[wystawa] - Bratysława 9-10.08.2008

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto sie 12, 2008 11:43

Z tym BIV to nawet nic nie pomógł protest sekretriatu :) tak miało byc i już :roll:
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Wto sie 12, 2008 12:15

No wlasnie i ta zmiana koloru tez jakas dziwna. Wogole noz sie w kieszeni otwiera jak cos takiego sie widzi !!!
:cry:
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Wto sie 12, 2008 12:39

''egzotyka'', egzotyką ...

zaszokować wystawców można ... 8O

tylko czy o to chodzi, aby na zgłoszeniu wypisywać do którego sędziego nie chce się trafić ... :?:

wystarczy wypisać nazwiska sędziów, którzy bywają w Polsce na wystawach ... i za okres np. 2, 3 lat odznaczyć im ''gwiazdeczkę'' za każdą wystawę ...
są tacy, co tu prawie rezydują ...
że nie wspomnę, iż za każdym razem wystawy tych samych klubów absolutnie bez nich obyć się nie mogą ...
nic dziwnego, że ''uciera się'' o nich opinia ...
a i wystawcy coraz silniej przyzwyczajają się do stereotypu oceniania ...

:lol: :lol: :lol: :lol: i później ''szok'' :lol: :lol: :lol: ja się dostaje Ex 1%, BIV :!: :!: :!:

a ja się pytam - KTO ZAPROSI TAKIEGO SęDZIEGO, CO PRZYZNA Ex 1%, NOM BIS :?: :?: :?: :?: / może być w klasie 5 wystawowej ... /
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Wto sie 12, 2008 12:50

Go!Go! pisze:
a ja się pytam - KTO ZAPROSI TAKIEGO SęDZIEGO, CO PRZYZNA Ex 1%, NOM BIS :?: :?: :?: :?: / może być w klasie 5 wystawowej ... /

Takiej możliwości nie ma, bo kot, aby dostał nominację musi uzyskać u sędziego minimum 97 pkt, a EX % przyznaje się, kiedy dany kot startuje w danej klasie, ale dla tej klasy uzyskuje mniej punktów. Tak więc zawsze EX % w każdej klasie wyklucza nominację.

Wycinek z Show Rules punkt 4.8
- that each candidate nominated by the judge has obtained at least 97 points;

- Nomination for Best in Show cannot be refused, if the exhibit has obtained the necessary 97 points in its class;

Obrazek

Madzik

Od: Wto gru 09, 2003 21:36

Post » Wto sie 12, 2008 12:55

:wink:

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Madzik

Takiej możliwości nie ma ........

:oops: a ja żyję nadzieją ... :oops: że i taki ''kwiatek'' kiedyś na wystawie zobaczę ... :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Wto sie 12, 2008 12:58

lrafal pisze:Z tym BIV to nawet nic nie pomógł protest sekretriatu :) tak miało byc i już :roll:

Nie wiem tak do końca (muszę zapytać), ale w tym przypadku mógł tak zrobić, bo jednak ten kot według sędziego mógł mieć 95 pkt, ale jednego punktu do certyfikatu mu zabrakło, więc stanął do walki o BIV z kotem co uzuskał certyfikat w klasie 7 i wygrał, mimo braku certfikatu :roll:

To jest ciekawy przypadek, więc popytam 8)
Obrazek

Madzik

Post » Wto sie 12, 2008 13:02

Go!Go! pisze::wink:

Madzik

Takiej możliwości nie ma ........

:oops: a ja żyję nadzieją ... :oops: że i taki ''kwiatek'' kiedyś na wystawie zobaczę ... :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hehe,
podobny kwiatek był na jakiejś wystwie (nie pamiętam, na której), ale kot z klasy niższej niż piąta, który nie otrzymał certfikatu otrzmał BIV, a to już według zasad jest niemożliwe 8) :arrow: patrz punktacja Fife 8)
Obrazek

Madzik

Post » Wto sie 12, 2008 13:21

Koty ktore nie dostaja certyfikatu lub dostaja EX 2 lub dalej nie moga uszestniczyc w BIV i NOM do BIS tak stoi w przepisach FIFE.
Takie sa zasady w FIFE i juz i zadne liczenie pkt nie ma sensu i znaczenia.
W innych organizacjach moze jest inaczej w FIFE nie.
Obrazek

CZANKRA

Post » Wto sie 12, 2008 13:28

CZANKRA pisze:Koty ktore nie dostaja certyfikatu lub dostaja EX 2 lub dalej nie moga uszestniczyc w BIV i NOM do BIS tak stoi w przepisach FIFE.
Takie sa zasady w FIFE i juz i zadne liczenie pkt nie ma sensu i znaczenia.
W innych organizacjach moze jest inaczej w FIFE nie.

Nominacja tak jak napisałam powyżej, a możesz zacytować przepis dotyczący BIV 8) przynajmniej nie spędzę pół dnia szukając tego w fifowskich przepisach :wink:
Obrazek

Madzik

Post » Wto sie 12, 2008 13:30

A co na to wszystko FIFe? Czy wyniki wystaw są do FIFe przesyłane obligatoryjnie? Czy ktoś czasem na nie rzuca okiem?
Po co nam przepisy, których się nie przestrzega?

