Nasze białaczkowce - białaczka zakaźna to nie wyrok

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 18, 2008 10:44

milenap pisze:
anita5 pisze:Nie chcę tu siać zamętu, naprawdę. Robiliśmy jak wet kazał.

Anitka przecież to nie chodzi o zamet, trzeba wyjaśnić, zeby nie było wątpliwości, jak to dawać

Na razie nic mi nie odpowiedzieli, napisałam "do źródła".
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Śro lip 23, 2008 19:59

Z tego co mi wiadomo to podaje się 1MJ/kg kota na dzień. I tak przez 5 dni. Czyli jak kot waży 5 kg to daje sie mu 5 MJ dziennie :)

malassezia

Od: Sob maja 10, 2008 10:59

Post » Czw lip 24, 2008 22:27

malassezia pisze:Z tego co mi wiadomo to podaje się 1MJ/kg kota na dzień. I tak przez 5 dni. Czyli jak kot waży 5 kg to daje sie mu 5 MJ dziennie :)

Niestety malassezia masz rację. Dzisiaj rozmawiałam z przedstawicielką firmy VIRBAGEN OMEGA Panią Małgorzatą Świerat. Jeżeli kot choruje na białaczkę to powinien otrzymywać 1MJ/kg dziennie przez pięć dni. Potem kolejny cykl rozpoczyna się 14 i 60 dnia.
Jestem załamana, miałam VIRBAGEN OMEGA, a teraz okazuje się że mam go za mało.
Leczenie chorej kotki, która przytyła i waży teraz 4-y kilo ma kosztować dwa razy więcej.
Ostatnio edytowano Nie lip 27, 2008 20:40 przez Gaga, łącznie edytowano 1 raz

Gaga

Od: Czw lut 02, 2006 1:48

Post » Pt lip 25, 2008 8:08

Kurcze, to znaczy, że myśmy źle podawali. To również oznacza, że koszty są znacznie większe niż myśleliśmy, tak naprawdę. Ciekawe, kto teraz to jeszcze kupi. Cholera.
Bo to są straszne koszta...
Dobrze, że przeszliśmy na ludzki.
Obrazek Obrazek

anita5

Post » Pt lip 25, 2008 8:33

Koszty są straszne..Płaczka interfeon kosztował 880 zl, a on nie przekroczył wagi 2,5 kg w trakcie podawania :?

ale zastanawiam sie nad jeszcze jedna kwestią, tym razem dotyczącą interferonu ludzkiego. Troche mi nie pasuje z tym zamrazaniem, w końcu to białko...Rozmawiałam z farmaceutą, zadzwoniłam do Roche Polska, twierdzą, ze nie wolno mrozic preparatów bialkowych...napisałam jeszce do pewnej pani profesor od chemii organicznej, ma nadzieje, ze mi odpowie.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Pt lip 25, 2008 9:01

Ja i tak jestem zadowolona z efektów podawania virbagenu, naprawdę koty czują się wyśmienicie. Gdybym go nie podała, kto wie, co by było.
Co do zamrażania, nie mam pojęcia.
Obrazek Obrazek

anita5

Post » Nie lip 27, 2008 17:02 Prośba o pomoc! przeczytaj proszę!

proszę o pomoc i PORADE co do interferonu!!!! na dole link z kotkiem i aukcją na leczenie!
Kot waży 2,10, nie chodził na tylnie nogi miał przykurcze teraz jest lepiej, rentgen wykazał jednak ubytki w masie kostnej, dalej mały apetyt i brak przyrostu masy ciała, przejściowa chwiejnoś chodu. Podejrzenie białaczki testów brak jak narazie.
http://allegro.pl/item406019721_prosze_ ... roku_.html

Jestem zainteresowana interferonem ludzkim i proszę o odpowiedz na poszczególne pytanie.

- Jaka dawka na 1 kg masy ciała
- Czy ktoś wyleczył interferonem kota w podobnym stanie
- Adresy, telefony weterynarzy, którzy leczą by wyleczyc i nie boją sie stosowac interferonu (koniecznie z okolicy Krakowa i tylko ci, którzy dobrze zdawkowali)
- Czy wy leczycie w porozumieniu z wetem czy nie jest to przez nich uznawane
- Wet nie chce zrobic testu na białaczke: "może nic nie wykazac" jaki zrobic by wykazał

Za każdą odpowiedz będe wdzięczna.

cangu

Od: Pt maja 09, 2008 21:17

Post » Nie lip 27, 2008 17:14

zanim sie nie okazalo, ze Bazylia sama zwalczyla wirusa - mielismy rozpoczac leczenie interferonem ludzkim u naszego weta

wet Wacław Gubała
Kraków , ul. Piaseckiego 16
012 268 13 41
pon-pt 10-13 , 15-20, sb 9-13
http://www.vetopedia.pl/mapa1231.html

jak najbardziej robi testy, uznaje leczenie interferonem, nie uwaza badan moczu i krwi za fanaberie - i jest swietnym diagnosta - i nie uwaza by ratowanie chorego kota bylo nierozsadne - polecam Ci go serdecznie
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Nie lip 27, 2008 17:32 Witam Kasiu!

