PORADŹCIE COŚ PROSZĘ!!!! - oczy persa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 17, 2003 13:54

Falko kochana.
znam jedną hodowlę persów, ale nie widziałam tam kotów z cieknacymi oczami, wręcz przeciwnie są aż nadto żwawe i zawsze wychodze od nich z podrapanymi dłońmi od szaleńczych zabaw. uwierz mi- zaglucony pers nie miesci się w standardzie.

a koty, z ktorymi zazwyczaj sa problemy, w większości nie mają rodowodów, więc trudno nazwac je persami.
jak zrozumiałam nie znasz Falko persów, oprócz tych z forum, a tutaj zazwyczaj trafiają ludzi, którzy mają problemy z futrzakiem i szukają pomocy.
może stąd twoje postrzeganie tej rasy.
jakkolwiek wydawanie kategorycznych opinii powinno być poparte głębszą wiedza na dany temat, przynajmniej moim zdaniem.

prawidłowo prowadzone hodowle nie wypuszczaja w świat zwierząt niezdolnych do normalnej egzystencji.

i bardzo dziękuję Ci za nazwanie mnie hodowcą - to duży komplement dla mnie. :)
taki troche na wyrost, ale mam nadzieję, że zasłużę sobie na to miano kiedyś.

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Pt paź 17, 2003 14:00

Estraven pisze: Wstyd Olivio. Doświadczony hodowca, a udajesz, że nie wiesz, o co chodzi :?

Estravenie, skąd Tobie przyszło do głowy że jestem doświadczonym hodowcą? :roll:

Olcia jest moim pierwszym rasowym kotem i jest młoda, więc nijakich doswiadczeń hodowlanych nie posiadam :wink:

Olivia

Post » Pt paź 17, 2003 14:03

A to przepraszam. Zatem w ramach zdobywania doświadczeń:

As a result of their short and concave facial features, the lacrimal sac and nasolacrimal duct of most Persian cats is blocked, causing an excessive coagulation of debris and an overflow of tears from the eyes. Consequently, Persian cats suffer from chronic eye infections.

Intraocular Antibacterial Therapy in Persian Cats:
The Identification and Antibiotic Susceptibilty of Staphylococcus felis
Tracy A. Smith ~ April 28, 2000
Washington College
Senior Thesis

http://members.aol.com/simbakui/intbac.html
Ostatnio edytowano Pt paź 17, 2003 14:05 przez Estraven, łącznie edytowano 1 raz

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pt paź 17, 2003 14:05

Olenka : nie napisałaś skąd jesteś, ale jeśli Ci zależy na dobrym lekarzu od oczu , który nie będzie kota męczył sterydami lub antybiotykami to zajrzyj na stronę www.garncarz.pl , niestety tylko w Warszawie.
U niego można kupić krople do pielęgnacji, które zapobiegają takiemu łzawieniu. Można też zadzwonić na wstepną konsultację.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt paź 17, 2003 14:10

Estravenie nie wszystko, co jest napisane, jest prawdą.
ja mogę powiedzieć, co widziałam na własne oczy, więc mówię.

co prawda sama persów nie hoduję, ale przeczytałam z zainteresowaniem. wiedzy niegdy nie za dużo.

muszę się bliżej przyjrzeć tej cierpiącej rasie. chyba jestem niewrażliwa na zwierzęce cierpienia, bo jakoś mnie niegdy litość na widok persów i egzotów nie brała.

ale ponieważ nie jestem specjalistą, to już się w tym wątku na zadany temat nie wypowiadam, żeby z tematu nie zbaczać. :)

Olivia

Post » Pt paź 17, 2003 14:14

Też nie jestem specjalistą, niemniej o łzawiących oczach persów słyszałem nie raz, a cytowany artykuł (naukowy, nie popularny tekst, czyli tekst weryfikowany zapewne, po recenzji) dość jednoznacznie to potwierdza. I zaznacza uczciwie (jak sądzę) że chodzi o większośćpersów ze "skróconymi" pyszczkami. Z czego wynika, że problem, jakkolwiek nie dotyczy 100% populacji, jednak istnieje :(

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pt paź 17, 2003 14:24

Oleńko witaj :D
Dobrze, że spytałaś na naszym forum o to,
jak poradzić sobie z problemem łzawiących oczu, u Twojego Persiątka. Myślę, że Kiara i Lili udzieliły dostatecznej odpowiedzi na Twoje pytanie.
Może jeszcze hodowca powie Ci, co robić?
A teraz chciałabym dołączyć do Falki i Estravena :arrow:
to nie wyjątkowa wiadomość, o łzawiących oczach u Persów, niestety :(
Żal mi, że muszą się zmagać z taką przypadłością :(
Może nie wszystkie, naturalnie, Olivio, ale jednak wiele z nich.
Żal mi tych przemiłych Kotów...
Obrazek

Ella

Od: Czw mar 07, 2002 13:22

Post » Pt paź 17, 2003 15:42

Falka pisze:Rany - będę niepoprawna politycznie :roll:

Badz sobie :lol: Mam podobne zdanie (i persa, zeby nie bylo).

I nie uogolniajmy, ze "bzdura persom z oczu nie cieknie". Cieknie. Tylko umiejetnie mozna zalagodzic objawy, albo je zniwelowac. Problem istnieje i nie ma sensu udawac ze jest inaczej :?
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18

Post » Pt paź 17, 2003 17:41

Mam nadzieje, ze persy starego typu powroca.

Czytalam jakis czas temu o tym na francuskiej grupie, ze na zachodzie odchodzi sie od krotkich noskow. Wlasnie ze wzgledow zdrowotnych, ale rowniez z powodu tego, ze czesc kociat rodzila sie z takimi czaszkami, ze nie byly w stanie przezyc. :-( Moim zdaniem ludzie przesadzaja po prostu.

I to nie jest kwestia tylko persow, ale wszystkich ras kotow, ktore maja klopoty, bo ludziom sie cos w nich podobalo. Jestem w stanie zrozumiec, ze ktos chce wyhodowac nowa rase albo "udoskonalic" stara, ale upieranie sie przy tym kiedy widac zle efekty... to po prostu okrutne.
Oczywiscie w takim samym stopniu dotyczy to kotow jak i psow. Tych wszystkich chorob genetycznych...

Smutne ale prawdziwe :-(
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt paź 17, 2003 17:55

A tak w ogóle Oleńko, to przepraszam, że akurat w Twoim wątku to napisałam. Tkwiło to we mnie od dawna i akurat na Twój wątek padło.

Witam :D I życzę zdrowia kotkowi.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

[poprzednia]