25 'PERSÓW, BARDZO WAŻNE - do DT i DS - str. 55.. zajrzyjcie

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie sie 31, 2008 17:22

Jejku, one sa takie piękne. Czarnidła najwspanialsze.
Szkoda,ze jestem tak daleko, wzięłabym kilka na tymczas połączony ze sterylkami, najlepiej te najstarsze,na które już nie ma tylu chętnych/
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Nie sie 31, 2008 17:29

kordonia pisze:Jejku, one sa takie piękne. Czarnidła najwspanialsze.
Szkoda,ze jestem tak daleko, wzięłabym kilka na tymczas połączony ze sterylkami, najlepiej te najstarsze,na które już nie ma tylu chętnych/

Rany.. byłoby cudownie.. :1luvu:
Jesli tylko byłby transport..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Nie sie 31, 2008 18:03

Edzina, czy kicia jest odrobaczona? bo ja mam tabletki i nie wiem czy się przydadzą :?:

Kicie przecudne :1luvu:

Czekam na dalsze informacje :)
Ostatnio edytowano Nie sie 31, 2008 18:45 przez naamah, łącznie edytowano 1 raz

naamah

Od: Wto gru 18, 2007 16:37

Post » Nie sie 31, 2008 18:20

A co z naszą bialutką?Czy wszystko o czym była wcześniej mowa jest nadal aktualne?Tzn.,że Ani_J,dostarczam transporter i w sobotę zabiera kotkę od Demi,później ja ją odbieram,sterylizuje i wysyłam zaświadczenie :) Proszę o odpowiedź,bo my z mamą już jej imię nawet nadałyśmy hihihi :D

Shishka

Od: Nie sty 27, 2008 14:22

Post » Nie sie 31, 2008 18:29

Nie ogarniam tego w żaden żywy sposób.. :(

Ale chciałam napisać coś co może się przydać..

U persów i persopodobnych jest jeden problem.. genetyczna skłonnośc do torbielowatości nerek.. a zycie w takich warunkach mogło ujawnić inne problemy z nerkami.. np niewydolność nerek..
Do tego dochodzi najprawdopodobniej chów wsobny i jesli którykolwiek z tych kotów to ma, to niestety jest szansa, że ma to większość a nawet wszystkie..

Dlatego powinno się kotu zrobić badanie krwi - morfologia chociaż z profilem nerkowym.. Jesli mocznik i kreatynina są w normie, to można zacząć kota odżywiać karmą wysokobiałkową.. np. RC recovery albo RC convalescene..
Ale jeśli nerki wymagają leczenia, to nie wolno podawać kotu karmy z wysoką zawartością białka, bo to jeszcze bardziej niszczy nerki..
Dlatego proszę, zanim zaczniecie kota porządnie odkarmiać, sprawdźćie czym można..

Stan nerek jest również bardzo ważny przy jakichkolwiek zabiegach pod narkozą.. bo podanie narkozy kotu choremu na nerki może skończyć się dla niego tragicznie.. :(

I te informacje są ważne dla wszystkich biorących koty persopodobne..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Nie sie 31, 2008 20:08

ok to ja jutro puszczam kase za jedna sterylke na fundacje 8)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Nie sie 31, 2008 20:30

naamah pisze:Edzina, czy kicia jest odrobaczona? bo ja mam tabletki i nie wiem czy się przydadzą :?:

Nie mam pojecia. Dzwonilam dzisiaj po wszystkich wetach, zeby umowic jedna na sterylke na jutro. Nie udalo mi sie. W takim razie rano nie dostana jesc i sprobuje jutro zadzwonic znow i umowic na jutro. Nie ma na co czekac. Najchetniej ciachnelabym dwie od razu, ale czekam na ten talon. Na sobote jestem juz umowiona z chetnymi na kicie. :-)
To moze w takim razie jutro ciachne ta dla tych ludzi, a Twoja przetrzymam az dostane talon? Bo oni by przyjechali po kicie juz w sobote.
dorzuć się do sterylek: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/azg dla bezdomnych: KRS 0000338819

Edzina

Od: Czw lut 10, 2005 12:07

Post » Nie sie 31, 2008 20:42

Edzina wyslalam ci pw

Jutro lub po jutrze jadę ze swoimi zwierzakami do dr Birgera (między 16 a 18 ) i wolała bym od razu wziąć kicie, żeby zobaczył w jakim jest stanie. Reszta jak już napisałam wyżej jest na pw.

naamah

Od: Wto gru 18, 2007 16:37

Post » Nie sie 31, 2008 21:24

aamms pisze:Nie ogarniam tego w żaden żywy sposób.. :(

Ale chciałam napisać coś co może się przydać..

U persów i persopodobnych jest jeden problem.. genetyczna skłonnośc do torbielowatości nerek.. a zycie w takich warunkach mogło ujawnić inne problemy z nerkami.. np niewydolność nerek..
Do tego dochodzi najprawdopodobniej chów wsobny i jesli którykolwiek z tych kotów to ma, to niestety jest szansa, że ma to większość a nawet wszystkie..

Dlatego powinno się kotu zrobić badanie krwi - morfologia chociaż z profilem nerkowym.. Jesli mocznik i kreatynina są w normie, to można zacząć kota odżywiać karmą wysokobiałkową.. np. RC recovery albo RC convalescene..
Ale jeśli nerki wymagają leczenia, to nie wolno podawać kotu karmy z wysoką zawartością białka, bo to jeszcze bardziej niszczy nerki..
Dlatego proszę, zanim zaczniecie kota porządnie odkarmiać, sprawdźćie czym można..