Super to już jest w miaę blisko. jestem z Chrzanowa:-) Proszę o dalsze informacje odnośnie interferonu ludzkiego.

cangu

Post » Nie lip 27, 2008 18:27 Interferon koci!

Mam taki dylemat, jak zaczne kotu robic badania wyjdzie majątek, może odrazu rozpoczne terapie interferonem a zniweluje to inne potencjalne choroby! ? Bardzo proszę o wszelkie informacje dotyczące efektów ubocznych! Baaaardzo!

cangu

Post » Pon lip 28, 2008 7:24

cangu - nie wydaje mi sie to dobrym pomyslem
jesli kot ma stan zapalny, albo np chore nerki - to interferon nie pomoze

przede wszystkim diagnoza - wet przeze mnie polecony na pewno wyjasni Ci wszystkie watpliwosci
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pon lip 28, 2008 10:11

cangu - tak jak pisze Kaska - koniecznie najpierw trzeba kota zdiagnozować. Nie ma co leczyć bez diagnozy, bo można zaszkodzić. Niekoniecznie zaszkodzi sam lek, ale podjęcie leczenia przeciwko chorobie której kot nie ma i niewiedza na temat choroby, którą kot ma, mogą doprowadzić do jego śmierci.
Bo zaczniesz dawać interferon, a okaże się, że kot ma chorą wątrobę albo nerki. Leczenia w tym kierunku nie będzie, więc choroba będzie się pogłębiać a interferon na to nie pomoże.
Pamiętaj, że interferon to nie jest panaceum. Stosuję się go w konkretnych przypadkach, gdy są ku temu wskazania.

Na jakiej podstawie wet podejrzewa białaczkę?
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pon lip 28, 2008 10:18 na podstawie..

kot waży 210 i nie tyje, je bardzo mało, ma zanik masu kostnej i chwiejny chód. W tym colernym Chrzanowie nie ma weta, który by miał test na białączke! normalnie ręce opadają no i je żwirek, weterynarka z doswiadzczenia wie, że żwirej jedzą koty chore na białaczkę

cangu

Post » Pon lip 28, 2008 10:31

Żwirek mogą przede wszystkim jeść koty, które mają niedobory żelaza, które powodują zmiany w łaknieniu. Białaczka nie ma tu nic do rzeczy. Miałam kotkę z białaczką - nie jadła żwirku, miałam drugą kotkę nosiciela - nie jadła żwirku, mam kocura nosiciela - nie je żwirku. Kot mojej mamy ma białaczkę i je żwirek, ale ma stwierdzone niedobory żelaza.
No i jest podstawowe pytanie - skąd wetka wiedziała, że te koty, które jadły żwirek, miały białaczkę, skoro ona nie ma testów i odradza ich robienie?

Kot może równie dobrze mieć anemię i dlatego nie jeść - zwyczajnie nie ma siły. Dla kota z anemią jedzenie to ogromny wysiłek.
Chwiejny chód to dość kiepska przesłanka do zdiagnozowania białaczki - zarówno zakaźnej, jak i szpikowej czy limfatycznej.

Cangu - jeśli możesz - jedź do poleconego przez Kaskę weta. Kotu trzeba zrobić przede wszystkim badania krwi i porządnie go zbadać.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pon lip 28, 2008 11:57 Dzieki z aodpowiedzi! sa super pocieszające

Mam nawet koleżanke weta a ta też od razu uśpic mówi, normalnie ci weterynarze są beznadziejni. Chce najpierw wykonac badania tutaj bo dojazd do krakowa mam długi, ok godzina minibusem, dla mnie to nie problem ale dla kota horror! naszczeście znalazłam weta który ma test na białaczkę:-) oczywiscie nie w Chrzanowie. Jade popołudniu, chyba zmienie wetarynarza :-( ten też nie ma doświadczenia w podawaniu interferonu ale wydaje sie nie miec, graniczen, zobaczymy napisz potem. Dzieki

cangu

[poprzednia][następna]