Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 13, 2008 8:38

no tak, każda szpara jest zachęcająca :)

wiiola

Od: Śro lip 09, 2008 11:58

Post » Wto lip 15, 2008 9:24

Dziewczyny będę kupować śruby rzymskie i zaciski do linek. Znalazłam hurtownika i będę miała spory zapas. (Kupienie ilości hurtowej wychodzi mi i tak taniej niż kupno tyle ile potrzebuje np. w OBI).
Będę miała do odsprzedania nadmiar musze wiedzieć czy ktoś by chciał zanim zamówie.
Śruby rzymskie (do 50 kg udzwigu) 2.00 zł /szt
Zaciski siodełkowe pojedyncze do linki 2mm: 0.45 zł /szt

Obrazek

świetlik

Od: Śro sty 02, 2008 23:20

Post » Wto lip 15, 2008 19:46 Bezpieczne okna;-)))

Witam wszystkich :D Zdjecie przedstawia siatke ktora sam wykonalem moze w poltorej godzinki. Calkowity koszt to okolo 30zl :D Siatke kupilem w sklepie ogrodniczym a listewki, gwozdzie, wkrety i tasme izolacyjna w BRICO. Wystarczy dobrze wymierzyc okno, przyciac listewki,wyprofilowc tak by po zlozeniu ramki listewki zachodzily na siebie, polaczyc wbijajac gwozdzie a nastepnie zabezpieczyc rogi tasma izolacyjna. Teraz pozostaje juz tylko zamocowac siatke do ramki przy pomocy wkretow ( najlepsze male czarne pchelki ), i zamocowac calosc do okna. Mozna to zrobic za pomoca metalowych klinow. Moj kicius Tiger idealnie sie po niej wspina i wszystko jest oki. W razie pytan piszcie. 8) Obrazek
Ostatnio edytowano Czw lip 17, 2008 6:36 przez padmestar, łącznie edytowano 4 razy
ObrazekObrazek

padmestar

Od: Sob lip 12, 2008 7:05

Post » Wto lip 15, 2008 20:14

Wkleję mój opis balkonu przedstawiony w innym wątku.

Hannah12 pisze:Oto adres strony, gdzie można zamówić sieć.
http://www.sieci.pkt.pl
Ja to zrobiłam mailowo. Obsługa miła i sprawna.
My mocowaliśmy siatkę na lince żeglarskiej - kupionej w sklepie z artykułami żeglarskimi - do tego zrobiono nam zakończenia, czyli takie kołki ( nie wiem jak to nazwać) które pozwoliły na naciągnięcie liny po zamontowaniu.
Dodatkowo na balustradę położyliśmy taką metalową siatkę kupioną w Praktiker - baliśmy się, że nasz Haker przegryzie siatkę. Ma gęste oczka wymiary jej to 5 m długości 50 cm wysokości - zamontowaliśmy 2 jedna nad drugą, a przyczepiliśmy je do balustrady kabelkami, które znajdują się w kablach takich od sieci komputerowej.
My nasze zabezpieczenie balkonu robiliśmy zanim się pojawił Haker. Ponieważ Pysia jest kotem przypodłogowym zabezpieczyliśmy tylko dół balkonu, potem robiliśmy zabezpieczenie góry i stąd są dwie część. Linka jest specjalnie nagwintowana tak, że można ją naciągnąć, aby wisiała sztywno. Niestety taka lina nie jest tania jedna szt. długości 490 cm kosztowała około 50 zł.
Za siatkę długości 490 cm i wysokości 180 cm płaciłam też około 50 zł z dostawą do domu.
Boki siatki mam nałożone na pręt taki nagwintowany kupiony w Praktiker.
Zarówno linka górna jak i boki są zahaczone do ściany na kołkach rozporowych takich w kształcie haczyka.
Całą konstrukcję - zakładały 2 osoby. A tych kilkanaście otworów wiercił fachowiec z ekipy, która robiła nam remont mieszkania. W życiu bym nie zrobiła żadnego otworu na balkonie na 7 piętrze, ani mojemu ślubnemu bym nie pozwoliła.

