Wątek dla nerkowców cz. 2

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lip 30, 2008 14:36

Dzwonilam do wetki, zeby zapytac o dzialania uboczne mirtazapiny (Espiral). Jest jedno okrelsane mianem symptomu seretoninowego, kiedy poziom seratyniny w mozgu staje sie zbyt wysoki. Problem ten powstaje kiedy kot bierze rowniez inny lek wplywajacy na poziom seratininy w mozgu. Symptomy te to; przyspieszone bicie serca, podwyzszona temperatura, dusznosci. Symptomy mijaja po 3 dniach.
Wetka podaje mirtazapne 3 kotom: dwom swoim i jednemu, ktory mieszka w u niej klinice. Ten z kliniki dostaje mirtazapine juz poltora roku (kot byl bardzo chory i pozostawiony w klinice przez wlascilela, ktory go nigdy nie odebral)

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Czw lip 31, 2008 20:28

dzwoniłam do weta. Rano Pini był na badanicg krwi. ma takie wyniki kre- 2,6, mocznik 89. dwa tygodnie temu miał krea: 4,4, mocznik 140. czyli spada, ale to raczej nie jest stan ostry, tylko przewlekłe niewydolnośc. Co dalej robić. Bo wet telefonicznie nie bardzo umiał doradzić. Mamy od poniedziałku zgłosic się na kolejne kroplówki, podskórne, bo Pini wariuje przy dozylnej. Z jedzeniem jest tak sobie - jak mu dosypie ipakitine to w ogóle nie je, dostał też lotensil, ale wymiotował po nim. Czyli właściwie nic mu nie podaje na te nery. Rano pytałam wetki o espiral, ale właściwie mnie zbyła( to znaczy kazała czekac na wyniki krwi)Poradcie co robić.
Karmy dla nerkowców Pini je z duzym trudem. Najbardziej smakują mu sheby z sosem( ale to paskudztwo drogie okrutnie)

maglebo

Od: Wto lip 22, 2008 11:57

Post » Sob sie 02, 2008 15:27

Od ostatniej soboty, kiedy to Rudy byl wazony ostatni raz , do dzisiaj mojemu kiciusiowi przybylo na wadze 270 gr. :D We wtorek dostal Esprital. Nastepna tabletke mial dostac wczoraj, ale nadal mial niezly apetyt wiec mu nie dalam, Dzisiaj widze, juz nie je z taka checia jak wczoraj, chociaz nadal ma apetyt, wiec dostal druga tabletke.
Oprocz apetytu Rudy ma wiecej energii. Od jakies czasu schodzil powoli po schodach. Od dwoch dni znowu leci na zlamanie karku tak jak zawsze to robil dopoki silna anemia sie u niego nie odezwala.
Nadal nie moge uwierzyc jaka roznica u mojego kota w ciagu kilku dni. Tydzien temu zjadal lyzke stolowa karmy dziennie, teraz prawie 2 puszki 8O :D Dziewczyny z kanadyjskiego kociego forum pisza, zeby mirtazapine (Esprital) podawac bo wieleu kotom pozwolila ona wyjsc z powaznego kryzysu.
Ostatnio edytowano Sob sie 02, 2008 21:16 przez AlkaM, łącznie edytowano 1 raz

AlkaM

Post » Sob sie 02, 2008 16:50

Nie znalazlam niestety juz nic z tego co sobie kiedys w zakladkach zapisalam.
Przegladam maile wymienione z dziewczyna ktorej kotek odszedl w zwiazku z podawaniem tego leku (nie pisze o przyczynie bo przyczyna byla choroba), probuje to jakos ogarnac.
Bardzo cenna jest dla mnie Twoja, Alu, relacja, zwlaszcza jesli chodzi o Twojego kota a nie tylko opinie z forow. Bede wdzieczna jesli bedziesz sie dzielic postepami Rudego.
Mysle ze na ten moment moglabym sie w razie koniecznosci zdecydowac na probe u Lunka...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Sob sie 02, 2008 16:59

Pytalam wetke wczesniej czy slyszala o przypadkach kiedy ten lek spowodowal smierc kota, powiedziala, ze nie. Dobrze by bylo gdyby ta dziewczyna swoj przypadek zglosila. To bardzo wazne. Moze bylo polaczenie jakis lekow?? To musi ktos zbadac i sprawdzic. Ona mieszka w USA, tak? Powinna to zglosic do FDA.

