Gdańsk:potrzebny dom tymczasowy dla kilku kotek po sterylce

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 11, 2008 16:24

rambo_ruda pisze:Magomi, ja mam taką prośbę do ciebie. Czy mogłabyś (w miarę możliwości oczywiście) cyknąć tym maluchom fotki do ogłoszeń? dla buraski mam pomysł na domek, dziś chyba pójdę pertraktować z ewentualną przyszłą właścicielką. Natomiast czarnuszkowi zdecydowanie porobię ogłoszenia, może ktoś się zakocha.

i uf, jak dobrze że tą starszą burasię zgarnęliśmy! niedługo by biegało kolejne stadko małych kulek :(

Rambo_ruda. Wielkie podziękowanie za szukanie domków dla małej buraski i czarnej Izis.
Waldemar Turek
ObrazekObrazekObrazek

Waldemar

Od: Śro lip 12, 2006 22:34

Post » Czw wrz 11, 2008 17:09

Byłam na konsultacji u mojego weta...
Ponoć oko pęknięte, wylało się i wypadła rogówka. Do usunięcia. Zakraplać zalecanymi lekami można, ale i tak oko do wycięcia i rada, że lepiej zrobić to jak najszybciej, żeby uniknąć głębszego zakażenia i ewentualnych powikłań, a także bólu kotce.

Jako że na Elbląskiej zalecali zakraplanie, a potem operację lub nie, a nasze dwie wetki były od razu za usunięciem, pojechaliśmy do jeszcze jednego weta :roll:

Tam wetka stwierdziła, że oko niesprawne, ale z wycinaniem nie ma się co spieszyć. Na razie mamy zakraplać i jest szansa, że oko się "wyleczy" (wygoi się to co może, ale samo oko będzie dalej wyglądało tak jak wygląda), chyba że odpadnie rogówka, a wtedy od razu operacja.

W opiniach było 2:1, więc na razie zakraplamy i zobaczymy czy coś się będzie działo ;)

Uwaga!
Po powrocie z Izis do domu w kuwecie znalazłam piękną, dorodną kupę :lol: Nie wiem tylko czyja to :?
Obrazek

Magomi

Od: Wto maja 06, 2008 11:48

Post » Czw wrz 11, 2008 17:38

Troszkę fotek:)

Mała buraska (ciężko jej zdjęcia robić, bo wierci się strasznie :P)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Duża, która nie wiem czy zeszła z tego parapetu od rana ;)
Obrazek Obrazek

Małej Izis na razie nie robiłam, bo zmęczona wizytami u wetów poszła pod szafkę spać ;)
Obrazek

Magomi

Post » Czw wrz 11, 2008 17:49

Albo te koty są śliczne,albo Magomi retuszuje zdjęcia.Oczkiem trochę się martwię,ale nawet bez oczka Izis będzie cudna,tylko żeby jej nie bolało.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw wrz 11, 2008 17:58

słuchajcie, czyj numer dawać na ogłoszeniach? magomi, może twój? kicie u ciebie, to ty najwięcej będziesz umiała o nich powiedzieć.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Czw wrz 11, 2008 18:05

Są śliczne :!: :flowerkitty:
ewar pisze:tylko żeby jej nie bolało.

To mi przypomniało... ta wetka, u której byliśmy na końcu, przed wydaniem opinii na temat oka, spytała czy jest mała "zadowolona". Dopiero jak się dowiedziała, że zachowuje się jak normalny kociak, powiedziała, że nie trzeba operować :) Więc możliwe, że skoro nie jest apatyczna, znaczy, że oko nie sprawia jej jakiegoś strasznego dyskomfortu i bólu :)
Obrazek

Magomi

Post » Czw wrz 11, 2008 18:08

rambo_ruda pisze:słuchajcie, czyj numer dawać na ogłoszeniach? magomi, może twój? kicie u ciebie, to ty najwięcej będziesz umiała o nich powiedzieć.

O nich tak, ale o formalnościach nie mam zielonego pojęcia :oops:
Obrazek

Magomi

Post » Czw wrz 11, 2008 18:15

Możecie mi nie wierzyć,ąle tam nie było tak umaszczonych kotów.To było w lipcu,kiedy tam byłam.Bure,całe czarne i biało-pręgowana z chorą łapką.I jeden marmurek.Gdzie one były wtedy?

ewar

Post » Czw wrz 11, 2008 18:23

może jeszcze u którejś kici w brzuchu?
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia

rambo_ruda

Post » Czw wrz 11, 2008 18:24

Magomi pisze:
rambo_ruda pisze:słuchajcie, czyj numer dawać na ogłoszeniach? magomi, może twój? kicie u ciebie, to ty najwięcej będziesz umiała o nich powiedzieć.

