Jak nauczyć kota spać pod kołdrą/w łóżku w nocy?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 14, 2008 12:56 Jak nauczyć kota spać pod kołdrą/w łóżku w nocy?

Moi drodzy. Jak uczycie/jak uczyliście spać swoje kotowate z Wami w łóżku przez całą noc? Tak, tak, w jaki sposób udało Wam się wykorzystać futrzaste ciepłe stwory do ogrzewania w nocy?

Do Kaski moderatora: wypowiadam się w gesti kocich użytkowników nie tylko indywidualnie, więc proszę nie podnosić, że mam swój wątek gdzie opisuje indywidualny przypadek bo zadaje tam inne pytania. Więcej luzu, to kociarnia, nie wojsko ;).

marcinliwiusz

Od: Wto cze 24, 2008 19:50

Post » Pon lip 14, 2008 13:03

Ty poważnie...?
W życiu nie przyszłoby mi do głowy uczyć moich kotów spania ze mną w łóżku 8O Chcą to śpią, nie chcą to nie śpią. Aha, i nigdy pod kołdrą :lol:
Może to nie wojsko, ale porządek być musi bo inaczej wszyscy się tu pogubimy :wink:
ObrazekObrazek Tosia(*) Figusia (*), Lubo i... mała Figurka :)

kasik30

Od: Pt lut 18, 2005 16:32

Post » Pon lip 14, 2008 13:06

A może zadziałałaby wędzona makrela pod poduszką? :wink:
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Pon lip 14, 2008 13:08

Ja bym poczekała na chłodniejsze dni
Z tą makrelką też :wink:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon lip 14, 2008 14:14 Re: Jak nauczyć kota spać pod kołdrą/w łóżku w nocy?

marcinliwiusz pisze:Moi drodzy. Jak uczycie/jak uczyliście spać swoje kotowate z Wami w łóżku przez całą noc? Tak, tak, w jaki sposób udało Wam się wykorzystać futrzaste ciepłe stwory do ogrzewania w nocy

Hihihi, ja bym mogła zadać pytanie jak oduczyć :)
Moja mam śpi z jednym kotem obok poduszki, drugi się jej uwali na nogach. A mała kicia na mojej poduszce lub obok nóg :D I nikogo nie trzeba o to prosic :)

A tak na serio to lepiej pod kołdre nie puszczać kota. Wiadomo, dużo to nie da, ale należy zachować choć pozory higieny, hihihi :)
Obrazek

Kasia89

Od: Nie kwi 22, 2007 14:14

Post » Pon lip 14, 2008 15:13

Jak nauczyć?

Kochać, kochać, kochać, to może nas uraczy swoim łebkiem na podusi obok :wink:

Basiao

Od: Śro lip 13, 2005 5:00

Post » Pon lip 14, 2008 15:49

No poważnie dziewczyny, z kotem fajnie się śpi bo gad grzeje zwłaszcza w zimie a najlepiej gdyby spał w nogach ale pod kołdrą. Na kołdrze to przeszkadza rozpycha się i ciąży. Poprzedni kot spał grzecznie na terenie łóżka i wyciągał się udając że jest większy niż w rzeczywistości, a to prosię małe ucieka i spi na dywanie jak pies, chyba że zaczepia mnie w nocy. Nie zlizuję nic z pościeli więc wydaje mi się, ze higiena w normie ;-P. Makrelkę do łóżka to raczej nie i tak samo jak wysypywanie przysmaków dla kota, hmm chociaż co poniektórzy mężczyźni przy pewnych okazjach mogą poczuć rybkę w łóżku nie będąc sami.

W zasadzie to ten wątek powinien się nazywać: Jak zaciągnąć kota do łóżka i wykorzystać do grzania? Czy u Was koty same wchodziły do łóżka, czy pomagaliście im w jakiś sposób?

marcinliwiusz

Post » Pon lip 14, 2008 15:57

marcinliwiusz pisze:Czy u Was koty same wchodziły do łóżka, czy pomagaliście im w jakiś sposób?

Same wchodziły :D

Cinnamoncat

Od: Pon lis 07, 2005 19:49

Post » Pon lip 14, 2008 17:26

Cinnamoncat pisze:
marcinliwiusz pisze:Czy u Was koty same wchodziły do łóżka, czy pomagaliście im w jakiś sposób?

