EPO podane..mija czas, juz dwa lata Marchewuniu [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 09, 2008 1:49

AlkaM pisze:
galla pisze:
AlkaM pisze: Krolowki dozylne tylko nieznacznie obnizaja ilosc czerwonych cialek i hematokrytu w wynikach morfologii, ale w rzeczywistosci ilosc fizyczna czerwonych cialek nie zmniejsza.

Ale AlkaM - przecież to czysta chemia. Co z tego, że liczba erytrocytów jest taka sama, skoro zmniejsza się ich stężenie w jednostce objętości? Przecież wyniki podawane są w jednostkach objętości, a nie ogólnie, w całym krwiobiegu.
Jeśli łyżeczkę soli rozpuścimy w szklance wody, a potem dodamy do tego drugą szklankę wody, to liczba cząsteczek NaCl się nie zmieni. Ale ich stężenie zmniejszy się dwukrotnie. I jeśli wodę będziemy dodawać szybciej niż sól, to stężenie będzie spadać cały czas.

Idac tym tokiem rozumowania, wystarczy kota odwodnic, krew sie zagesci i otrzymamy duzo lepsze wyniki morfologiczne

Alka, odwodnienie kota, a płukanie go kroplówkami w celu pozbawienia związków toksycznych, to chyba całkiem co innego..
Tak mi się zdaje jednak, mimo, że może nie mam takiej wiedzy, jak Ty.
Sama już nic nie wiem, bezsilność mnie dobija...
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Wto wrz 09, 2008 2:08

Ze strony Vetservis o anemii spowodowanej PNN:
Leczenie niedokrwistości (anemii)
.....   Dodatkowym czynnikiem pogłębiającym anemię, może być krwotoczne, wrzodziejące zapalenie żołądka, do którego dochodzi na skutek działania dużych ilości mocznika. Powstaje sytuacja, w której krwinki czerwone nie tylko są produkowane w znikomych ilościach, ale także są regularnie tracone do przewodu pokarmowego.
   Leczenie anemii obejmuje:

podawanie preparatów żelaza oraz witamin z grupy B (zwykle w iniekcji podskórnej),
podawanie leków osłaniających błonę śluzową żołądka i hamujących krwawienie (famotydyna, sukralfat),
podawanie sztucznej, ludzkiej erytropoetyny (HuEPO) lub jej pochodnej, darbepoetyny alfa,
podawanie preparatów anabolicznych (Nandrolon - preparat Deca-Durabolin)

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Wto wrz 09, 2008 2:24

No, to faktycznie może być problem, bo ten brak apetytu trwa już długo..

Ale ona trochę je, czy w tym przypadku nie było by wymiotów, złych wyników wątrobowych?

anna57

Post » Wto wrz 09, 2008 2:45

AlkaM pisze:
3/Mycoplasma haemofilis – pasozyt, zyjacy na powierzchni czerwonych cialek krwi kota. Przenoszony przez pchly, kleszcze i komary . Analiza PCR jest najlepsza metada wykrycia pasozyta. Zabija go tetracyklyna i doksycyklina. Choroba ujawnia sie najczesciej u kotow z bialaczka, rakiem i ropniami. Zalecenie: nastepna transfuzja i zwiekszenie EPO do 100 jednostek na kg kota i przede wszystkim stwerdzenia powodu utraty czerwonych krwinek

Ona dwa miesiące temu miała okropnego ropnia, usuwany był operacyjnie...

anna57

Post » Wto wrz 09, 2008 2:49

Idę spać, bo zwariuję za chwilę :(

anna57

Post » Wto wrz 09, 2008 2:51

Dziewczyna z forumo anemii u kotow wytlumaczyla mi problemy z ukladem pokarmowym i potencjalnym krwawiem przy PNN. Uznaje sie, ze krwawienie z zoladka wystepuje wtedy kiedy stosunek poziomu kreatyniny do mocznika jest wieksszy niz 20. Czyli przy kreatyninie 7 mocznik wyzszy niz 140 sugeruje krwawienia z zoladka. Im wieksza roznica w stosuku kreatyniny do mocznika tym wieksze prawdopodobienstwo krwawienia.
Na poziom mocznika wplywa ilosc bialka w "pokarmie" . Krew zawiera bialko i jezeli dostaje sie do jelit jest przez nie trawiona jak bialko. Stad mocznik idzie w gore.

