EPO podane..mija czas, juz dwa lata Marchewuniu [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 11, 2008 16:22

Wskazania
Alusal stosuje sie w chorobie wrzodowej zoładka i dwunastnicy oraz w stanach zapalnych błony sluzowej zoładka połaczonych z nadkwasnoscia oraz w objawowym leczeniu refluksowego zapalenia przełyku.
Jedna tabletka zawiera 500 mg glinu oraz substancje pomocnicze sacharoza skrobia ziemniaczana steryninian magnezu talk olej parafinowy zelatyna

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Czw wrz 11, 2008 16:31

Znalazłam taką informację.

Wynika z tego, że przy przewlekłej niewydolności nerek można stosować ten lek, ale niezbyt długo.

Na ulotce piszą o ostrej.

Tylko tu właśnie pytanie - czy to jest jeszcze ostra czy już przewlekła?
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Czw wrz 11, 2008 16:40

Trudno to teraz powiedziec......własciwie wszystkie objawy jakie kot miał od rozpoznania to wszystkie parametry w normie czyli morfologia watroba tylko kreatynina wysoka i mocznik wskazywały na ostra odmiane choroby. Ale w tej chwili po pieciu prawie tygodniach z pogarszajacymi sie wynikami to juz sama nie wiem

aga9955

Post » Czw wrz 11, 2008 16:44

Tylko ze fosfor ma ponad norme i wapn tez bo fosfor ma 10,8 a wapn 8,4
czyli tylko potas był w normie przy ostatnim badaniu ale podejrzewam ze to tylko dlatego ze jest suplementowany w kroplowkach:( z tego co czytam i z tego co Piszecie to fosfor nie pozwoli nam zbic kreatyniny a co za tym idzie mocznika ktory ja truje i rozwala nam wszystko poczawszy od watroby skonczywszy na serduchu za moment.....

aga9955

Post » Czw wrz 11, 2008 17:05

No fosfor musi być zbity. W wielu miejscach podają, że Alusal jest dobry na szybkie zbijanie fosforu przy niewydolności nerek, byle tylko nie stosować go zbyt długo.
Moja wetka też o tym mówiła. O tym albo o Alugastrinie.

Nie wiem, czy jest jakiś inny sposób?

A jak się czuje dzielny kot, co drze ryja, je i pije? :)

EDIT: Nie ma znaczenia, jeśli potas jest sztucznie utrzymywany w normie. Teraz ważne jest, że udaje się go utrzymać.. Jak już wszystko będzie opanowane, to sam się będzie trzymał :wink:
Ostatnio edytowano Czw wrz 11, 2008 17:07 przez galla, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

galla

Post » Czw wrz 11, 2008 17:05

Kota znowu spi. Ale zmienia pozycje przeciaga sie i ziewa na potege....Nie ma zadnych drgawek czy skurczy miesni.....oddycha spokojnie i normalnie. Myje sie po jedzeniu nie mlaska nie wymiotuje nie sprawia wrazenia zeby jej cos sprawiało bol czy dyskomfort. Ale spiaca jest jak smok wawelski. Jak ziewneła to podniebienie rozowe dobrze ukrwione jezy mocno rózowy, troche białego nalotu.....nie smierdzi amoniakiem....

aga9955

Post » Czw wrz 11, 2008 17:06

[quote="aga9955"]Kot wstał:) kot je i pije:) kot dostał alusal i kot zrobił siooooookot ma zywe oczka i kot drze ryja[/quote
Strrrasznie się cieszę z tych żywych oczek i darcia ryja-niech tylko zdrowieje!!!
Za każdym razem kiedy wchodze na Twój wątek-boję się ,żeby się nie pogorszyło,teraz trzymam mocne kciuki,żeby Marcheweczka wyszła z tego doła :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Czw wrz 11, 2008 17:09

aga9955 pisze:Kota znowu spi. Ale zmienia pozycje przeciaga sie i ziewa na potege....Nie ma zadnych drgawek czy skurczy miesni.....oddycha spokojnie i normalnie. Myje sie po jedzeniu nie mlaska nie wymiotuje nie sprawia wrazenia zeby jej cos sprawiało bol czy dyskomfort. Ale spiaca jest jak smok wawelski. Jak ziewneła to podniebienie rozowe dobrze ukrwione jezy mocno rózowy, troche białego nalotu.....nie smierdzi amoniakiem....

I dobrze.
Spać może jej się chcieć dodatkowo po tych codziennych przeżyciach weterynaryjnych. Niestety. Koty to trudni pacjenci również ze względu na to stresowanie się.