O nich tak, ale o formalnościach nie mam zielonego pojęcia :oops:

dawaj, o formalnościach pomyślimy później.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia

rambo_ruda

Post » Czw wrz 11, 2008 18:30

Kicie sliczne, a buraska bardzo podobna do ineczki,której tez szukam domku!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Czw wrz 11, 2008 20:55

Duża bez zmian ;) Ożywia się znacznie na czas jedzenia :)
Obrazek

Maluchy – szaleństwo czas zacząć (gdyby zdjęcia mogły oddać wszystko… :roll:)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Oczko Izis zaczyna wyglądać coraz straszniej. Pewnie dlatego, że opuchlizna schodzi i coraz bardziej oczko jest „otwarte” i widać rogówkę. Boję się, że np. w trakcie zabawy zahaczy o nią czymś i oczko się wyleje całkowicie :( Jej to nie przeszkadza, ale ja nie wiem czy taka zmiana to dobrze czy źle.
Obrazek Obrazek Obrazek to rozmazane, ale tu najlepiej widać, że to wystający balonik :(
Trochę brudne to stworzonko, ale prosto z podłogi podniesione było, a dosyć długo się na niej walało :oops: :lol:
Obrazek

Magomi

Post » Czw wrz 11, 2008 21:30

Nie wygląda to ładnie,ale może kropelki zaczynają działać i jest taka reakcja?Kiedy ma to zobaczyć wet?A jakie imię ma ta bura(?)mała? Jest przepięknie umaszczona.Magomi,masz jakiś pomysł jak ją nazwać?

ewar

Post » Czw wrz 11, 2008 22:57

Dobra wiadomość:
Duża zeszła z parapetu i zaczęła niańczyć Izis :D Teraz razem śpią w kartoniku :)

Zła wiadomość:
Mała buraska rozerwała jednego szwa :( Jak na razie nie widać żadnych wycieków krwi, więc może już się jako tako zrosło.

Jutro idziemy do weta po coś na pchły, to poprosimy od razu o kontrolę cięcia.
ewar pisze:Nie wygląda to ładnie,ale może kropelki zaczynają działać i jest taka reakcja?Kiedy ma to zobaczyć wet?A jakie imię ma ta bura(?)mała? Jest przepięknie umaszczona.Magomi,masz jakiś pomysł jak ją nazwać?

Wet ma zobaczyć za tydzień, czyli w środę.
Mała imienia jak na razie nie ma. Mi do głowy tylko jedno imię na razie przychodzi - Rana :twisted:, bo mała ma strasznie ostre pazurki i nie może przestać ich używać :roll: - nie ważne czy to zabawa, czy pieszczoty :roll: Ona w ogóle "najdziksza" z nich. Warczy na Dużą, a odkąd Duża żyje w zgodzie z Izis, to na nią też :( Może ją drażni ta ranka i dlatego tak się zachowuje...
Obrazek

Magomi

Post » Czw wrz 11, 2008 23:49

Jestem pod wrażeniem opieki, jaką trzy koteczki otrzymały u Magomi i jej narzeczonego. Dostały szansę na nowe życie. Warto pomyśleć, szukając im domu, że mała buraska we wtorek mało nie została rozjechana przez pociąg.
Magomi. Pamiętaj po powrocie od weterynarza, podać mi swój numer konta w banku na pw. Zwrócę pieniążki za odpchlenie całej trójki. Z tym szwem to chyba nic poważnego. Martwi mnie oczko czarnuszki, choć podobnie jak Ewar sądzę, że to efekt podawania kropelek. Zakładając, że leczenie jest prawidłowe, rezultat jest wkalkulowany. Tż. Magomi rozmawiał z lecznicą "Amicis" przy ul. Elbląskiej telefonicznie. W przypadku konieczności wycięcia Izis oka, koszt zabiegu wyniesie ok. 150 zł. Mamy nadzieję, że leczenie ustabilizuje stan oczka na tyle, że do zabiegu nie dojdzie. Jej sterylizacja jest już opłacona.
Rozmawiałem dzisiaj z p. Bożeną z Kuźnicy. Ona chciała przekazać podziękowania wszystkim osobom angażującym się w pomoc kotkom z jej okolicy. Obok torów pozostały cztery sztuki. Po obejrzeniu ich z bliska p. Bożena twierdzi, że wszystkie są samiczkami. W lecznicy przy ul. Elbląskiej w Gdańsku zapowiedziałem już sterylizację trzech kolejnych kotek w przyszłym tygodniu. Muszę oczywiście z odpowiednim wyprzedzeniem ustalić dokładny termin zabiegów.
Rambo_ruda. Pojedziecie jeszcze raz po koteczki do Kuźnicy w nadchodzący wtorek?
Sylwi@. Możesz w nadchodzącym tygodniu wziąć pod swoją opiekę dwie lub trzy kotki po sterylizacji na 7-10 dni?

Pilnie potrzebny dom tymczasowy lub stały dla 5 miesięcznej buraski z Półwyspu Helskiego. Mamy tydzień na znalezienie domku dla niej. Czarna Izis też szuka domku w nieco późniejszym terminie.
Waldemar Turek
ObrazekObrazekObrazek

Waldemar

Od: Śro lip 12, 2006 22:34

[poprzednia][następna]