Greps

Od: Pon maja 23, 2005 19:11

Post » Wto sie 12, 2008 13:41

A PO CO :?: :?: :?:

na wystawie był obecny Sekretarz Generalny FIFe - Mr. Eric Reijers (CZ)

no, chyba, że ja się mylę ... / to bardzo przepraszam :? /

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Wto sie 12, 2008 13:44

Mialam rozmowe na ten temat w KREMS z Reijersem. To on mi o tym powiedzial.
Powiedzial mi ze mojej kotce dalby BIV wlasnie, ale nie moze bo otrzymala EX 2 i bardzo jest mu przykro.

Inne przyklady to np w BRI czesto sa BIV w BRI a i BRI c i tylko te koty ida dalej do porownania do BIS ktore otrzymaly wlasnie BIV mimo ze sa np koty w innych klasach ktore otrzymaly certyfikaty.
Jedynie koty o innej plci np BIV otrzyma kocur to prosza najlepsza kotke do porownania do BIS.

Tak jest i pewnie w innych rasach.

Kastraty nie moga byc porownywane do BIV z nie kastratami natomiast u Pana DUMIGANA z Australii i owszem wszystko cuzamen do kupy chcial brac- sama bylam swiadkie jak chcial to robic i byl bardzo zdziwiony ze nie moze.

Pewnie organizatorzy bali sie poleciec do Reijersa na skarge - podejzewam ze on nie wiedzial o tym albo dowiedzial sie juz po fakcie. Z takimi rzeczami leci sie odrazu na goraco jak kot jest na stole albo grupa kotow !!! A nie po wystawie lub po ocenie kotow. :cry:
Obrazek

CZANKRA

Post » Wto sie 12, 2008 14:03

mnie jest łatwo o tym pisać ...

nie było mnie tam ...

nie mojego kota TO spotkało ...

/ jestem wielką szczęściarą - mojego kota to nigdy nie spotkało , choć posiadam oceny od ''egzotycznych'' sędziów i takich, co na przestrzeni 5 lat ... np. oceniali w Polsce TYLKO JEDEN RAZ ... np. S. Paquin - Warszawa - październik 2004r ...... /

ale ... byłam świadkiem na ostatniej , majowej łódzkiej wystawie podobnej sytuacji ... z wystawianym przez gości z zagranicy kotem u sędziny z RPA ...
sprawa została szybko wyjaśniona, choć na ringu ...
ale ... ja podchodząc do oceny - jako druga - miałam tylko ''opadający kurz'' po zamieszaniu
/ no i jak tu nie pisać o szczęściu :wink: /

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Wto sie 12, 2008 19:16

CZANKRA pisze:Mialam rozmowe na ten temat w KREMS z Reijersem. To on mi o tym powiedzial. Powiedzial mi ze mojej kotce dalby BIV wlasnie, ale nie moze bo otrzymala EX 2 i bardzo jest mu przykro.(...)

No i tu masz Aniu rację, bo Ex2 to Ex2 i kot w tej sytuacji nie staje w konkury do BIV, ale w tym przypadku było Ex1% w 5 klasie, to zmienia postać rzeczy tak jak napisała Madzik - choć swoją drogą jest to sytuacja precedensowa :wink:
CZANKRA pisze:Inne przyklady to np w BRI czesto sa BIV w BRI a i BRI c i tylko te koty ida dalej do porownania do BIS ktore otrzymaly wlasnie BIV mimo ze sa np koty w innych klasach ktore otrzymaly certyfikaty. Jedynie koty o innej plci np BIV otrzyma kocur to prosza najlepsza kotke do porownania do BIS.(...)

No z tym się nie zgodzę niestety, bo sędzia może przyznać kotu BIV i nie musi go nominować do BIS'u, nie musi go nawet wzywać do porównań, jeśli wie , że są lepsze .
CZANKRA pisze:Pewnie organizatorzy bali sie poleciec do Reijersa na skarge (...):cry:

ocena sędziego jest niepodważalna, jedynie można po wystawie zgłosić skargę, która drogą formalną pójdzie do rozpatrzenia w FIFe, bieganie ze skargą do innego sędziego nic nie wniesie, bo nie wolno komentować pracy kolegów :roll:
Ave

Post » Śro sie 13, 2008 9:10

Ave, ale powiedz czy naprawdę jest sens zapraszać sędziów z innych organizacji niż FIFE ? Na wystawie byli moi znajomi (z persem) i opis kot dostał doskonały - lecz był "za młody" na uzyskanie tytułu w swojej klasie! Zostali na niedzielę i.... tytuł bez problemu uzyskali. tylko po co ponosić dodatkowe koszty :?: (kot był zgłoszony tylko na sobotę, lecz kolejny tytuł został"zamknięty").

Rimeburg

Od: Wto mar 21, 2006 20:09

[poprzednia]