Nadmiar kwasow zaladkowych przy PNN jest spowodowany tym, ze chore nerki nie sa w stanie usunac hormonu gastrin (moze jest innaczej po polsku ???) . Hormon ten stymuluje produkcje kwasow zoladkowych. Kiedy zapotrzebowanie na zwiekszenie kwasow zoladkowych mija, nerki powinny gastrin usunac. Nie sa w stanie tego zrobic i gastrin nadal stymuluje zoladek do produkcji kwasow solnych, non-stop.

AlkaM

Post » Wto wrz 09, 2008 2:59

anna57 pisze:
AlkaM pisze:
3/Mycoplasma haemofilis – pasozyt, zyjacy na powierzchni czerwonych cialek krwi kota. Przenoszony przez pchly, kleszcze i komary . Analiza PCR jest najlepsza metada wykrycia pasozyta. Zabija go tetracyklyna i doksycyklina. Choroba ujawnia sie najczesciej u kotow z bialaczka, rakiem i ropniami. Zalecenie: nastepna transfuzja i zwiekszenie EPO do 100 jednostek na kg kota i przede wszystkim stwerdzenia powodu utraty czerwonych krwinek

Ona raczej krwawi z zoladka stad utrata czerwonych krwinek. Ja bym te inne hipotezy na razie odpuscila

AlkaM

Post » Wto wrz 09, 2008 3:07

AlkaM pisze:
anna57 pisze:
AlkaM pisze:

Ona raczej krwawi z zoladka stad utrata czerwonych krwinek. Ja bym te inne hipotezy na razie odpuscila

W takim razie jakie badania należy zrobić w tym kierunku?
Bo już nic nie wiem...
Nie wiem, czy polscy weci mają takie mozliwości :roll:

anna57

Post » Wto wrz 09, 2008 3:13

anna57 pisze:
AlkaM pisze:
anna57 pisze:
AlkaM pisze:

W takim razie jakie badania należy zrobić w tym kierunku?
Bo już nic nie wiem...
Nie wiem, czy polscy weci mają takie mozliwości :roll:

Ja bym ja leczyla pod katem krwawienia z ukladu pokarmowego (szybka utrata czerwonych krwinek po transfuzji i stosunek kreatyniny do moczniak na to wskazuja). Dalabym najsilnieszy lek wstrzymujacy produkcje kwasow jezeli wet sie zgodzi. Wydaje sie , ze Omeprazole (lek z grupy inhibitorow pompy protonowej) tez przypisuje sie kotom i psom. Ja sama go bralam i moge zaswiadczyc, ze ten lek dziala cuda jezeli chodzi o produkcje kwasow zaladkowych, przynajmniej w przypadku ludzi.
I powinna dostawac tez sukralfat, ktory dziala tak bandaz w zoladku.

AlkaM

Post » Wto wrz 09, 2008 5:12

Od razu po przebudzeniu dopadłam kompa-co z Marcheweczką-jakie plany-co zadecydowane?

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Wto wrz 09, 2008 8:03

Trzymam kciuki!
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto wrz 09, 2008 9:03

Wszystko sie zgadza ona ma twarde czarne stolce....krwawi do przewodu pokarmowego. Zaraz bedziemy działac...czekam na reszte wynikow i bedziemy podejmowac decyzje co dalej.

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Wto wrz 09, 2008 9:10

Może uda sie pohamować krwawienie.
Moja Puma niedawno chorowała. Miała anemię i krwawienia wewnętrzne.
Na szczęście w porę udało się zadziałać...

Trzymam kciuki!!!
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto wrz 09, 2008 9:12

bedziemy działac....jezeli uda sie zatamowac krwawienie to mozemy zaczac ja porzadnie płukac.....jakie leki na zatrzymanie krwawienia dostawała twoja Puma?

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Wto wrz 09, 2008 9:13

aga9955 pisze:bedziemy działac....jezeli uda sie zatamowac krwawienie to mozemy zaczac ja porzadnie płukac.....jakie leki na zatrzymanie krwawienia dostawała twoja Puma?

Vitacon w zastrzykach

Edit: o ile dobrze pamiętam co 8 godzin
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

[poprzednia][następna]