Obrazek widok narożnikaObrazek widok fragmentu balkonu Obrazek fragment dołu balkonu

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Śro lip 16, 2008 8:31 Re: Bezpieczne okna;-)))

padmestar pisze:Witam wszystkich :D Zdjecie przedstawia siatke ktora sam wykonalem moze w poltorej godzinki. Calkowity koszt to okolo 30zl :D Siatke kupilem w sklepie ogrodniczym a listewki, gwozdzie, wkrety i tasme izolacyjna w BRICO. Wystarczy dobrze wymierzyc okno, przyciac listewki,wyprofilowc tak by po zlozeniu ramki listewki zachodzily na siebie, polaczyc wbijajac gwozdzie a nastepnie zabezpieczyc rogi tasma izolacyjna. Teraz pozostaje juz tylko zamocowac siatke do ramki przy pomocy wkretow ( najlepsze male czarne pchelki ), i zamocowac calosc do okna. Mozna to zrobic za pomoca metalowych klinow. Moj kicius Tiger idealnie sie po niej wspina i wszystko jest oki. W razie pytan piszcie. 8) Obrazek

Bardzo eleganckie zabezpieczenie :D
viewtopic.php?f=1&t=93727 koty z Platynowej

seniorita

Od: Pt kwi 01, 2005 22:18

Post » Śro lip 16, 2008 17:07

Mi tez sie podoba padmastera okno. Szkoda ze ja nie moge wiercic w swoich :(

świetlik

Post » Śro lip 16, 2008 18:48

świetlik pisze:Mi tez sie podoba padmastera okno. Szkoda ze ja nie moge wiercic w swoich :(
Hejka, ale w oknach zupelnie nic nie wiercisz :D Nawet do wykonania siatki nie wyjalem wiertarki. Wszystko zalatwiasz gwozdziami i wkretami. Wstawiasz gotowa rame w okno tak by sie opieral na jego krawedziach i zakladasz blokady. Obejrzyj swoje okno i tan pomysl sam zaskoczy. Ta sama zasada co przy zabezpieczeniach na zamowienie tylko 10 razy taniej :lol:
ObrazekObrazek

padmestar

Post » Śro lip 16, 2008 18:55

padmaster, mi się fotka nie daje powiększyć :( możesz wkleić inną? bom ciekawa jak to wyglada :)

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro lip 16, 2008 18:57

A po wstawieniu takiego zabezpieczenia w okno można je zamykać czy każdorazowo trzeba tę siatkę w ramce wystawiać?
Obrazek
ObrazekObrazek

TyMa

Od: Wto maja 02, 2006 7:58

Post » Śro lip 16, 2008 19:14

Nie wiem jak wstawic inne zdjecie, buu :? A okno niestety nie da sie zamknac trzeba ramke zdjac, ale to nie jest rzadna filozofia, kicie zamykam w przedpokoju lub lazience, poltorej minutki i gotowe :lol: A taka siatka pod wymiar na zamowienie prwie 300zl kosztuje :cry: Zaloze taka na pewno ale za jakies dwa miesiace, bo teraz kupiem dla moich podopiecznych caly osprzet i troszke krucho jesli chodzi o taki wydatek. Ale ta sie wspaniale sprawdza, Tigi wazy juz ponad dwa kg a ramka ani drgnie gdy wlazi na nia pod sam sufit. Jesli ktos wie jak wstawic w posta takie zdjecie ktore da sie powiekrzyc to prosze o rade i z gory dzieki :lol:
ObrazekObrazek

padmestar

Post » Śro lip 16, 2008 19:16

padmestar pisze:
świetlik pisze:Mi tez sie podoba padmastera okno. Szkoda ze ja nie moge wiercic w swoich :(
Hejka, ale w oknach zupelnie nic nie wiercisz :D Nawet do wykonania siatki nie wyjalem wiertarki. Wszystko zalatwiasz gwozdziami i wkretami. Wstawiasz gotowa rame w okno tak by sie opieral na jego krawedziach i zakladasz blokady. Obejrzyj swoje okno i tan pomysl sam zaskoczy. Ta sama zasada co przy zabezpieczeniach na zamowienie tylko 10 razy taniej :lol:

Ja juz okna mam zabezpieczone ;) I nie zdejmuje zabezpieczenia do zamykania okna ;)

świetlik

Post » Śro lip 16, 2008 19:18

Ja tak jak napisalem wczesniej tez takie zaloze, a teraz z braku funduszy zrobilem takie :mrgreen:
ObrazekObrazek

padmestar

Post » Śro lip 16, 2008 19:32

świetlik

Post » Śro lip 16, 2008 19:38

Domyslam sie, ale warto :D Swietny ten Twoj Klusio :kotek:
ObrazekObrazek

padmestar

Post » Śro lip 16, 2008 19:39