Kot bengalski to żywy, aktywny zwierzak, bardzo "gadatliwy". Kot wydaje z siebie mnóstwo dźwięków, zależnie od okazji jest to warczenie, miauczenie, ćwierkanie, gruchanie, itd. Bengal jest kotem bardzo inteligentnym, można go nauczyć wielu sztuczek (nawet otwierania drzwi lub odkręcania kurka w umywalce).
Jest jedną z niewielu ras kotów, które pozwalają się wyprowadzać na spacer na smyczy. Do swojego opiekuna przywiązują się bardzo mocno i lubią mu wszędzie towarzyszyć. Hodowcy nazywają swoje bengale "koto-psami", gdyż zwierzaki te posiadają wiele psich cech - przybiegają na wołanie, aportują, witają pana w progu mieszkania, wychodzą na spacery, itp.
Bengale są odważne, wesołe, ale obcych traktują z rezerwą. Są tolerancyjne w stosunku do innych zwierząt, nie są konfliktowe. Nie boją się wody, a wręcz przeciwnie - zdarza im się kąpać w wannie z właścicielem. Wbrew obiegowej opinii, nie są to koty agresywne. Dobrze wychowany od kociaka bengal nie ma w sobie cienia agresji.
W skrocie:
- żywe, ale jednocześnie zrównoważone psychicznie koty
(No żywy to on wyjatkowo jest
)
- czasem bywają bardzo „gadatliwe” wydając mnóstwo różnych dźwięków ( miauczenie, gruchanie, warczenie)
(juz pisalam dzisiaj ze moj to miauczy na potege, cmoka tez jakby dawal buziaka, ale nie wiem co to znaczy
)
- są bardzo INTELIGENTNE
(w wieku 2.5 tygodnia sam jadl z miski i robil w kuwetke
)
Można nauczyć je wielu rzeczy (spacery na smyczy, wracanie na wołanie, otwieranie drzwi, picie wody z kranu itp)
-czekają przy drzwiach i witają się, lubią pieszczoty i „rozmowy” z panem. Są to takie „koto-psy”.
(jak cos do niego mowie to on mi odmialkuje jakby odpowiadal
)
- są odważne, towarzyskie i ciekawskie.
(wszedzie wlezie
)
- nie boją się wody, a nawet chętnie bawią się w niej lub kąpią
(kapie sie w misce z woda psa:P)
- umieją współżyć z innymi zwierzętami
(przyklad - z moja sunia)
- kotki są wspaniałymi matkami (
a tego stwierdzic nie moge
)
- bardzo zwinne i szybkie w porównaniu z innymi kotami
(wlezie na najwyzsze polki - agula - pamietasz jak wczesnie wlazil na lozko i z niego zeskakiwal
)
[link=http://www.suwaczek.pl/][image noborder]http://www.suwaczek.pl/cache/eac1b196ae.png[/image][/link]