Stan nerek jest również bardzo ważny przy jakichkolwiek zabiegach pod narkozą.. bo podanie narkozy kotu choremu na nerki może skończyć się dla niego tragicznie.. :(

nie wtracałam się bo nie mogę pomóc w żaden sposób - jedynie moge poszukać od poniedziałku domów, ale marnie to widzę.
W każdym razie postaram się.

profil nerkowy jest niezbedny przed kazdą narozą - złe wyniki nie muszą wskazywać na torbielowatość nerek moga wyć wynikiem warunków życia kotów. Torbielowatość nerek u persów bardzo często ujawnia sie ok 5-7 roku życia.
Ale prawda jest to co pisze aamms, ze persy maja genetyczna skłonność do tej choroby więc wszystkie koty predzej czy później powinny miec zrobiony profil nerkowy ( w nowych domach) i jak trzeba to usg nerek.

też juz nie ogarniam wszystkiego - może zrobić drugi wątek w którym zgłaszałyby się osoby które wzięly koty z info ile kotów, jakiej maści itd.
Info o kotach byloby uzupelniane na bieżąco w pierwszym poście.
Musiałby to załozyc ktoś kto ma czas na uzupelnianie informacji o dane od zgłaszających się
rozumiem ze Demi może nie miec głowy do ewidencji

przeanalizowałam moją sytuację dogłębnie i niestety nie moge wziąc żadnego kota.

tyle mi do głowy przyszło
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Nie sie 31, 2008 21:40

Dodam tylko, ze one wszystkie moga byc we wczesnej ciazy... Wiec nie mozna wydawac kotek komus, kto z braku funduszy odlozy kastracje az do.. porodu. :? Bo za chwile bedziemy mieli tu kolejne 100 kociat...
DT i DS sa jak nabardziej pozadane, ale po kastracji. I oczywiscie najlepiej po zaplaceniu za nia. Z deklaracjami bywa roznie. Jest milion powodow, dla ktorych kastracja moze sie opoznic. A tu nie mozna czekac.
dalia pisze:też juz nie ogarniam wszystkiego - może zrobić drugi wątek w którym zgłaszałyby się osoby które wzięly koty z info ile kotów, jakiej maści itd. Info o kotach byloby uzupelniane na bieżąco w pierwszym poście. Musiałby to załozyc ktoś kto ma czas na uzupelnianie informacji o dane od zgłaszających się rozumiem ze Demi może nie miec głowy do ewidencji

Tylko Demi jest w stanie powiedziec komu wydala koty.
Moim zalozylam osobny.
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3444875#3444875
Nic nie stoi na przeszkodzie, zebym go uzupelnila o liste. Tylko czy ktokolwiek cos wie?
dorzuć się do sterylek: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/azg dla bezdomnych: KRS 0000338819

Edzina

Post » Nie sie 31, 2008 21:55

Mnie to jest naprawdę obojętne,czy kotka przyjedzie ciachnięta czy ja ją wysterylizuje...Chodzi tylko o możliwość transportu jaką zaoferowała Ania_J.Wiem o co chodzi z tymi kotami,wiem jak ważne jest aby nie rozmnażać.Sama pomagam kotom(w ogóle zwierzętom)nie od dziś.Wiem,że każdy może tak napisać,ale uwierzcie :) Zależy mi na tej cici,a transport jaki oferuje Ania_J może być jedyną szansą przewiezienia kotki w moje okolice.Gdyby szło ją szybciej wysterylizować(zapłacę oczywiście za zabieg)to bylo by najlepsze wyjście.

Shishka

Post » Nie sie 31, 2008 22:08

Shishka pisze:Wiem o co chodzi z tymi kotami,wiem jak ważne jest aby nie rozmnażać.

Wszyscy wiemy. A jednak sa watki, gdzie sie nie zgadzamy... I tego sie obawiam.. Ze nie zdazymy, ze ktos bedzie mial inne poglady i w ogole..
A jaki bylby efekt z 30 niekastrowanych kotek to wiadomo.. (bo podobno tylko jeden kocur jest..) :?
Mam nadzieje, ze kotki nie sa w ciazy. Ale lepiej sie o tym nie przekonywac i nie czekac na efekty.

Edzina

Post » Nie sie 31, 2008 22:20

Jeden kocur tylko...??No to wiadomo,że to nie było nic innego jak jedna wielka rozmnażalnia...Nie wiem sama czy jestem w 100%przekonana do sterylek aborcyjnych,ale kotki te jeżeli w ogóle są w ciąży to raczej w niezaawansowanej więc pół biedy...Jakby tak pomyśleć,że chociaż 15 jest w ciąży a każda urodzi powiedzmy po 4 kociaki...to daje 60 maluszków z niepewną przyszłością...W takich sytuacjach niepewność co do sterylki aborcyjnej się rozwiewa...

Shishka

Post » Pon wrz 01, 2008 8:54

aamms pisze:Dlatego powinno się kotu zrobić badanie krwi - morfologia chociaż z profilem nerkowym.. Jesli mocznik i kreatynina są w normie, to można zacząć kota odżywiać karmą wysokobiałkową.. np. RC recovery albo RC convalescene..

Cytuje, bo to bardzo wazne informacje, a nie zawsze oczywiste.
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Pon wrz 01, 2008 9:27

gdybyscie potrzebowali by sprawdzic jakis dom w Poznaniu i niedalekie okolice to sluze pomoca.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

[poprzednia][następna]