2004 23:58

Post » Czw paź 23, 2008 13:44

Hycel olkuski jeździ na każde zawołanie. Kiedyś przyjechał też do mnie i chciał mi zabrać psy z ogródka (5 tymczasów + 3 moje były akurat "na stanie"). Sąsiedzi podobno donieśli, że mam psy do oddania.

Z gmin: Chrzanów, Libiąż, Trzebinia może hycla wezwać każdy. Nie kontroluje tego żaden UM ani policja, nie ma informacji gdzie i kiedy złapany był jakiś pies.

Do naszej fundacji zgłaszają się ludzie, których psy odwieziono do Olkusza, a które zniknęły stamtąd (przed upływem "kwarantanny" 2 tygodniowej) lub nie są w stanie ich odzyskać, bo nie są wogóle wpuszczani na teren.

Był przypadek, że 3 tygodnie w schorosniku spędził pies w obroży i z adresówką do niej przyczepioną...
Fundacja Pro Animals - Na Pomoc Zwierzętom
www.proanimals.org

Ulaa

Od: Pt wrz 15, 2006 13:11

Post » Sob paź 25, 2008 19:31

malawaszka pisze:popieram pomysł Patii - na gazecie można zakładać fora prywatne i kontrolować dostęp - czyli czytają tylko Ci, których wpuści osoba, która założyła forum

czy to już funkcjonuje??

Mruczeek

Od: Sob kwi 19, 2008 10:35

Post » Pon paź 27, 2008 10:36

ja przeprasza, ale się wtrącę - uważajcie proszę na forum jakiej gazety piszecie. Bo prasa tez niestety współpracuje - nie zawsze, ale czasami - z politykami, z mafią. Nawet te tytuły, które bardzo dobrze się kojarzą. Niestety :(

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Wto paź 28, 2008 20:03

Przepraszam za milczenie, ale brak czasu nie pozwala mi zbyt często wrzucać informacji. Ten wątek miał być w założeniu apelem do osób, które mogą udzielić jakichkolwiek informacji na temat tego potwornego miejsca oraz miejscem spotkania dla tych, które będą chciały i spróbują podjąc jakieś kroki w kierunku nagłośnienia tego tam się dzieje.
Ze względów wymienionych w poprzednich postach nie dzielimy się tu informacjami dot. konkretnych działań (na których ewentualne efekty z pewnością trzeba będzie jeszcze poczekać).
Kontaktujemy się za pomocą prywatnych maili i telefonów, otwieranie kolejnych wątków (z różnych względów) na ten moment nie ma po prostu sensu.
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Pon lis 17, 2008 13:01

Info z dziś z jednej z krakowskich gazet - nie wiem której, bo dostałam to mailem:

Kto weźmie psy?
Nadal nie wiadomo, kto w przyszłym roku zajmie się bezpańskimi psami i kotami z terenu miasta i gminy Olkusz.
Władze miasta unieważniły ostatnio przetarg, w którym miano wybrać firmę, która zajmie się bezdomnymi zwierzętami. Powód? Nikt się nie zgłosił na przetarg. A do końca roku zostało nieco ponad miesiąc. Czy uda się w tym czasie znaleźć firmę, która zaopiekuje się czworonogami bez domu?

Podobny przetarg zorganizowany w ub. roku spalił na panewce i ostatecznie władze Olkusza w trybie zamówienia z wolnej ręki podpisały umowę z właścicielem olkuskiego schroniska na Sikorce. Ustalono w niej kwotę 42 tys. zł rocznie przyjmując, że w schronisku będzie się znajdowało 100 psów.

Właściciel schroniska po zgłoszeniu przez Straż Miejską, Policję lub pracownika magistratu ma obowiązek wyłapywać bezdomne zwierzęta z terenu miasta i gminy Olkusz oraz utrzymywać je w schronisku. Ma także starać się przekazywać bezdomne zwierzęta nowym opiekunom, prowadzić rejestr wykonywanych zabiegów weterynaryjnych oraz informować gminę o przekazaniu zwierzęcia do adopcji. Rokrocznie do schroniska trafia kilkaset bezpańskich psów. Ponad 200 z nich znajduje nowych właścicieli.

(SYP)

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Pon lis 17, 2008 13:17

No i co robić??? Może pojdziemy na przetarg??
Obrazek
Obrazek

catalina

Post » Pon lis 17, 2008 13:23

Przetargu nie będzie - bo to by zaszkodziło czyimś interesom ...

Smierdząca sprawa.
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Pon lis 17, 2008 13:38

:evil: jak zwykle
Obrazek
Obrazek

catalina

Post » Pon lis 17, 2008 13:46

Wiadomość jest Dziennika Polskiego

Jak się ktoś zgłosi przetarg musi być. Ale wiadomo jak to jest z przetargami. Stawka 420 zł za psa rocznie jest jedną z niższych w kraju (są miejsca, gdzie sięga 1000 zł). Poza tym z tekstu wynika, że gość jest właścicielem schronu, więc ktoś nowy musiałby dysponować pomieszczeniami, albo je na cito (pewnie za własne pieniądze) wybudować.
A swoją drogą warto by się zapoznać z warunkami przetargu...

Edit: próbowałam je znależć na stronie Olkusza Nie udało się. za to mam link do strony schronu http://www.schronisko.olkusz.prv.pl/

Obejrzyjcie galerię zdjęć - toż to sanatorium nie schronisko :evil:

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

[poprzednia][następna]