joshua_ada pisze:Czy weterynarz:
- ma obowiązek powiadomienia opiekuna jak ten zabieg będzie wyglądał? (wtedy nie chciano mi powiedzieć)
- ma prawo wyprosić opiekuna mimo jego decyzji o pozostaniu (zostałam skutecznie wyproszona)?
Wg mnie weterynarz powinien poinformować o tym, jak zabieg będzie wyglądał.
Nie wiem, czy ma prawo wyprosić opiekuna. W mojej lecznicy zawsze jestem przy usypianiu. Raz sama wyszłam - kotka dostała najpierw narkozę i zasnęła, a ja ją zostawiłam. W poprzednich lecznicach zawsze byłam wypraszana.
joshua_ada pisze:Dodam, że jak dostałam szczurka uśpionego to był "skrojony" - pobrano mu fragment guza. Prawdopodobnie do badań. Kiedy to zobaczyłam, wiedziałam, że byc może ten fragment posłuży do badań i uratuje inne zwierzęta. Ale czy nie powinnam była być o tym poinformowana?
I znów wg mnie nie tylko powinnaś być poinformowana, ale i powinni Cię zapytać o zgodę.
Kiedy w styczniu tego roku umarł jeden z moich tymczasów, moje wetki, które poinformowałam o tym telefonicznie nie powiedziały, że chciałyby mu przeprowadzić sekcję, żeby ie urazić moich uczuć. Dowiedziałam się o tym dopiero kilka dni po. Teraz mają moją zgodę, bo wiem, że może to posłużyć w przyszłości innym zwierzętom.