Jejku, one sa takie piękne. Czarnidła najwspanialsze.
Szkoda,ze jestem tak daleko, wzięłabym kilka na tymczas połączony ze sterylkami, najlepiej te najstarsze,na które już nie ma tylu chętnych/
Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
kordonia pisze:Jejku, one sa takie piękne. Czarnidła najwspanialsze.
Szkoda,ze jestem tak daleko, wzięłabym kilka na tymczas połączony ze sterylkami, najlepiej te najstarsze,na które już nie ma tylu chętnych/
naamah pisze:Edzina, czy kicia jest odrobaczona? bo ja mam tabletki i nie wiem czy się przydadzą![]()
aamms pisze:Nie ogarniam tego w żaden żywy sposób..
Ale chciałam napisać coś co może się przydać..
U persów i persopodobnych jest jeden problem.. genetyczna skłonnośc do torbielowatości nerek.. a zycie w takich warunkach mogło ujawnić inne problemy z nerkami.. np niewydolność nerek..
Do tego dochodzi najprawdopodobniej chów wsobny i jesli którykolwiek z tych kotów to ma, to niestety jest szansa, że ma to większość a nawet wszystkie..
Dlatego powinno się kotu zrobić badanie krwi - morfologia chociaż z profilem nerkowym.. Jesli mocznik i kreatynina są w normie, to można zacząć kota odżywiać karmą wysokobiałkową.. np. RC recovery albo RC convalescene..
Ale jeśli nerki wymagają leczenia, to nie wolno podawać kotu karmy z wysoką zawartością białka, bo to jeszcze bardziej niszczy nerki..
Dlatego proszę, zanim zaczniecie kota porządnie odkarmiać, sprawdźćie czym można..
Stan nerek jest również bardzo ważny przy jakichkolwiek zabiegach pod narkozą.. bo podanie narkozy kotu choremu na nerki może skończyć się dla niego tragicznie..
I te informacje są ważne dla wszystkich biorących koty persopodobne..
dalia pisze:też juz nie ogarniam wszystkiego - może zrobić drugi wątek w którym zgłaszałyby się osoby które wzięly koty z info ile kotów, jakiej maści itd. Info o kotach byloby uzupelniane na bieżąco w pierwszym poście. Musiałby to załozyc ktoś kto ma czas na uzupelnianie informacji o dane od zgłaszających się rozumiem ze Demi może nie miec głowy do ewidencji
Shishka pisze:Wiem o co chodzi z tymi kotami,wiem jak ważne jest aby nie rozmnażać.
aamms pisze:Dlatego powinno się kotu zrobić badanie krwi - morfologia chociaż z profilem nerkowym.. Jesli mocznik i kreatynina są w normie, to można zacząć kota odżywiać karmą wysokobiałkową.. np. RC recovery albo RC convalescene..
Ale jeśli nerki wymagają leczenia, to nie wolno podawać kotu karmy z wysoką zawartością białka, bo to jeszcze bardziej niszczy nerki..
Dlatego proszę, zanim zaczniecie kota porządnie odkarmiać, sprawdźćie czym można..
Stan nerek jest również bardzo ważny przy jakichkolwiek zabiegach pod narkozą.. bo podanie narkozy kotu choremu na nerki może skończyć się dla niego tragicznie..
I te informacje są ważne dla wszystkich biorących koty persopodobne..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 119 gości