Same wchodziły :D

Moje też :D Czasem na czasem pod kołdrę :D
Obrazek

Magomi

Od: Wto maja 06, 2008 11:48

Post » Pon lip 14, 2008 17:33

oj Marcinie, Marcinie - mam dwojakie uczucia wobec Ciebie ;) - spokojnie, jestem mezatką ;)
fajnie piszesz o kocie u Was, ale ciagle mam wrazenie, ze probujesz kota wytresowac - ot, dla rozrywki, bo koty sa inteligentne, bo tak chce, bo mogłby...

mam pytanie - po co futrzastemu stworzeniu spanie pod kołdrą jak nie lubi? zimno? kobitka albo podkrec kaloryfery
u nas zaden kot nie spi pod kołdra a sztuk jest szesc, do głowy by mi nie postało by wkładac je pod kołdre na dłuzej, chocby z tego wzgledu ze bałabym sie zgniesc

a - i tak juz powaznie ;) - szesc sztuk zywych kaloryferkow w jednym lozku to nie jest dobry pomysł :)
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

Post » Pon lip 14, 2008 17:55

Wiesz co - masz rację, z kotem fajnie się śpi. :ok: Ale "nauczyć" go tego nie można. Koty, tak jak ludzie, różnią się charakterem, mają swoje upodobania, nawyki, preferencje. Moja Nesca spała mi przy policzku, gdy była kociakiem. Potem przestała. :( Ramzes sypia na kołdrze w nogach i żadną siłą nie zmuszę go do wejścia pod kołdrę i ułożenia się przy mnie. Cóż robić - szanuję wybory moich kotów, tak im widocznie wygodnie. Nie zatrzymasz kota tam, gdzie on akurat nie chce być. To tak, jakbyś chciał "nauczyć" człowieka np. sypiania na brzuchu, podczas gdy on woli na plecach lub na boku. ;)

aniaposz

Od: Pt maja 25, 2007 8:41

Post » Pon lip 14, 2008 18:41

cierpliwości...ale gdyby dziesięciokilowy kocur spychał cię co noc z łóżka...to nie wiem, czy byłbys taki chętny do spania z kotem...a gdyby drugi, niealeznie od temperatury układał sie na tobie, a trzeci spał pod kołdrą i obgryzał ci palce u nóg...a przy próbie zamknięcia drzwi miałbyć pod drzwiami wycie trójki potępieńców / czwarty by wył dla towarzystwa /...zapytaj mojego syna. on ma w tym duuuuże doświadczenie...
Obrazek

Obrazek

EVIVA L`ARTE - czyli premiera nowej książki ! Ogryzek i przyjaciele w formie drukowanej !!!

caty

Od: Nie sty 01, 2006 18:36

Post » Pon lip 14, 2008 18:54

Xandra - tak masz rację, chcę wytresować moją kicię w kilku specjalizacjach: pełna obsługa kuwety, pozytywne reagowanie na własne imię, wychodzenie na spacery (a nie sporadyczny skowyt i sypianie z koryto-dajcą.. Ha, bezczelnie zamierzam do tego wykorzystać kotuchowatą inteligencję. Nie, nie potrzebuję psa wole koty, chociaż też kocham, ale teraz nie mam na to warunków, będę miał kiedyś (jak dożyję) :). Mój poprzedni kot był nakrywany jak panoszył się sam w łóżku zanim kładłem się wieczorem stąd nie musiałem niczego uczyć i nie wiem jak się to robi. Tak, spał nawet wiele godzin i rozpychał się niemiłosiernie a szczególnie pod kołdrą roszcząc sobie pretensje że ogon też ważny i ma prawo mieć całkiem wyciągniety aby zajmował drugie tyle miejsca.

Pomimo że sam daje ładny przykład wskakując tam pierwszy a i zabierając tam ładną wyrośniętą kicię dwudziestokilkuletnią, niestety pirania Zara najwyżej odda tam sik raz na jakiś czas. Naprawdę nie kopię, nie przygniatam, śpię prosto. Gardzi męskim ciepłem choć jak pracuję przy komputerze na podłodze (laptop) oparty o łóżko to często siada mi na ramieniu czy ryje pysk na kolana więc prosiak odczuwa potrzebę bliskości i czuje ciepło. Więc dlaczego nie chce spać w moim łóżku w nocy? Czy Wasze kotuchy dzielą się na łóżkowe i niełóżkowe?

marcinliwiusz

Post » Pon lip 14, 2008 19:02

Nie ma niestety dwóch jednakowych kotów, co jeden lubi, drugi akurat nie. A pod kołdrą z kotem jest ryzykownie, bo niektóre futrzaki ludzkie stopy uznają za osobne stwory do łapania pazurami.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon lip 14, 2008 19:08

marcinliwiusz pisze: Czy Wasze kotuchy dzielą się na łóżkowe i niełóżkowe?

Owszem - tak. Tak samo jak miziaste i niemiziaste, kolankowe i niekolankowe, lubiące pomidory (Ramzes) i nielubiące pomidorów (Nesca). ;) I nie jest to kwestia kociej inteligencji, tylko preferencji. :)

aniaposz

Od: Pt maja 25, 2007 8:41

[następna]