Polecam Golden Grey'a.Poczytajcie opinie na Animalii.Zwir jest bardzo wydajny i cudownie sie zbryla,nie ma mowy o betonie na dnie kuwety,a co najwazniejsze dla nas-absolutnie nie czuć zapachu kocich odchodów.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
haniaszaraf pisze:No,znalazłam więcej,w cytowanej wyżej książce (tym razem str.55),jest tego sporo,więc podam najważniejsze stwierdzenia:
"(Żwirki zbrylające zawierają zwykle*)...bentonian sodu działający podobnie jak cement,ale niestety nieobojętny dla zdrowia kota."
"Pochowała cztery własne koty,zanim doszła do wniosku,że to właśnie bentonian sodu był bezpośrednią przyczyną ich śmierci."
"Bentonian sodu powiększa swoją objętość aż 15 razy,kiedy wchodzi w kontakt z wilgocią.Żwirki zawierające ten środek łatwo przyklejają się do łap kota i kiedy taki kot myje się później,bentonian sodu dostaje się do jego przewodu pokarmowego i zaczyna tam pęcznieć.Według McInnis,jego obecność w organizmie kota jest przyczyną ogólnego osłabienia immunologicznego,zapalenia pęcherza moczowego,a także szkodliwie wpływa na drogi oddechowe."
Czyli jednak nie na nerki,jak błędnie podałam w poście,ale i tak mało optymistycznie to wygląda.
Aha,jeszcze jeden cytat:"Producenci żwirków do kuwet nie mają obowiązku podawania ich składu na opakowaniu..."
*fragment w nawiasie to mój skrót dłuższego tekstu.Reszta to dosłowne cytaty.
dwx pisze:A tak w ogóle ciekawostka. Mam kotkę, jest wysterylizowana ale ostatnio coś jej się porobiło i zostawia taki strasznie ostry - koci zapach w kilku miejscach w domu. Szczególnie upodobała sobie przedpokój i kuchnie (przy zlewie) - jak myslicie jaka może być tego przyczyna? diety nie zmieniałem, kuweta ma świeży żwirek. Jakaś późna wiosna jej się objawiła?macie jakieś doświadczenia?
sfinks pisze:Jest teraz taki nowy Pinio Kruszon - czy ktoś już używał ? Jest to żwirek drewniany zbrylający się.
Atka pisze:dwx pisze:A tak w ogóle ciekawostka. Mam kotkę, jest wysterylizowana ale ostatnio coś jej się porobiło i zostawia taki strasznie ostry - koci zapach w kilku miejscach w domu. Szczególnie upodobała sobie przedpokój i kuchnie (przy zlewie) - jak myslicie jaka może być tego przyczyna? diety nie zmieniałem, kuweta ma świeży żwirek. Jakaś późna wiosna jej się objawiła?macie jakieś doświadczenia?
Złap jej mocz i daj do badania - kamienie, stan zapalny pęcherza - to potrafi zmienić zapach moczu i spowodować, że kot nie zawsze sika do kuwety.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 82 gości