A jak futro? Nastroszone nadal, czy się już panna przylizała z deczka?
Obrazek

galla

Post » Czw wrz 11, 2008 17:15

Futro wylizane i nie sterczy....Moze ta kroplowka podskorna ja boli juz...ona jest taka chuda ze nie ma gdzie kłuc. Jak leci kroplowa to ona tak rzuca skora i bije mnie ze mam wrazenie ze bardzo ja to boli. Potem jest nastroszona przez jakis czas i myje sie juz w samochodzie. Nie mowiac o tym ze jak jedziemy to zawsze sie zesiusia na potege w kontener i jest zła jak osa bo nie moze sie nijak ułozyc tylko siedzi bo jej siki sa dla niej strasznie be i nie lezy sie w tym co sie zesikało:(
Mysle ze zabiegi u weta sa juz w tej chwili bardzo stresujace i bolesne....
Siusiu zrobiła i to mysle ze ze 100 ml na bank. Kroplowki dostała 130 ml wiec poczekam az wysika reszte i pojedziemy do kliniki. Rozwazamy badanie krwi w sobote szczegolnie morfologia nas interesuje bo chcemy właczyc erytropoetyne. Zbadamy tez poziom zelaza i w bedziemy suplementowac. Ale to odległe plany. Dla mnie nastepny dzien jest wielka niewiadoma.....:(

aga9955

Post » Czw wrz 11, 2008 17:18

Aga ja zielona jestem, ale zaglądam, czytam i cały czas bardzo mocno zaciskam kciuki za Marcheweczkę :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Czw wrz 11, 2008 17:22

aga9955 pisze:Wskazania
Alusal stosuje sie w chorobie wrzodowej zoładka i dwunastnicy oraz w stanach zapalnych błony sluzowej zoładka połaczonych z nadkwasnoscia oraz w objawowym leczeniu refluksowego zapalenia przełyku.
Jedna tabletka zawiera 500 mg glinu oraz substancje pomocnicze sacharoza skrobia ziemniaczana steryninian magnezu talk olej parafinowy zelatyna

Te dodatku to niepotrzebne.
Ja mojemu daje aluminum hydroxide, na opakowaniu , ktorego jest napisane , ze jest dla ludzi z chorymi nerkami przy stosowaniu dializ. Tak sobie pomyslalam , ze moznaby zapytac w szpitalu gdzie robia dializy czy mozna gdzies dostac alumin hydroxide bez dodatkow i w formie proszku, a nie tabletek (moj jest w kapsulkach i latwo sie mierzy)

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Czw wrz 11, 2008 17:25

Amika6 pisze:Aga ja zielona jestem, ale zaglądam, czytam i cały czas bardzo mocno zaciskam kciuki za Marcheweczkę :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Ja też nie wiem... :oops: Ale trzymam...miałam 4 lata temu nerkowego Wicusia a dziś nie wiem w ogóle o czym mowa...to dobrze że wszystko idzie do przodu w tej weterynarii...Kciuki za marcheweczkę! :ok:
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Czw wrz 11, 2008 17:25

AlkaM - o Alusalu piszą, że nie należy go długo stosować ze względu na możliwość zatrucia glinem, a nie ze względu na dodatki...

Aga - może można u Was gdzieś kupić podkłady, które można włożyć do transportera, i które wchłoną te siuśki? Podkłady są lepsze od kocyka, bo lepiej wchłaniają i nie jest tak mokro i paskudnie w transporterze wtedy.

Spróbuj też te siuśki na badanie złapać.
Obrazek

galla

Post » Czw wrz 11, 2008 17:36

poszukam apteki ktora ma labolatorium i robi leki na zamowienie. Aluminium hydroxide jest składnikiem wielu lekow robionych na zamowienie wiec moze nam sprzedadza sam proszek.

aga9955

Post » Czw wrz 11, 2008 17:39

galla pisze:AlkaM - o Alusalu piszą, że nie należy go długo stosować ze względu na możliwość zatrucia glinem, a nie ze względu na dodatki...

.

Oczywiscie, ze truje jezeli sie go nieodpowiednio stosuje. Stosawac go mozna go dlugo jezeli dawki sa odpowiednio wyliczone. Dr Nogode opracowal protokol podawania go kotom z PNN, ktory jest scisle przestrzegany prze wetow w USA. Ja znam koty, ktore otrzymuja alumnii hydroxide w karmie od lat.

Weterynarze tzw holistyczni przypisuja rowniez zmielone kurze skorupki do podawnia w karmie. I chociaz jest to tez wapn, ale ponoc nie podnosi poziomu wapnia krwi tak jak Ipakitine.
Ostatnio edytowano Czw wrz 11, 2008 17:40 przez AlkaM, łącznie edytowano 2 razy

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

[poprzednia][następna]