*** Fryga *** & slodkie male sreberko :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 21, 2007 14:21

Gisha dziekujemy!!! Ciesze sie, ze u Fiony wszystko dobrze.
Wczoraj wyczytalam, ze namnazajace sie bakterie w jamie ustnej moga przenikac do krwioobiegu i uszkodzic nerki, watrobe czy serce... Dlatego warto myc kotom codziennie zeby w miare mozliwosci oczywiscie. Bo bakterie pojawiaja sie juz po 6h! A jesli nie myc to przynajmniej dodawac karme stmatologiczna do normalnej. Wiec robie co moge, aby tym razem uchronic koteczke przed PNN... i innymi chorobami...

Dzisiaj bedzie druga proba mycia zebow. Rano kotka dostala leki - kropelki do oczka i antybiotyk na przeziebienie i z racji ladnej pogody zostala wypuszczona na polko przez moich domownikow. Mowie Wam jaka byla szczesliwa! Normalnie zupelnie inny kot! Pobiegala sobie w te i spowrotem, z polka i na polko, oczywiscie przez balkon - mieszkam na niskim parterze. Trwalo to okolo 4 h, po czym padla jak zabita i spi sobie teraz na szafie... Jak zejdzie dostanie obiadek, a potem bedziemy szorowac zabki :) W ogole to musze przyznac, ze nie spodziewalam sie, aby juz po pierwszym mycia zabkow byla widoczna poprawa, a odnosze wrazenie, ze kotka lepiej je, oczywiscie nie smierdzi jej juz z pysia... no i jakby bardziej szaleje! Jestem bardzo zadowolona! :D I polecam przynajmniej sprobowac myc pupilowi zeby.
Mozna powiedziec, ze sie dokocilam :) WARIACKIE SREBERKO RULEZZZ...

Frygus

Od: Czw wrz 21, 2006 14:29

Post » Czw kwi 26, 2007 12:34

Dziewczyny - może jakieś wieści - co tam u Was słychać ???
Obrazek

KaśkaGM

Od: Pon lis 21, 2005 14:13

Post » Nie maja 27, 2007 11:30

Pojawiam sie na forum po dlugiej przerwie, gdyz jakis czas bylam poza domem, potem dopadla mnie choroba oczu, jednym slowem nie moglam pisac, ani nawet sledzic forum Miau.

Niestety podczas mojej niobecnosci domownicy nie byli w stanie poradzic sobie z Fryga. Nie potrafili posmarowac jej dziasel, a o myciu zebow nie bylo juz nawet mowy :( Jak wrocilam okazalo sie, ze dziasla sa brzydkie, czerwone, z pyszczka znowu smierdzi. Natychmiast zaczelam smarowanie - tydzien Caridentem, potem Aperisanem. Na poczatku bylo zdecydowanie lepiej, niestety obecnie znowu jest gorzej. O myciu zebow nie bylo juz mowy, bo kicie widac bola te dziasla i z trudem przychodzi smarowanie, a umyc zabkow juz sie nie da... A nie minely nawet 2 miesiace od zabiegu usuwania kamienia. Jest nowy kamien to widac jak kcia kilka razy w ciagu dnia otwiera paszcza, jakby ziewala. Ale szczegolnie martwi mnie to, ze nawet w miejscu gdzie zabki usunieto dziaslo jest mocno czerwone, a powinno juz byc chyba ladniejsze...

Nie wiem co robic. Widac, ze problemy sie nasilaja, bo apetyt slabnie, wzmoglo sie wydzielanie sliny, wraca sytuacja sprzed 2 miesiecy.

Napewno jutro lub pojutrze pojade z nia do weta, tym bardziej, ze kicia coraz czesciej ma ataki kaszlu, ktore mnie niepokoja. Wiec pewnie szczepienie znowu nie bedzie mozliwe.

Przygarnelam biedna kicie, ktora ktos wyrzucil z domu, a tu tyle problemow... ciagle cos... ciagle jakies choroby...

Jakby tego bylo malo Fryga przynosi nam do domu coraz to nowe rzeczy - zaczelo sie od ptaszka, ktorego zwlokami bawila sie po calym pokoju, a jak domownicy poszli spac skonsumowala go zostawiajac skrzydelka w lozku, w nogach Pani domu...
Potem byly liczne plazy, szczegolnie zaby, ktore przynosi do domu, czesto zywe i przerazone, aby najnormalniej w swiecie bawic sie z nimi. Patrzec jak skacza, popychac je lapkami, a potem z duma paradowac z nimi w pysku....
Przykladowo przedwczoraj podczas porzadkow znalazlam pod moim lozniej uschniete zwloki takiej zaby... To mnie mobilizuje do czestszych i dokladniejszych porzadkow.
Wczoraj byla cma, oczywiscie lekko podmordowana, ktora kot bawil sie w najlepsze po calym pokoju.
Do tego Fryga uwielbia lapac muchy, wiec modlimy sie tylko, zeby kiedys nie pomylila muchy z pszczola albo innym niebezpiecznym owadem.
I takie atrakcje mamy z nasza Fryga...

Frygus

Post » Nie maja 27, 2007 19:01

Współczuję bardzo z powodu choroby Twoich oczu i dziąsełek Frygi.
Mam nadzieję ze uporasz sie z tymi problemami.

A jesli chodzi o zdobycze przynoszone do domu, to znam ten ból z czasów jak Fiona była na wsi i wychodziła.
W pewnym momencie musiały byc uzyte łapki na myszy, bo przynosila z dworu i wypuszczala , a te jak się zadekowaly za szafkami to zaden kot do nich dostępu nie mial.

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pon cze 23, 2008 16:53

Dlugo nie bylo mnie na forum, gdyz jak to mowia z nalogami trzeba walczyc ;) A koty niewatpliwie sa moim nalogiem ;) A jakim przyjemnym ;)

Sami najlepiej wiecie jak to forum wciaga... jak czlowiek z dnia na dzien nie potrafi bez niego zyc.

Moze napisze co u nas. Otoz Fryga zyje, ma sie dobrze :) Na dziasla sie nie uskarza od ostatniego zabiegu usuwania kamienia i zebow w sierpniu ubieglego roku. Szaleje, gada, przynosi myszy i stale domaga sie kontaktu z czlowiekiem, szczegolnie w postaci pieszczot :))) Spi w lozku, uwielbia przytulanki i mizianki :)
I oczywiscie dalej przynosi zdobycze do domu, glownie w postaci myszy :)
Co zdarza jej sie codziennie, a nawet kilka razy dziennie. A jak juz przyniesie to glosno obwieszcza to wszystkim domownikom.
Jednym slowem jest przekochana! Jak kazdy kot :)

A teraz nowina, gdyz powiekszyla sie moja kocia rodzina. Ostatnio zyskalam drugi dom i zaraz sprowadzilam do niego nowego kota :) Jest przesliczny, popielaty, pregowany z bialymi akcentami. Takie zywe srebro... Urodzony urwis :) Jeszcze bezimienny, ale jest :) Ma 5 lub 6 tygodni, wiec mozecie sobie wyobrazic ta slodycz.
W najblizszym czasie wstawie jego fotki :)))

Frygus

Post » Pon cze 23, 2008 18:21

Ciesze się bardzo ze Fryga ma się dobrze :D
I czekamy na fotki maluszka :)

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

[poprzednia]