Po godzinie od podania espiralu kot zjadl reszki ze sniadania i zaczal sie drzec, ze chce wiecej. :D

Oprocz leku na apetyt od tygodnia Rudy dostaje Amni b-plex. Zestaw witaming B, aminokwasow, zelaza wyskoprzyswajalnego i roznych innych dodakow jak np spirulina.
http://www.drugs.com/vet/rx-vitamins-am ... x-can.html
W nastepna sobote idziemy na badanie krwi to zobaczymy co sie dzieje. Napisze o wynikach.

AlkaM

Post » Pon sie 04, 2008 8:10

Ja tylko dodam ze Alusal wystepuje w dwoch postaciach. Dla kotkow potrzebne sa tabletki do GRYZIENIA.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Pon sie 04, 2008 8:53

Czytam waszw wpisy i zazdroszczę. W mojej lecznicy wetka, tylko wzruszyła ramionami jak zapytałam o espiral. Dzis pini dostal kroplówke(pod skórna), mamy zgłaszać sie raz w tygodnniu. O Alusanie nikt mi nic nie mówił, tylko ipakitine, ale kot wyczuwa proszek w jedzeniu. Także nie wiem, co robic. Chciałabym temu swojemu kotu jakoś pomóc. karmy dla nerkowców, wchodza mu tak sobie. Rczej tylko jak sa polane sosem z sheby, wczoraj Pini ze smakiem zjadł indyka dla niemowlat gerbera( nawet nie wyczuł ipakitine)
AlkaM, co to za zestaw witamin podajesz. Gdzie go mozna kupic?

maglebo

Post » Pon sie 04, 2008 12:10

maglebo, alusal jest do kupienia w ludzkiej aptece, nie u weta...a co do wyczuwania proszku w jedzeniu, to mój Rudy tez wyczuwał, ale jak doleje się kilka kropel wody, to tego proszku juz tak nie widać w jedzeniu i wtedy dało się go przekabacić. No, ale Rudy był generalnie żarłok.

Rudy_Ryś

Od: Pt lut 08, 2008 10:15

Post » Pon sie 04, 2008 15:29

Przed podaniem Alusalu zbadaj fosfor ,nerkowy kot powinien go miec w dolnej granicy normy .

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Wto sie 05, 2008 9:07

W mininy piatek pini miał robione badania krwi. Niestety u mojego weta sprawdzaja tylko kreatynine i mocznik. Nie chce go teraz znowu kuc, aby sprawdzic fosfor. Tym bardziej, ze juz od rana chowa sie pod tapczan i nie chce wyjść. Po prostu sie boi. To może na razie spróbuje z ipakitine? a potem zobaczymy co dalej. Oostatnie badania wyszły tak Krea- 2,6(spadła z poczatkowego 4,4, potem 2,9); a mocznik 89 spadł z 140, potem było 104). Wet raczej nie był zadowolony z tych wyników.

maglebo

Post » Wto sie 05, 2008 10:42

To wet jest głupi, ładnie spadają mocznik i kreatynina :D
Ile kotek ma lat?

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Wto sie 05, 2008 11:16

Dziś odebrałam wyniki kreatyniny.. 12.2 :cry:
Nie wiem co mogło wywołać taki skok. Wetka kazała dawać 500 ml kroplówki dziennie. Myślicie, że jest jeszcze jakaś szansa?

Wredne_Słonko

Od: Czw lis 16, 2006 19:06

Post » Wto sie 05, 2008 11:29

Byc moze, ale nie w taki sposob. Kot wymaga intensywnej terapii i tylko taka daje mu jakakolwiek szanse.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Wto sie 05, 2008 11:55

Tzn co powinnam więcej robić?
Je nerkowe. Dostaje ipakitine, fortekor, ranigast, hemofer. W razie potrzeby metodopramid i relanium na pobudzenie łaknienia.

Wredne_Słonko

Od: Czw lis 16, 2006 19:06

Post » Wto sie 05, 2008 13:26

gisha mój pini ma 10 lat. To podobno juz taki wiek, ze kota łapia rózne choróbska. Choc on wyglada zdrowo, sierśc ma ładną. Niestety jak u nerkowców zaczęły mu sie problemy z dziąsłami i kamieniem na zębach.
Wredne_Słonko, czy twój kot chorował wczesniej, czy nagle tak go wzięło? Ja też sie boje, takich nagłych skoków wyników. Trzymam za Was kciuki.

maglebo

[poprzednia][następna]